Visningar
Åtgärder

Boo Kinntorph

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
16 september 1973. Boo Kinntorph har varit vd på Liseberg i 47 dagar. Här tillsammans med Stefan Ljungqvist och Kerstin Magnusson, det årets Kulturstipendiater Foto: Kamerareportage
Tillsammans med Björnen och Kaninen framför LisebergsLoopen våren 1980. Foto: Okänd
Marknadschefen Pelle Johannisson och Kinntorph kämpar mot fysikens lagar i Villa Opp-Å-Ner 1985. Foto: Kamerareportage

Boo Kinntorph, född 2 oktober 1928 i Arvika, död 16 mars 2017 i Kungsbacka, var verkställande direktör på Liseberg från 1973 till 1993. Han efterträdde Olof Calderon och efterträddes av Mats Wedin.

På Liseberg

  • 1973-1993, verkställande direktör Liseberg AB

Att Kinntorph skulle hamna i nöjesbranschen tycktes självklart från början. Som ung grabb spelade han amatörrevy och recenserade folkparksunderhållning. Yrkesbanan inleddes med olika jobb inom radio- och TV-branschen, innan han 1953 utsågs till artistchef för Folkparkernas Centralorganisation. Parallellt arbetade han med folkparkernas egna produktioner. Till sist ansvarade han för all produktion och utsågs då till Programdirektör.

1965 blev han på vippen artistchef på Liseberg, men tackade nej i sista stund. 1969 blev han i stället vd för Philips-Sonora, den svenska avdelningen av skivbolaget Philips Records. När Liseberg frågade igen blev lockelsen för stor. Tanken var att Kinntorph skulle tillträda 1 mars 1973, men på grund av gällande avtal med Philips-Sonora blev 1 augusti första arbetsdagen.

Starten blev händelserik. 1973 var året då Liseberg fyllde 50 år. Det var även året då Konserthallen och Wärdshuset brann och FlumeRide hade premiär.

Det var en sliten och omodern nöjespark han tog över, som på den tiden besöktes av cirka 1,5 miljoner gäster varje sommar. Under hans 20 år som högsta chef förvandlades Liseberg från gammaldags nöjesfält till en modern nöjespark och Sveriges största turistattraktion.

Under Kinntorphs tid kom klassiska attraktioner som LisebergsLoopen och Lisebergbanan. För första gången placerades attraktioner öster om Mölndalsån (Å Andra Sidan) och skapelser som Lisebergstornet, Storgatan och Lisebergshallen bär, eller bar, alla hans signum.

Kinntorph ansågs vara kreativ och inspirerande, med ett ibland okonventionellt arbetssätt. Arbetsklimatet var avspänt och roligt, samtidigt som han var krävande och ibland petig med detaljer.

När han började på Liseberg rådde en strikt hierarki mellan arbetare och tjänstemän, där de sistnämnda tilltalades med titlar. Allt sådant tog Kinntorph bort. Lisebergarna blev DU med varandra, all personal fick äta i samma matsal och Lisebergs personaltidning såg dagens ljus.

Det var även Kinntorph som tog Liseberg ut i världen. Genom sitt stora engagemang i branschorganisationen IAAPA satte han Liseberg på den globala nöjesparkskartan. Han blev även den första icke amerikanske ordföranden någonsin i organisationen.