Visningar
Åtgärder

Blågula Svea

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Svea-annons.jpg

Blågula Svea är en revy av Hagge Geigert som spelades på Lisebergsteatern 3 februari-21 mars 1965. Offentligt genrep 2 februari. Planerad sista speldag var den 14 mars men på grund av det stora publikintresset spelades revyn ytterligare en vecka.

Innehåll

Medverkande

Texter: Hagge Geigert

Kapellmästare: Allan Johansson

Direktion: Gösta Bernhard och Stig Bergendorff

Kuriosa

  • Efter att revyn flyttat från Uddevalla till Göteborg skrev Lasse Dahlquist en helt ny visa, kort och gott döpt till just "Göteborg". På Lisebergsteatern framfördes den av Brita Borg.
  • Drottning Louise dog den 7 mars 1965. Mycket av landets underhållning ställdes därför in, men på Lisebergsteatern spelades de två planerade föreställningarna av Blågula Svea. Beslutet togs efter att Hagge Geigert tagit kontakt med de privatägda teatrarna Oscars, Scala och Wasa-Teatern i Stockholm och fått besked om att även de spelade.

Press

"Toppnumren finns kvar och står sig bra men det som var medelmåttigt i Uddevalla har inet blivit bättre på Lisebergsteatern." - Göteborgstidningen, 4 februari 1965.

”Det dröjer nog inte länge innan göteborgarna kan lägga bort titlarna på allvar med Hagge. Som en mer permanent företeelse i stadens nöjesliv blir han intressant att följa i fortsättningen.” Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, 4 februari 1965.

Minnen

"Den 3 februari 1965 var en onsdag. Revyn hette 'Blågula Svea' och handlade om våra svenska värderingar och fördomar. Sedan nyårsaftonen hade den spelats i Uddevalla Folkets hus. För fulla hus. Inte minst bidrog Nils Poppe, men när revyn nu skulle gästa Göteborg blev Poppe sjuk och las in på sjukhus. Inhoppare blev Carl-Axel Elfving. I övrigt bestod ensemblen av Brita Borg, Gunnar Wiklund, Georg Adelly, Laila Westersund, Gittan Kjell och undertecknad. Kapellmästare var Allan Johansson.

Det var en nervös premiär, ty husguden i Göteborg var nyligen bortgångne Karl Gerhard, särskilt hos den dåtida befintliga och mycket tongivande sociteten. Och de var närvarande allihop! Där satt Anna och Harry Hjörne, bredvid satt Hans och Margretha Hansson (Kapten Bölja själv) och där satt Dan-Axel Broström, som blev en god vän som alltid sände en vacker bukett till kommande premiärer. I mitten av första bänk satt Moder Trans själv, Olga Carlsson, rak i ryggen och skarpt iakttagande. Det var som att provpredika i Vatikanen. Också de tongivande recensenterna var på plats, Lars Åhrén från GT, Uno Asplund från HT och Åke Perlström från GP.

Själva tyckte vi att stämningen i lokalen var ljum, men slutapplåden var översvallande. Vi var godkända! I tidningarna dan därpå fick vi t o m överbetyg. Vi skulle gästspela i två veckor. Vi blev kvar i två månader." - Hagge Geigert i programbladet till revyn Omaka par.


"Återigen en milstolpe i Lisebergsteaterns historia! Hagge Geigert hade i flera år haft stor succé med sina revyer i Uddevalla. Jag hade inte haft tillfälle att se några av dem men litade på ryktet och inbjöd Hagge att göra ett gästspel. En lyckad idé skulle det visa sig!" - Gösta Bernhard i programbladet till kriminalfarsen Vi ses igen.