Visningar
Åtgärder

Barnteatern

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Bilden är tagen 1943 och visar den ursprungliga scenen. Foto: Kamerareportage
Den nya läktaren 1946. Foto: Kamerareportage
Parkkartan från 1943 visar teaterns placering på berget. Foto: Liseberg

1943-1951

Barnteatern, som hade premiär 1943, låg i Barnparken i övre parken och bestod ursprungligen av en utomhusscen med publikutrymme framför. Inför sommaren 1946 kompletterades området med en friluftsscen som låg i närheten av den ursprungliga scenbyggnaden. Till den nya friluftsscenen byggdes en stor läktare som kunde ta emot betydligt större publik än den gamla scenen. Inför säsongen 1947 kompletterades läktaren med ytterligare ett antal sittplatser samt 800 ståplatser

Många av barnen som uppträdde på dessa scener tillhörde Lisebergs egen ungdomsteatergrupp Lisebergarna. När otuktsskandalen uppdagades i början av 1951 lades Lisebergarna ner, vilket ledde till att även barnteatern revs och ersattes av annat.

Barnteaterns utveckling

1943 satsades det ordentligt på barnen. Utöver Lilla Åby och förgyllda vagnar byggdes en barnscen i övre parken. Under ledning av Farbror Gunnar och Hillevi Stenhammar fick barnen sjunga, dansa, spela och leka i det gröna. I området fanns även en ny sparkkarusell och gungor.

Inför säsongen 1946 byggdes den nya friluftsscen, i närheten av den gamla scenen. Den tillhörande läktaren hade avsevärt fler sittplatser än tidigare.

I början av 1951 rullades Lisebergshistoriens största skandal upp. Ledaren för Lisebergs barnteatergrupp, Lisebergarna, och dennes assistent häktas, misstänkta för att ha utnyttjat ett flertal pojkar i teatergruppen. Teaterledaren dömdes till straffarbete i ett år och tre månader medan assistenten dömdes till sex månaders fängelse. Skandalen resulterar i att Lisebergs barnteaterverksamhet läggs ner.