Visningar
Åtgärder

2018

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Foto: Stefan Karlberg
Hollywood VampiresStora Scenen den 6 juni. Foto: Rockfoto
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Kapten RödStora Scenen den 14 september. Foto: Rockfoto
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Patrik Källström
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg

Innehåll

Viktiga händelser

Valkyria har premiär

Den 10 augusti har Lisebergs nya vrålåk Valkyria premiär. Valkyria är Europas både längsta och högsta dive coaster: en berg- och dalbana där tåget dyker ner mot marken i 90 graders vinkel. Med ett fall på 50 meter kniper attraktionen också förstaplatsen för Nordens högsta backe.

Arbetet med Lisebergs största, dyraste och mest komplicerade attraktionssatsning någonsin påbörjades redan i september 2016. Markarbetet, som inkluderat en tunnel under marken (byggd i Göteborgsleran) tog sin tid.

– Det har varit ett tufft projekt, men resultatet är värt all väntan i världen, säger Lisebergs vd Andreas Andersen. Vi vet att det vi byggt är en ny Lisebergsikon – en gästfavorit som kommer sätta både Liseberg och Göteborg på kartan och bidra till att locka besökare många år framöver.

Lisebergshallen tar farväl

Efter 38 år i parken tackar Lisebergshallen för sig. Anledningen till att den gamla konsert- och idrottsarenan rivs är att järnvägstunneln Västlänken ska passera rakt under den. Efter fyra decennier av minnesvärda musik- och idrottsupplevelser blir det tillslut coverbandet P-Floyd den 22 december och handbollsmatchen mellan Redbergslids IK och IFK Ystad den 26 december som sätter punkt för Lisebergshallens tillvaro i nöjesparken.

Lisebergshallen stod klar i oktober 1980. Under vintern och våren 1981 användes den av Fritid men med musikalen Sugar, som hade premiär den 29 april, invigdes arenan som show- och cabaretlokal. Rollistan bestod av bland andra Lill Lindfors, Magnus Härenstam, Brasse Brännström och Stig Grybe.

I januari 2019 påbörjas rivningsarbetet.

Liseberg fyller 95 år

1923 slog Lisebergs nöjespark upp portarna för första gången. Detta uppmärksammas inte minst under premiärhelgen då det bjuds på kalas för att fira 95-åringen. Kaninlandet fylls med såpbubblor, morötter, godis och en mängd aktiviteter. Samir & Viktor och Lasse Stefanz underhåller på scenerna och på lördagskvällen bjuds publiken på ett storslaget fyrverkeri.

Klockan tolv på premiärdagen står ett gäng pigga och glada, och tillika specialinbjudna, 95-åringar redo att klippa bandet och inviga säsongen. Bandet klipps av Evert Borstam, född 1923 och jämnårig med nöjesparken.

Bisarr cirkus skrämmer under Halloween

”Välkommen in - du kanske aldrig kommer ut igen”. Med den parollen slår Liseberg upp portarna till Cirkus Bisarr, årets nyhet under Halloween på Liseberg. Det är i Hamnkvarteret som det uppenbart inte står riktigt rätt till den här hösten. Skev musik, gamla slitna husvagnar och annat bråte vittnar om att någon slags cirkussällskap flyttat in i området. Och när mörkret faller fylls området plötsligt med allehanda suspekta figurer - allt ifrån obehagliga clowner till buktalare och jonglörer. Och de verkar inte direkt ha gästernas bästa för ögonen.

– Läskiga clowner rör sig i gränslandet mellan skratt och skräck, vilket är ett tacksamt tema. Vad clownerna gör med de gäster som inte uppskattar underhållningen på plats överlåter vi till fantasin att svara på, säger Sandra Leiknes, skräckproducent på Liseberg.

Galet varm sommar och rekord för Halloween

Efter 16 öppetdagar resulterar årets Halloweensäsong i såväl besöks- som omsättningsrekord. Totalt besöks Halloween på Liseberg av 320 000 gäster och omsätter 90 miljoner kronor, att jämföra med 290 000 gäster och 65 miljoner kronor i omsättning år 2017.

