Visningar
Åtgärder

2012

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Det 60 meter höga Lisebergshjulet – tveklöst årets höjdare på Liseberg. Foto: Stefan Karlberg
Så här ser den ut! Den nya Huvudentrén. Foto: Stefan Karlberg
Lenny Kravitz och hans band bjöd på en helkväll vid Stora Scenen. Foto: Emelie Lundborg
Nya JukeBox är en av årets attraktionsnyheter. Foto: Stefan Karlberg
Under säsongen byggs Barnbåtarna om till Skepp o' skoj. Foto: Stefan Karlberg
Lisebergs isshow – bäst i världen för tredje året i rad! Foto: Stefan Karlberg
En saknad produkt gör comeback. Foto: Stefan Karlberg
Medeltidsbyn är ett av fyra nya områden under Jul på Liseberg. Foto: Stefan Karlberg
I nya spelet Rockringen sätts bollsinnet på prov. Foto: Stefan Karlberg
För första gången någonsin arrangeras en skateboardtävling på Liseberg. Foto: Stefan Karlberg
I Skeppsmagasinet serveras god mat för stora och små bland atlantångare och historier med anor från förr. Foto: Stefan Karlberg
Lena Philipsson är tillbaka på Liseberg. Den här gången med Min Drömshow. Foto: Mats Bäcker
Pariserhjulet. Foto: Stefan Karlberg

Innehåll

Viktiga händelser

Premiär för Lisebergshjulet

Göteborgshjulet, som tidigare var placerat vid GöteborgsOperan, heter numera Lisebergshjulet och återfinns i Lisebergs Lustgård. På närmare 90 meters höjd över havet utlovas en storartad utsikt över Göteborg.

Redan första sommaren på Liseberg hamnar Lisebergshjulet i Guiness Book of Records. Klockan 17, den 17/7 sätts nytt världsrekord i grenen ”flest nationaliteter i en åkattraktion”. 72 nationer räknas in i hjulet.

En ny Huvudentré presenteras

Ett av Göteborgs mest kända landmärken, Lisebergs Huvudentré, byggs om. De klassiska rosa tornen renoveras och antalet entrékassor mer än fördubblas. Wingårdh Arkitektkontor AB ligger bakom den nya designen.

– Ombyggnaden av huvudentrén är vår största investering 2012 – och också den mest utmanande. Vi ser fram emot att kunna ge våra gäster en bättre entréupplevelse, både vad gäller utseende och service, när vi öppnar den 28 april, säger Lisebergs VD Andreas Andersen.

Stor julsatsning

Trenden för julmarknader pekar neråt i hela Europa. För att vända kurvan storsatsar Liseberg de kommande fem åren, med start 2012.

Detta år innebär satsningen fyra nya områden: Ett nytt Lapplandsområde med norrsken, upplevelsekåta och eldterrass. Tomtehuset, där barn får träffa tomtefar och hans nissar. Medeltidsbyn, där kungen håller hov och riddare övar inför midvinterturneringen. Det lagas även mat och smeden tillverkar svärd. En julsaga, en upplevelse som hämtat inspiration från seklets början. Aktörer interagerar med parkens gäster och med varandra.

Skräckmästaren lockar storpublik

Hela 22 000 människor trängs framför Stora Scenen den 8 augusti. Och njuter ska tilläggas, av klassisk hårdrock signerad skräckmästaren själv, Alice Cooper. Han har tidigare uppträtt i Lisebergshallen men detta är första gången som folk kan se honom på Lisebergs stora utomhusscen. Stämningen är på topp och Alice Cooper levererar klassiker som No More Mr Nice Guy, School’s Out och Poison.

Andra publikdragare under året är Lenny Karvitz, Timbuktu och Kapten Röd.

JukeBox och Barnbåtarna rustas upp

Två av parkens trotjänare genomgår en omfattande förvandling. Gamla JukeBox ersätts av ny, moderna version medan Barnbåtarna, som hade premiär redan 1973, byggs om till Skepp o' skoj, med nya båtar och en bana som kantas av kända Göteborgsmotiv.

Lisebergshäftet återinförs

Under hösten 2011 genomförde Liseberg en omfattande prisundersökning. Resultatet visade att många av de tillfrågade saknade Lisebergshäftet som togs bort efter säsongen 2010.

Inför säsongen 2012 återinför Liseberg det efterfrågade häftet.

– Undersökningsresultatet, tillsammans med den reaktion vi fick från våra gäster i samband med premiären förra året, gör att vi nu väljer att lansera Lisebergshäftet igen, säger Lisebergs VD Andreas Andersen.

Det nygamla Lisebergshäftet kostar 290 kronor.

Historisk skateboardtävling

För första gången någonsin anordnas en skateboardtävling på Liseberg. 31 maj-2 juni är det Skate på Liseberg. Höjdpunkten på evenemanget är Liseberg Classics – tävlingen där svenska och internationella stjärnor gör upp i den specialbyggda skateparken framför Stora Scenen.

30 skateboardproffs är inbjudna, däribland internationella åkare som Manny Santiago, Klaus Bohms och Tim Zom. Utöver proffsen har vem som helst möjlighet att kvala in till den stora tävlingen.

Lisebergs isshow bäst i världen – igen

I mitten av november utses Lisebergs isshow till bäst i världen på den årliga branschmässan IAAPA Attractions Expo i Orlando, Florida. Det är tredje året i rad som Liseberg kammar hem den prestigefyllda utmärkelsen.

I hård konkurrens med några av världens ledande underhållningsproducenter utses isshowen till vinnare i kategorin Best Overall Production - för shower med en budget på 100 000-200 000 dollar.

– Det känns jättebra att kunna erbjuda våra gäster en show i världsklass. Dessutom är det en stor ära att få ett sådant erkännande av branschen, säger Sofia Sjölin som är producent för Lisebergs isshow.

Attraktioner

Artister – ett urval

Nyheter i korthet

  • Skeppsmagasinet är en ny restaurang i Lisebergs Hamn. Där serveras endast MSC-certifierad fisk.
  • Christer Fuglesang, den första svensken i rymden, lämnar handavtryck till Hedersplatsen.
  • Milkshaken och Rockringen heter årets nya, egenutvecklade, spel.
  • Casinot tas bort efter säsongen.

Film

Fakta

Öppettider

  • Sommar: 28 april-7 oktober
  • Jul på Liseberg: 16 november-23 december

Priser

  • Entréavgift: Sommar: 80 kr lågsäsong, 90 kr högsäsong. 2011: 80 kr lågsäsong, 90 kr högsäsong. Fri entré för barn under 110 cm. Jul på Liseberg: 90 kr (2011: 90 kr). Fri entré för barn under 110 cm
  • Säsongskort: 195 kr (2011: 195 kr)

Statistik

  • Sålda säsongskort: 156 000 (2011: 193 000)
  • Antal besökare: 2,8 miljoner (2011: 2,9 miljoner)