Visningar
Åtgärder

2013

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Lekplatsen Bushållplatsen är en mäkta populär nyhet i nya barnområdet Kaninlandet. Foto: Stefan Karlberg
Sting lockar storpublik till Stora Scenen den 3 juli. Foto: Stefan Karlberg
Brasse Brännström och Magnus Härenstam tilldelas Lisebergsapplåden för att de gjort Sverige gladare genom åren. Foto: Stefan Karlberg
Astri Bergman-Taubes skulptur Lisebergsclownerna föreställande Charlie Rivel, som hade premiär 1983, flyttas inför säsongen till den öppna platsen innanför Huvudentrén. Foto: Stefan Karlberg
Carl-Einar Häckner underhåller publiken med varietén Vägen. Foto: Stefan Karlberg
Huvudentrén med AtmosFear, Lisebergsteatern och Lisebergshjulet i bakgrunden. Foto: Stefan Karlberg
Vid sidan av Sting är Iggy & The Stooges sommarens stjärnartist på Stora Scenen. Foto: Stefan Karlberg
Jul i Kaninlandet. Foto: Stefan Karlberg
Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber vårtalar på premiären den 27 april. Foto: Stefan Karlberg
Spelet Milkshaken. Foto: Stefan Karlberg
Sven-Bertil Taube besöker Evert Taubes Värld i samband med en bokrelease den 28 september. Foto: Stefan Karlberg
Lisebergskaninen får ett nytt utseende. Här representeras den av Kanina och Berg, två av flera kaniner som barnen kan leka tillsammans med i Kaninlandet. Foto: Stefan Karlberg
Lasse Kronér är en av flera kändisar som medverkar i KändisGasten. Foto: Stefan Karlberg
Västkustområdet intill Mölndalsån är, tillsammans med Kaninlandet och den förlängda Storgatan, en av årets nyheter. Foto: Stefan Karlberg
Som ett led i Lisebergs 90-årsfirande hyllas Sten-Åke Cederhök på Taubescenen. Foto: Stefan Karlberg
Den 17 oktober monteras den första rälsbiten på 2014 års attraktionsnyhet Helix. Foto: Patrik Källström
Lisebergs Trädgårdsdagar är som vanligt ett uppskattat evenemang. Foto: Stefan Karlberg
Lisebergs Hamnområde och Rondo förvandlas till klubbscener under Stay Out West. Foto: Stefan Karlberg
Smörgåsserveringen är en av årets nyheter... Foto: Stefan Karlberg
...liksom Plättlagat där det serveras plättar. Foto: Stefan Karlberg
Spelet Rockringen. Foto: Stefan Karlberg
För andra året i rad arrangeras Skate på Liseberg framför Stora Scenen. Foto: Stefan Karlberg
Balder utses till Europas bästa berg- och dalbana i trä. Foto: Patrik Källström
Flygkarusellen Flygis är en av nyheterna i Kaninlandet. Foto: Stefan Karlberg
Garanterat magpirr i nyheten Hissningen. Foto: Stefan Karlberg
Explosionsartad glädje i Kanonen. Foto: Stefan Karlberg
Kållerado – en av höjdpunkterna under varma sommardagar. Foto: Stefan Karlberg
Lyckohjulet Kramhjulet. Foto: Stefan Karlberg
Lyckohjulet Snackshjulet. Foto: Stefan Karlberg
Klassiska Wärdshuset firar 90-år som restaurang. Foto: Stefan Karlberg
Spelet Recordkastet. Foto: Stefan Karlberg
Ännu en vy över Stay Out West i hamnområdet. Foto: Stefan Karlberg
Parkkarta 2013.

Innehåll

Viktiga händelser

Kaninlandet invigs

När Liseberg slår upp portarna den 27 april möts gästerna av ett helt nytt barnområde. Stora delar av det gamla barnområdet (som hade premiär 1974) har jämnats med marken och presenteras nu som Kaninlandet – ett 10 000 kvm stort område med flera nya attraktioner, serveringar, teater och lyckohjul.

De nya attraktionerna är Kaninlandsbanan, Stampbanan, Högspänningen, Bushållplatsen, Hoppalång, Flygis, Cyklonen och Tuta & Kör. Dessutom presenteras fritt-fallattraktionen Hissningen och en helt ny Farfars Bil, som båda placeras i det nya Västkustområdet.

Sedan tidigare finns Rabalder, Kaninresan, Lilla Lots och Kaffekopparna i Kaninlandet.