Den välbesökta Halloweensäsongen väger upp en sommarsäsong som inte blir vad man önskar. Det extremt varma vädret, i kombination med fotbolls-VM och Valkyrias sena öppning, gör att Lisebergs gästsiffra minskar med 3 procent jämfört med 2017. Det tappet hämtas delvis igen, tack vare Halloween-succén.

– Lisebergs gästsiffror har på årsbasis legat mycket stabilt de senaste fyra åren, men har varierat mycket mellan säsongerna. Vi kommer inte att kunna ta igen sommarens gästtapp helt, men vi är otroligt stolta över både Halloweenparken och gästernas reaktioner på den, säger Liseberg vd Andreas Andersen efter Halloweensäsongen.

Jubileumsprojektet drar igång...

Den 14 september påbörjas rivningen av SAAB:s gamla växellådefabrik söder om Liseberg. Istället för ett traditionellt första spadtag tas det första "badtaget" genom en symbolisk vattenballongkastning. Fabriken rivs för att ge plats åt en temporär parkeringsplats, som ersättning för södra parkeringen där det planerade upplevelsehotellet och inomhusvattenparken ska byggas.

– Det här ögonblicket har vi väntat på. Ännu är det många steg som återstår innan Jubileumsprojektet är verklighet, men detta är ett viktigt och väldigt synligt steg på vägen, säger Thomas Sjöstrand, vd för Lisebergs Jubileumsprojekt.

...liksom bygget av Västlänken

Den 31 maj tas första spadtaget för det omdiskuterade bygget av tågtunneln Västlänken under Göteborg. Ceremonin äger rum vid Korsvägen, ett stenkast från Liseberg, där en arbetstunnel ska anläggas i Liseberget. Torsdagen den 6 september påbörjar Trafikverket sina sprängarbeten.

Västlänken är en åtta kilometer lång slinga för pendeltåg, med tre stationer under centrala Göteborg, som planeras bli klar för trafik 2026.

Kuriosa

Valkyriabygget får konsekvenser

I och med att Valkyria breder ut sig över ett stort område i södra parken får bygget konsekvenser. Slänggungan, som tidigare var placerad framför Tyrolen, byts ut mot en ny slänggunga som placeras mellan Tyrolen och FlumRide. Dessutom rivs Glasstruten och ersätts av en nydesignad glasskiosk med samma namn.

Stjärnornas Krog och Green Room blir kvar

Den planerade rivningen av Stjärnornas Krog och The Green Room, som skulle inletts i januari 2019, blir inte av. Trafikverket omprioriterar sitt arbete vilket gör att de båda restaurangerna står kvar ett år till.

Volvo och Liseberg planerar framtida samarbete

Den 3 oktober offentliggörs Lisebergs och Volvos planer på att placera en så kallad Volvo Brand experience, eller upplevelsecentrum med varumärket Volvo i fokus, på Lisebergs mark.

Markområdet det handlar om är den stora industrilokal sydost om Lisebergs södra parkering som idag används som internt lager. Liseberg och Volvo undertecknar ett Letter of Intent, som är en avsiktsförklaring om att företagen tillsammans vill utreda möjligheten vidare.

– Att skapa en modern, internationell Volvoupplevelse i synergi med Lisebergs centrala läge och expansion, kan dra hundratusentals fler gäster till evenemangsstråket, säger Lisebergs vd Anderas Andersen till Göteborgs-Posten.

Inga Lisebergs-bin i parken

De tre bikuporna som placerades i den så kallade badbacken förra säsongen plockas nu bort. De cirka 180 000 bina är viktiga naturvårdare genom att de bidrar med pollinering och Liseberg fick mycket positiv uppmärksamhet för initiativ.

Dessvärre orsakade bina även problem under sensommaren 2017, främst ur arbetsmiljösynpunkt, vilket leder till att Liseberg väljer att pausa biverksamheten tillsvidare.

