Visningar
Åtgärder

The Beach Boys

Från Lisepedia
(Omdirigerad från Beach Boys)
Hoppa till: navigering, sök
Carl Wilson, Al Jardine och Mike Love i Konserthallen den 5 november 1966. Foto: Hans Sidén
Beach Boys var popsäsongens toppbokning det året. Foto: Okänd

Biografi

The Beach Boys är ett amerikanskt rockband bildat 1961 i staden Hawthorne, Kalifornien. De var (och är) en av de mest populära popgrupperna från 1960-talet och hade även efter storhetstiden sporadiska skivframgångar fram till slutet av 1980-talet.

på Liseberg

Ovissheten kring Beach Boys framträdande på Liseberg var in i det sista stor. Gruppen, vars popularitet i Europa hade ökat allt mer, vägrade nämligen att uppträda i annat än huvudstäder. Om man får tro Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning försökte bokningsbolaget Artisttjänst slå i den brittiska agenturen att Göteborg var Norges huvudstad. Det gick de naturligtvis inte på, men hur det än var lyckades man till sist ro bokningen i hamn.

1966 hade Beach Boys varit en av popvärldens största attraktioner i ungefär fyra år. Bandet som uppträdde i Konserthallen bestod av Dennis Wilson, Carl Wilson, Mike Love, Al Jardine och Bruce Johnson. Den sistnämnde ersatte under turnéer Beach Boys starke man Brian Wilson som uteslutande ägnade sig åt produktion, arrangemang, komposition och inspelningar på den tiden.