Liseberg fyller 90 år

Den 24 juni till 3 juli är det jubileumsdagar på Liseberg. Ett fullspäckat underhållningsprogram presenteras, med allt från Lotta på Liseberg, Sting och Carl-Einar Häckners varieté till KändisGasten, Iggy & The Stooges och en hyllningskonsert för Sten-Åke Cederhök.

Men jubileumsdagarna bjuder på mer än bara underhållning. Restaurangerna tar fram specialmenyer där Huvudrestauranten hämtar inspiration från 1923 och serverar specialrätter på sitt smörgåsbord. Wärdshuset serverar jubileumsdessert och Hamnkrogen jubileumsförrätt. Dessutom kan alla gäster äta Lisebergsglass, smaka Lisebergschoklad (ihop med en kopp Lisebergskaffe) och dricka jubileumsöl. På många av restaurangerna serveras dagens rätt till det förnämliga priset 90 kronor.

Förlängd Storgata och ett Västkustområde

Alldeles intill Kaninlandet presenteras ytterligare två nya områden – den förlängda Storgatan och Västkustområdet. Den förlängda Storgatan rymmer nyheterna Burger King (ombyggd), Mackasinet och Plättlagat som samtliga har tillgång till Bergs Salonger som rymmer 350 sittplatser för matgäster. I Västkustområdet finns ett nytt picknickområde, ett efterfrågat område för de gäster som vill ta med egen mat till Liseberg.

Gråtande barn väcker starka känslor

För att marknadsföra den så kallade Glada Barn-garantin** lanserar Liseberg, med hjälp av reklambyrån Forsman & Bodenfors, en reklamkampanj inför säsongstarten. En kampanj som väcker starka känslor. ”Vissa barn tvingas åka till Kreta i sommar” är en av texterna som kommuniceras, tillsammans med bilden av ett gråtande barn.

Kritikstorm utbryter i sociala medier och en del affischer i Göteborg klistras till och med över med följande budskap: ”242 000 barn i Sverige har inte råd med Liseberg – så vem fan bryr sig om eran skitgaranti?” Kampanjen tas även upp i SVT:s Debatt.

En som reagerar är baddräktskungen Panos Papadopoulos och i Grekland skickar Hotellägarnas handelskammare på Kreta ett klagobrev till svenska ambassaden i Aten.

– Vår förhoppning är att bild, rubrik och logotyper ska locka fram ett leende och att betraktaren skall se humorn i det, säger Lisebergs marknadschef Kent Kierdorf när han bemöter kritiken.

Och faktum är att kampanjen inte enbart mottas negativt. På Lisebergs Facebooksida är det många som tycker att reklamen både är rolig och fyndig, och att den negativa kritiken är överdriven.

Gråtande Barn-kampanjen anmäls till Reklamombudsmannen, RO, där den slutligen frias.

”Reklamombudsmannens opinionsnämnd finner att reklamen inte är stötande, utnyttjar olycka eller lidande eller är utformad i strid med det krav på särskild aktsamhet som ska iakttas” lyder motiveringen.

** Glada Barn-garantin innebär att om Liseberg inte lyckas glädja barnen under ett besök så får familjen nya åkpass och entrébiljetter och kan komma tillbaka en annan dag.

Helixbygget påbörjas

I början av året påbörjas bygget av Lisebergs största attraktionssatsning någonsin – bergbanan Helix. Banan, som byggs jämsides med Lisebergbanan i övre parken, är nästan 1,4 km lång och åkturen ska ta närmare två minuter. Med en hastighet på upp till 100 km/h blir Helix Lisebergs snabbaste bergbana. Den blir även den tekniskt mest avancerade banan i parken.

Under året kan Lisebergs gäster se hur banan tar form uppe på berget, och som en ”teaser” placeras en av vagnarna i parken. I slutet av året flyttas vagnen till köpcentret Nordstan där den visas upp under julhandeln.

Helix har premiär våren 2014.

Liseberg köper fastighet i söder

I början av juni meddelas att Liseberg köper fastigheten Skår 40:17, mer känd som Saabs växellådsfabrik. Fastigheten, som ligger söder om nöjesparken, har en yta på 47 000 kvm och priset är 250 miljoner kronor.

– Vi köper Skår 40:17 för att vi vill säkerställa en markreserv för den långsiktiga utvecklingen av verksamheten. Vi är mycket glada över att kunna ta ett första steg mot framtidens Liseberg, säger Lisebergs VD Andreas Andersen.

Fastigheten tillträds av Liseberg den 31 oktober 2013.

