Visningar
Åtgärder

American Bar

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök

1952-1972

American Bar var en grillbar som hade premiär 1952. Innehavare var, åtminstone de första åren, barmästare Bengt ”Brunte” Brundin som tillsammans med sina kollegor serverade hamburgare, korv och diverse kylda drycker. Om uttrycket snabbmat var uppfunnet i Sverige vid tidpunkten låter vi vara osagt, men American Bar var det första stället på Liseberg som serverade sådant.

American Bar var dessutom det första stället på Liseberg, i Göteborg och kanske även i hela Sverige, som serverade hamburgare, en maträtt som Brundin tog med till Göteborg efter en resa till USA. Året var då 1954.

American Bar blev, tack vara den snabba betjäningen, mycket populär. I slutet av juli 1955 gjorde Göteborgs-Tidningen ett besök och skrev då bland annat följande:

"...hr Bengt Brundin berättade att han var i baren på Saga i fyra år och där lärde sig en hel del om mat. För två år sedan var han även i Amerika och där fick han idén till de omtyckta Hamburgers som American bar säljer 800-1 000 stycken av på lördagarna. Hr Brundin har två medhjälpare, dels fru Greta Grann som varit där i fyra år och dels fransosen Roger Chaterine som jobbat där i två (…) Herr Brundin har haft kryddor som hobby varför en hel del sådana finns i baren. Man har ett 25-tal rätter, och av dessa säljer man mest Hamburgers och orange juice. Av den sistnämnda varan kan man en het söndag sälja ända upp till 40 liter."