Visningar
Åtgärder

Agnetha Fältskog

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
I samband med Abbas konserter i Scandinavium 29 och 30 januari 1977 lämnade Agnetha och övriga bandmedlemmar sina handavtryck till Lisebergs hedersplats. Foto: Kamerareportage
Med AbbaStora Scenen den 15 juni 1973. Foto: Kamerareportage
Agnetha och resten av Abba poserar i scenkläder i samband med konserten 1973. Foto: Kamerareportage

Agnetha Åse Fältskog, född 5 april 1950 i Jönköping, är en svensk popsångerska, pianist, kompositör, textförfattare och musikproducent. Hon är mest känd som en av fyra medlemmar i Abba, Sveriges genom tiderna mest framgångsrika popgrupp, men har även en framgångsrik solokarriär bakom sig.

Agnetha debuterade som femtonåring i Bengt Enghardts dansorkester. Hon fick senare, med hjälp av Little Gerhard, skivkontrakt med Cupol och slog 1968 igenom på Svensktoppen med ”Jag var så kär”. Denna följdes av fler framgångar på Svensktoppen, som ”Allting har förändrat sig” (1968), ”Fram för svenska sommaren” (1969), ”En sång om sorg och glädje” (etta på listan 1973) och ”Tack för en underbar vanlig dag” (1976).

1971 gifte Agnetha sig med Björn Ulvaeus och sagan om Abba tog fart. Efter att gruppen pausades 1983 fortsatte hon att släppa soloskivor, den här gången mot en internationell marknad och med producenter som Mike Chapman, Eric Stewart (10cc) och Peter Cetera (Chicago). Hon har sjungit duett med nyss nämnda Cetera, Tomas Ledin, Ola Håkansson och Gary Barlow. Innan pausen med Abba medverkade hon även i filmen ”Raskenstam” (1982).

På Liseberg

Kuriosa

Agnetha skulle ha gjort Lisebergsdebut på Stjärnscenen den 28 januari 1968 men tvingades ställa in sedan hon insjuknat i halsfluss.