Ny Lisebergskanin och ny varumärkesplattform

Inför säsongen byter den älskade Lisebergskaninen utseende. Kaninen dök för första gången upp på Liseberg 1980 och har genomgått en hel del förändringar genom åren. Den nya kaninen är en del av Lisebergs nya varumärkesplattform, som bland annat innehåller en ny grafisk profil med allt från ny logotyp och nya färger till nya typsnitt och mönster.

Skräckinjagande kändisar i KändisGasten

Den 25 juni 2013 får Spökhotellet Gasten oväntat besök. Anton Hysén, Leif Mannerström och Lasse Kronér är några av kändisarna som agerar gastar när KändisGasten går av stapeln. KändisGasten är ett välgörenhetsevenemang där Spökhotellets biljettintäkter denna dag går till Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

KändisGasten blir väldigt uppskattat och resulterar i att Insamlingsstiftelsen mottar 65 765 kronor. Pengarna överlämnas av Liseberg, Anton Hysén och Eddy Bengtsson på barnsjukhuset den 17 september.

Premiär för mellandagsöppet

För att ytterligare fira 90-årsjubiléet har Liseberg för första gången någonsin öppet i mellandagarna. Och det är något som gästerna uppskattar.

– Det blir en lite annan karaktär på öppetdagarna efter julafton. Mer av en nöjesparksupplevelse med åk, isshow och fyrverkeri, som ett komplement till den klassiska julmarknaden, säger Lisebergs VD Andreas Andersen.

Totalt besöks Jul på Liseberg av 533 000 gäster, att jämföra med 472 000 gäster år 2012 som var betydligt bättre rent vädermässigt. Julparkens omsättning ökar med 16 procent till 86 miljoner kronor.

Quickpass blir Express-pass

Quickpass, möjligheten att mot en avgift få gå före i kön i några av de största åkattraktionerna, fick kritik under sommaren 2012. Produkten ansågs orättvis eftersom den gynnar de som har råd att betala. Inför säsongen 2013 förvandlas Quickpass till ett Express-pass och ges som gratis onlinebonus till alla som köper Allt-i-Ett (entré + åkpass) på Lisebergs hemsida. Innehavaren av Express-pass kan vid tre tillfällen använda Expressingången vid attraktionerna AtmosFear, Balder, FlumeRide, Kanonen, Kållerado och Lisebergbanan.

Nyheter i korthet

 • Magnus och Brasse tilldelas Lisebergsapplåden för att under många år gjort Sverige gladare.
 • Balder utses till Europas bästa berg- och dalbana i trä. Vid en ceremoni i Paris tar Lisebergs vd Andreas Andersen emot priset European Star Award 2013 för Balders räkning.
 • Lejonet & Björnen säljer från och med i år glass i anslutning till Kaninlandet.
 • På Äteriet ersätts pizzabiten av en salladsbar – helt enligt gästernas önskemål om nyttigare alternativ.
 • Lagom till 90-årsfirandet släpper Liseberg ett jubileumsöl, framtaget i samarbete med Spendrups Bryggeri.
 • Järnvägsrestaurangen renoveras och får en delvis ny design. Huvudrestauranten har grillbuffé på menyn.
 • Femkampspelet Skee Ball byggs om och utvecklas.
 • Fiskespelet designas om till ett morotsland.
 • Årets nya lyckohjul heter Kaninhjulet och ersätter Leksakshjulet.
 • Lisebergs Hamnområde och Rondo förvandlas till klubbscener under Stay Out West.
 • Den 13 december är det världsrekordförsök i luciatåg. Det är Projekt Solklart och Liseberg som tillsammans försöker locka minst 3 690 personer att delta i tåget. Rekordet slås inte men 1 365 personer är likafullt en finfin notering.
 • Spelhuset är öppet under höstlovet. De som vill spela köper ett så kallat spelpass och får spela hur mycket de vill under dagen.

Attraktioner

Underhållning

Hela underhållningsprogrammet

Klicka här för att se hela underhållningsprogrammet

Ett urval

Evenemang

Mat & Dryck

Restauranger & Caféer

Snabbmat

Lyckohjul

Spel

Fakta

Öppettider

 • Sommar: 27 april-6 oktober
 • Jul på Liseberg: 15 november-29 december.

Priser

 • Entréavgift: Sommar: 90 kr. (2012: 80 kr lågsäsong, 90 kr högsäsong). Fri entré för barn under 110 cm. Jul på Liseberg: 90 kr (2012: 90 kr). Fri entré för barn under 110 cm.
 • Säsongskort: 210 kr (2012: 195 kr)

Statistik

 • Sålda säsongskort: 163 000 (2012: 156 000)
 • Antal besökare: 2,8 miljoner (2012: 2,8 miljoner)