Visningar
Åtgärder

Albert & Herbert

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Tomas von Brömssen och Sten-Åke Cederhök utanför Lisebergsteatern. Bilden togs 1980, i samband med att Cederhök, von Brömssen och regissören Bo Hermansson tillkännagav att Albert & Herbert skulle bli teaterföreställning. Foto: Kamerareportage
Programbladet 1981. Foto Ulf Stråhle
Programbladet 1983. Foto: Okänd

Albert & Herbert är en svensk TV-serie om en gammal skrothandlare och hans son som båda bor i en gammal träkåk på Skolgatan 15 i Haga i Göteborg. Pappan Albert spelas av Sten-Åke Cederhök, medan sonen Herbert inledningsvis spelades av Lennart Lundh och senare av Tomas von Brömssen.

Manuset till serien är en översättning av komikerparet Ray Galton och Alan Simpsons TV-serie Steptoe and Son som sändes på brittiska BBC 1962-1965 samt en andra period 1970-1973.

TV-serien producerades 1974-79 och var oerhört populär. Som mest bänkade sig 4,2 miljoner svenskar framför TV:n, alltså 60 % av befolkningen, när serien sändes. I Norge var intresset ännu större. Som mest tittade 80% av befolkningen på de båda skrothandlarna.

1982 återkom Albert & Herbert som TV-julkalender och i början av 1980-talet spelades den som scenföreställning på Lisebergsteatern.

På Liseberg

  • 4 mars-14 juni 1981, Lisebergsteatern
  • 11 mars-19 juni 1983, Lisebergsteatern

Föreställningarna

Albert & Herbert, 4 mars-14 juni 1981

En stor publikframgång. Spelades 104 gånger inför totalt 47 470 åskådare. Merparten av biljetterna såldes i förköp. Endast ett fåtal på plats i biljettluckan. 100 % beläggning - lapp på luckan varje kväll med andra ord.

Medverkande:

Manus: Ray Galton och Alan Simpson

Svensk översättning: Bo Hermansson

Regi: Bo Hermansson

Musik: Sture Olsson (inspelad med Spårvägens musikkår)

Piano: Harry Persson

Scenograf: Hans Westman

Rekvisita och specialeffekter: Hans Sallander

Kassachef: Anna Lisa Nyblom


Handling:

Taxeringsinspektören kommer på besök, för att reda ut vissa egendomligheter i Alberts självdeklaration, och Maria påstår att Herbert är far till hennes barn, trots att ingen av dem minns att de har träffats.

Press:

"Stor teater" - Expressen, 5 mars 1981.

"Jag lägger hellre 55 kr på 'Albert & Herbert' än 26 kr på 'Trollus och Kressida' på Stadsteatern." - Dagens Nyheter, 5 mars 1981.

"Sten-Åke Cederhök sitter där som lekledare, plirande med en sorts sävlig uppsluppenhet. Ihop med honom mildrar Tomas von Brömssen sitt utspel, till slut behöver han bara leta efter ord för att publiken skall skratta. Samspelet mellan de båda är ojäktat och effektivt, utan en död stund." - Göteborgs-Posten, 5 mars 1981.

"Flyttning av en teaterpjäs till TV kan fungera något sånär acceptabelt ibland medan den motsatta vägen synes vara betydligt svårare. [...] På teatern spelas pjäsen under nära två timmar och det höll den inte för. Detta märktes också på premiärpubliken vars entusiasm mattades efter hand." - Göteborgs-Nytt, 13 mars 1981.


Mordet på Skolgatan 15, 11 mars-19 juni 1983

Medverkande:

Manus: Ray Galton och Alan Simpson

Svensk översättning: Bo Hermansson

Regi: Bo Hermansson

Handling: Albert och Herbert tvingas lämna sitt gamla hus i Haga eftersom hela kvarteret ska rivas. Albert får dessutom anonyma hotbrev med posten och två mindre smarta inbrottstjuvar kommer på besök. Mordet på Skolgatan 15 hade premiär på Lisebergsteatern och spelades även på turné runt Sverige. Pjäsen visades även på Kanal 1 den 23 april 1984.

Kuriosa

Efter tiden på Lisebergsteatern 1981 drog Albert & Herbert ut på turné, som bland annat tog dem till Malmö, Halmstad, Växjö, Kristianstad och Huskvarna. Innan de återvände 1983 hann de med att vara julkalender på TV - Albert & Herberts julkalender, som sändes i december 1982.