Prisregn över Lisebergs attraktioner

När branschtidningen Kirmes Park Revue delar ut sina European Star Awards på mässan i Amsterdam tar Liseberg hem tre tunga utmärkelser: Balder utses till Europas bästa berg- och dalbana i trä, Loke till Europas bästa attraktion och Helix till Europas näst bästa berg- och dalbana i stål. Senare utses Valkyria till ’Roller Coaster of the Year’ när Park World Excellence Awards delas ut. Dessutom utses Liseberg till Europas tredje bästa nöjespark, en placering bättre jämfört med förra året.

Nyheter i korthet

 • Sin vana trogen visar Liseberg Fotbolls-VM på storbildsskärm. Det sker på Tyrolens uteservering dit många människor söker sig denna heta sommar.
 • Lisebergsappen nylanseras. I den nya appen finns fortfarande populära funktioner som kötider, längdgränser och parkkartan, fast i ny och bättre form. En helt ny funktion är att gästerna kan få sitt årskort i appen, att visa upp vid inpassering i parken.
 • De fyra stjärnorna på Hotell Liseberg Hedens logotyp tas bort. Förändringen görs dels för att ge loggan ett renare uttryck, men framför allt för att hotellstandard numera värderas på ett annat sätt än tidigare.
 • Lagom till Halloween på Liseberg finns fyra förköpsautomater placerade i anslutning till Huvudentrén, samt en på respektive boendeanläggning. Syftet med automaterna är att Lisebergs gäster ska kunna köpa entrébiljetter och åkpass, men också hämta ut sina köp från Lisebergs hemsida.
 • Liseberg har Sveriges bästa julmarknad. Åtminstone om man får tro SJ:s Sifo-undersökning. Liseberg toppar listan före Skansen och Stortorgets julmarknad i Stockholm.
 • Den 3 april dör Lill-Babs. Den folkkära artisten gjorde en mängd framträdanden på Liseberg och 1995 tilldelades hon Lisebergsapplåden för att hon gjort Sverige gladare.
 • Anthon Berg blir Lisebergshistoriens första kontantfria lyckohjul. Betalningen sker i stället med kort.

Halloween och Jul

Nyheter Halloween på Liseberg

 • Cirkus Bisarr heter temat i Lisebergs hamnkvarter.
 • Skräckattraktionen Shocker i Stora Scenen-området.
 • Skräckområdet Distrikt Z är tillbaka. I området återuppstår även skräckhuset Zombie.

Nyheter Jul på Liseberg

Attraktioner

Underhållning

Hela underhållningsprogrammet

Klicka här för att se hela underhållningsprogrammet

Höjdpunkter

Scener

Mat och dryck

Restauranger och caféer

Snabbmat

Lyckohjul

Spel

Butiker

Temadagar

Övrigt

Fakta

Öppettider

 • Sommar: 28 april-30 september (120 öppetdagar)
 • Halloween på Liseberg: 12 oktober-4 november (16 öppetdagar)
 • Jul på Liseberg: 16 november-30 december (33 öppetdagar)

Priser

Sommar

 • Entré: 100 kr (fri entré för barn under 110 cm)
 • Allt-i-Ett: 1 dag: 475 kr , 2 dagar: 715 kr
 • Stora Åkpasset: 1 dag: 385 kr, 2 dagar: 580 kr
 • Lilla Åkpasset: 1 dag: 250 kr, 2 dagar: 580 kr
 • Lisebergshäfte: 315 kr
 • Åkkupong: 22 kr
 • Femkamp: 85 kr
 • Lisebergskort: 280 kr
 • Stora Guldpasset: 1745 kr
 • Lilla Guldpasset: 895 kr

Halloween

Jul på Liseberg

 • Entré: 110 kr
 • Allt-i-Ett: 265 kr
 • Åkpass: 195 kr
 • Åkkupong: 22 kr
 • Lisebergshäfte: 315 kr
 • 5-kamp: 85 kr