Visningar
Åtgärder

2015 – Halloween

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Foto: Stefan Karlberg
Illustration: Liseberg

Innehåll

Viktiga händelser

Premiär för Halloween på Liseberg...

Lisebergs ledning har länge haft planer på en höstlovsaktivitet. Nu vågar man satsa, precis som man gjorde en gång i tiden med Jul på Liseberg.

– Det vi presenterar tror vi lever upp till den efterfrågan på upplevelser som finns bland barn och ungdomar under höstlovsveckan, säger Lisebergs vd Andreas Andersen.

Satsningen, som görs tillsammans med Göteborg och Co och Storhotellgruppen, är ett försök att locka människor till Göteborg och Liseberg under en tid på året då många svenska familjer är lediga. Förhoppningen är att sätta Göteborg på Sverigekartan som höstlovsdestinationen nummer 1.

Halloween på Liseberg är bus och godis för yngre gäster. I Kaninlandet, som smyckats med paraplyer, häxkvastar, halm och pumpor, bjuds det på godisregn och discodans. På Storgatan har blixten slagit ner och godisbutikernas fasader har rämnat så att karameller och godis av alla sorter täcker området och skapar Godislandet.

För de äldre blir det inte fullt lika mysigt. När klockan slår fem byter parken skepnad helt.

– Då går vi från bus till skräck, säger Andreas Andersen. De som vågar stanna kvar efter klockan fem gör det på egen risk.

...som blir en stor succé!

Första upplagan av Halloween på Liseberg blir en stor succé. Faktum är att Lisebergs ledning och personal blir tagna på sängen av det enorma intresset. På premiärdagen strömmar 32 000 gäster in – en gästsiffra i nivå med en välbesökt högsommardag. Under de nio öppetdagarna lockar Halloween på Liseberg cirka 200 000 gäster, dubbelt så många mot vad som förväntades.

– Vi är överraskade, tacksamma och mycket trötta idag, säger Lisebergs vd Andreas Andersen på stängningsdagen. Han tillägger:

– Med den gästanstormning som blev har vi helt klart underdimensionerat allt ifrån skräckattraktioner till serveringar. Första året är ett test och vi har lärt oss väldigt mycket som vi tar med oss i den fortsatta utvecklingen. Jag vågar redan nu lova att Halloween 2016 kommer att vara större, ha längre öppettider och, framför allt, vara mycket läskigare.


Tre Skräckhus ger kalla kårar

Liseberg har haft skräckattraktioner tidigare i historien, som Blå Tåget och Spöktåget. Men ingen av dem kommer i närheten av de tre skräckhus som presenteras denna höst. När klockan slår fem öppnar The Experiment, Dockkabinettet och Smitthärden Gasten. I The Experiment pågår blodiga experiment med dig som ofrivillig försöksperson, i Dockkabinettets kompakta mörker vaknar elaka clowner och malätna dockor till liv och i Smitthärden Gasten lider både personal och gäster alla helvetes kval.

Längd- och åldersgräns till det mest läskiga

För att säkerställa att de yngre gästerna klarar av parkens skräckinslag sätts en längdgräns på minst 140 cm och en rekommenderad åldersgräns på 11 år för att få gå över broarna till Hamnkvarteret och för att få komma in till Dockkabinettet och The Experiment. Värdar finns på plats vid broarna för att informera.

Nyheter i korthet

  • Till skillnad från sommar- och julsäsongen har Södra entrén stängt under Halloween på Liseberg. In- och utpassering sker via Huvudentrén.
  • Med en ny säsong inträngd mellan sommar och jul sker förvandlingen av parken på rekordtid. Eftersom Jul på Liseberg byggs samtidigt är delar av parken avstängd under Halloween på Liseberg.

Områden

Entrén/Blå gången

Bland fallna träd och omkullvälta kärror ligger nöjesparken sönderblåst av den väldiga stormen. Från färgsprakande pumpafält följer fågelskrämmor gästerna med blicken och vålnader vajar jämrande bland trädkronorna.

Kaninlandet

Barnvänliga Kaninlandet är kul som sjutton även efter kl. 17. Karuseller, godisregn, ansiktsmålning och häxor som sopar banan med, inte sina kvastar, men väl med sina grymma discomoves.

Godislandet

Godis, godis överallt godis. På taken, på husfasaderna och uppåt väggarna inne i bodar och butiker. Det här är landet för alla som älskar godis.

Hamnkvarteret

I mörka och skumma gränder lämnas man åt sitt öde. Fruktansvärda skrik och jämmer hörs bland högar av inblåst skrot och skräp. I skuggorna lurpassar skräckinjagande figurer – vissa levande, vissa inte.

Tyrolen

Här åker, spelar och snurrar man så mycket man orkar. Mechanicas väldiga eld skjuter upp sina flammor mot himlen och när mörkret sänker sig över området hörs tyrolermusik från de vilda oktoberfesterna på Tyrolen och gastkramande skrik om vartannat.

Attraktioner

Underhållning

  • Karneval Macabre, varje dag, en gång per timme från kl. 17 Karneval Macabre bjuder på en mörk varieté med blodisande nummer. Eller bara blodiga. Udda typer som slukar svärd, sticker in nålar och flyttar föremål in i kroppen. Och tar ut dem utan magi.
  • Kvarnteatern, alla dagar kl. 14, 16 och 17.30. Måns Tråk njuter av den trista, gråa hösten. Tills det plötsligt trillar in en massa barn och – ännu värre – ett gäng discoglada kaniner. Det ska han genast sätta stopp för!

Mat & Dryck

Restauranger och caféer

Snabbmat

Lyckohjul

Spel

Butiker

Fakta

Öppettider

  • 24 oktober-1 november

Priser

Statistik

  • Antal besökare: 200 000