Visningar
Åtgärder

Babyelefanten Tanya

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök

Minnen

Elefanter var vanliga på Liseberg förr i tiden. Ibland var de stora och ibland var de små, och när de inte uppträdde fick barnen leka med dem i parken. En av dessa elefanter var babyelefanten Tanya. Så här i efterhand är hon kanske mest känd för att hon fick större rubriker än det nybildade bandet Led Zeppelin i Lisebergs annonsering.

Hur som helst. GT var på nyhetsjakt och gjorde en efterlysning: "Ni kommer hem från jobbet och finner att en elefant har slagit sig ner i bästa fåtöljen i vardagsrummet. Detta är en nyhet - och ni ringer alltså genast till GT" skrev man.

- Tanya var en mycket rolig elefant. Väldresserad var den också, så hon fick komma in på artistkontoret, berättar Eric Owers, programchef på Liseberg 1966-1971, i en intervju med Patrik Källström i februari 2020.

Från artistkontoret ringde Gunnar Björklund, ansvarig för Lisebergs blomsterutställning, till GT och berättade att han visserligen inte hade en elefant i vardagsrummet, men däremot på kontoret. När journalist plus fotograf var på plats ville det sig inte bättre än att Tanya bajsade en rejäl hög på golvet. Eric Owers och hans sekreterare, Lisebergsprofilen Anita Ahlroth, tog dock det hela med ro. Anita gick ut i rabatten och plockade en blomma som hon stack ner i högen. Sedan blev det fotografering.

När Lisebergs vd Olof Calderon senare hade ett ärende till kontoret möttes han av en stor elefanthög med en blomma i.

- Han hade svårt att se humorn i det, säger Eric och skrattar.