Visningar
Åtgärder

Bronshjältarnas hemkomst

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Hyllningarna började redan i Landvetters ankomsthall. Foto: Kamerareportage
Fullsatt på Liseberg, flera timmar innan spelarna kom dit. Foto: Kamerareportage
Spelarna tog Lisebergslinjen till Liseberg. Såklart. Foto: Kamerareportage
Festen har börjat! Foto: Kamerareportage
Thomas Ravelli bjöd både på sång och dans denna magiska kväll. Foto: Kamerareportage

Den 18 juli 1994 återvände bronshjältarna från fotbolls-VM i USA till Sverige. Hemkomsten gestaltas oftast med bilder från Stockholms gator och publikhavet i Rålambshovsparken. Men det firades även i Göteborg. Och det rejält – inte minst på Liseberg där festen kulminerade.

Stora Scenen-området kokande den där kvällen. Faktum är att hela Göteborg kokade, i dubbel bemärkelse. Fotbollsfeber rådde sedan länge och det gick inte en dag utan att termometern visade 25-30 grader. Ni som var med minns värmen, stämningen och den fotbollshysteri som rådde.

Efter firandet i Stockholm flögs tio spelare med ett specialchartrat plan till Göteborg. De möttes av en fullsatt ankomsthall på Landvetter och följdes sedan av bilkaravaner och jublande människor på väg in mot Nya Ullevi där 30 000 fotbollsälskare höll på att inviga Gothia Cup.

Efter uppvaktningen på Ullevi hoppade gänget på spårvagnen med destination Liseberg. Aldrig tidigare har en spårvagnsfärd gått så långsamt! I snigelfart rullade vagnen från Drottningtorget via Brunnsparken, Avenyn, Engelbrektsgatan, Södra Vägen och vidare mot Liseberg. Uppskattningsvis 100 000 människor trängdes längs Avenyn.

I väntan på att vagnen skulle nå sitt mål underhöll Lill-Babs publiken på Stora Scenen. Liseberg bjöd på fri entré från klockan 20 och tiotusentals människor kom för att fira. Lill-Babs, ja hon fick göra skäl för gaget. Låt efter låt avverkades i väntan på spårvagnens ankomst.

Klockan närmade sig 22.30 då Kennet Andersson, Pontus Kåmark, Jesper Blomqvist och de andra klev upp på scenen. Den stora hjälten var naturligtvis Thomas Ravelli, som en vecka tidigare skrev in sig i historieböckerna efter straffsparksdramat mot Rumänien. Han fick som sista spelare vänta länge bakom ridån medan konferencier Fredrik Belfrage gång på gång frågade publiken vem de väntade på. Publiken skrek TOMAS RAVELLI och när målvakten tillslut stack ut sin cowboyhattförsedda skalle visste jublet inga gränser.

Ravelli bjöd sedan på dans och en egen version av ”I natt jag drömde något som jag aldrig drömt förut” och resten av VM-gänget klämde i med ”Knö dej in fast dörra är trång”. Allsången tillsammans med Lill-Babs dånade över nöjesparken och ut över angränsande stadsdelar.

Efter festen på Stora Scenen kunde spelarna, som inte fått många timmars sömn de senaste dygnen, varva ner på Lisebergs restauranger. Håkan Mild firade med en hel special och de som orkade fortsatte festandet på restaurang Valand till fram på småtimmarna. Folk lämnade så sakteliga Liseberg och vandrade hemåt i den varma julinatten. En lång, magisk dag gick mot sitt slut.

Som grädde på moset innebar firandet, tillsammans med Gothia Cup, att Liseberg satte nytt publikrekord för en enskild vecka. Hela 252 000 människor besökte parken mellan den 18 och 24 juli. Under samma period gjordes totalt 1 116 000 åkturer i attraktionerna. Ett skönt besked efter en ganska trög start på sommaren. Det hade helt enkelt varit för varmt i Göteborg.

Fotnot: Spelarna som hyllades på Liseberg var Thomas Ravelli, Kennet Andersson, Jesper Blomqvist, Pontus Kåmark, Håkan Mild, Teddy Lucic, Magnus Erlingmark, Joachim Björklund, Mikael Nilsson och Stefan Rehn.