Visningar
Åtgärder

Bengtas Café

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Bengtas Café i mitten av 1920-talet. Foto: Liseberg
De gamlas dag 1944. Foto: Kamerareportage
Sista sommaren 1986. Foto: Liseberg
Foto: Bengtas Café under Jubileumsutställningen 1923, då det låg i närheten av Näckrosdammen. Foto: Göteborgs Stadsmuseum
Ännu en bild från 1923. I bakgrunden skymtar de två minareterna som blev en symbol för Jubileumsutställningen. Foto: Göteborgs Stadsmuseum

1924-1986

Bengtas Café låg ursprungligen vid Näckrosdammen under Jubileumsutställningen i Göteborg 1923. Året därpå flyttade verksamheten in på Liseberg. Där levde caféet kvar ända till 1986 då det revs för att ge plats åt Järnvägsrestaurangen och Lisebergbanans stationsbyggnad.

Trots det dåliga vädret 1923 (den sommaren är ihågkommen som en av 1900-talets regnigaste) var uteserveringen vid Näckrosdammen mycket populär bland Jubileumsutställningens besökare.

Kvinnan bakom Bengtas Café hette Bengta Jönsson och hennes specialitet var gräddvåfflor. 1923 skrev Göteborg-Posten att våfflorna ”rönt en våldsam efterfrågan”. De var så eftertraktade att Bengta fick öka antalet järn från åtta till tolv. Våfflorna och kaffet serverades av glada och trevliga flickor i nationalklädsel, allt enligt samma tidning.

När utställningen bommade igen den 15 oktober 1923 flyttade Bengtas Café in till centrala Göteborg. På våren 1924 gick flyttlasset vidare till Liseberg och det gamla utställningskonditoriet i parkens centrala delar.

Där drev Bengta sitt café i nio år innan hon valde att flytta från stan. När hon slutade i januari 1933 gav hon Liseberg tillåtelse att använda namnet Bengtas Café, oavsett vem som skulle driva rörelsen i framtiden.

Till ny ägare utsågs Anna Persson och hon kom att följas av fler privata ägare. 1983 tog Lisebergs Restaurant AB över driften av Bengtas Café. Den sista privata hyresgästen var Rune Bäversjö.

I 62 år var Bengtas Café ett populärt ställe att slå sig ner på, ta en kopp kaffe och äta de berömda våfflorna. Där serverades även mat (kyckling, råbiff och räkmacka fanns på menyn i början av 1980-talet). Men allt har sitt slut, så även sagan om Bengtas Café. Den 8 augusti 1986 stängdes caféet för gott och byggnaden revs i september samma år. Detta för att ge plats åt Lisebergbanans stationsbyggnad och Järnvägsrestaurangen som båda hade premiär 1987.

Kuriosa

I kontraktet som Bengta Jönsson hade med Liseberg 1925 går att läsa att Liseberg skulle ha 20 % av omsättningen, dock mins 5 000 kr.

Innehavare