Visningar
Åtgärder

2011

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Liseberg presenterar AtmosFear, Europas högsta fritt fall-attraktion. Foto: Kajsa Sjölander
Andreas Andersen tar över efter Mats Wedin som verkställande direktör för Liseberg. Foto: Stefan Karlberg
Håkan Hellström tilldelas Lisebergsapplåden för att ha gjort Sverige gladare. Foto: Kajsa Sjölander
Den första Beatlesmedlemmen på Liseberg! Ringo Starr & His All Starr Band uppträder på Stora Scenen. Foto: Emelie Lundborg
Robert Gustafsson showar på Rondo under våren... Foto: Mats Bäcker
...och på hösten tar Tomas Ledin över med Ledin Showtime. Foto: Mattias Johansson
För andra året i rad utses Lisebergs isshow till bäst i världen. Foto: Kajsa Stefan Karlberg
Femkampsvärden är en av årets nyheter. Foto: Stefan Karlberg

Innehåll

Viktiga händelser

AtmosFear har premiär

Årets stora nyhet är höjdattraktionen AtmosFear. Med sina 146 meter över havet lanseras den som Europas högsta fritt fall-attraktion. Intresset är stort under hela byggperioden och premiärhelgen är publiksuccén ett faktum. Hela 442 000 våghalsar testar den nya attraktionen under säsongen.

Mats Wedin slutar, Andreas Andersen tillträder

I början av året går Lisebergs vd Mats Wedin i pension. Sedan augusti 2010 är det klart att Andreas Andersen tar över. Andersen har en gedigen bakgrund inom nöjesparksbranschen. Han arbetade på Tivoli i Köpenhamn mellan 2001 och 2008, varav tre år som vice vd, och ledde sedan 2008 branschorganisationen IAAPA i Europa.

- Jag är glad och mycket stolt över att få det här uppdraget. Liseberg har en alldeles speciell betydelse i branschen och för Göteborg, men har också en alldeles speciell plats i mitt hjärta. Min ambition är att bevara den tradition som Liseberg står för men också att förnya för att Liseberg ska fortsätta vara intressant och relevant för framtidens gäster, säger Andreas Andersen.

- Det har varit ett stort nöje och en ära att ha fått vara med och utveckla Liseberg under 23 år, säger Mats Wedin som tillträdde som vd 1993 och dessförinnan var direktör för dotterbolaget Lisebergsparken AB.

Publiksuccé för Lisebergs scener

Totalt går 250 000 människor på Lisebergskonsert under sommaren. Bland publikdragarna märks Veronica Maggio, Eric Saade, Ringo Starr and His All-Starr Band, The Ark, Oskar Linnros och Bryan Ferry. Mest publik av alla drar Håkan Hellström när han uppträder på Stora Scenen den 16 september.

Konserten som får störst massmedial uppmärksamhet är den med Veronica Maggio den 20 maj. Publiktrycket blir så stort att Huvudentrén stängs under kvällen.

Storm stänger Liseberg

För första gången någonsin hålls Liseberg stängt på grund av oväder. I samråd med Räddningstjänsten tas beslut om att stänga parken söndagen den 27 november, på grund av klass 2-varningen över Göteborg.

- Vi gör det av säkerhetsskäl och med omtanke om vår personal och våra gäster. De ska inte behöva ge sig ut på vägarna i ett så extremt väder som det som väntas framåt eftermiddagen, säger Lisebergs vd Andreas Andersen.

Liseberg återinför gratis åk för medföljande vuxen

Inför säsongen lanseras ett antal nya produkter medan andra tas bort. Nytt är Allt-i-Ett (entré + Åkpass), Åkpass Mini, längdgräns i stället för åldersgräns i entréerna samt att vuxna inte får åka med gratis i barnattraktionerna. Justeringarna görs för att skapa en jämnare prisstruktur, men en punkt - möjligheten att som vuxen åka gratis med sitt barn i barnattraktionerna - ifrågasätts.

Liseberg tar till sig av den kritik som framförs från föräldrahåll och i maj återinförs möjligheten att åka gratis som medföljande vuxen i följande barnattraktioner: Cykelturen, Lilla Lots, Sagoslottet, Farfars Bil, Barnbåtarna, Drakbåtarna och Trummeliten.

Gustafsson och Ledin showar på Rondo

2011 blir ett av de bästa åren någonsin för showkrogen Rondo. Robert Gustafsson fortsätter under våren med sin bejublade 25-årsjubileumsshow och på hösten tar Tomas Ledin över med Ledin Showtime. Dessa två shower bidrar till fantastiska 99 procents beläggning.

Nya digitala kanaler

Liseberg lanserar en app för Iphone och Android som ger användbar information inför och under Lisebergsbesöket, som exempelvis beläggning på intilliggande parkeringsplatser och aktuella kötider till attraktionerna. Med hjälp av appen kan gästerna även hålla reda på sina Facebookvänner som befinner sig i parken.

Samtidigt förbättras Lisebergs mobilsajt. Förutom grundläggande information visas, precis som i appen, kötider till attraktionerna och information om lediga parkeringsplatser i närområdet. Slutligen är Liseberg Backstage ett nytt inslag på Liseberg.se. Där får besökaren bland annat ta del av intervjuer med artister bakom kulisserna.

Attraktioner

Artister – ett urval

Nyheter i korthet

 • I anslutning till AtmosFear presenteras Desperado, ett interaktivt flerdimensionellt spel i vilda västernmiljö.
 • Liseberg Allt-i-Ett är nytt för året. Det innehåller entré och Åkpass till rabatterat pris. Produkten kan endast köpas på Liseberg.se.
 • Femkampsvärden är ny. Hon eller han lotsar femkampare mellan spel och restauranger.
 • QuickPass förändras. Gästerna får själva styra hur och när de ska åka. Tre QuickPass-biljetter kostar 50 kronor.
 • För andra året i rad utses Lisebergs isshow till bäst i världen på den årliga branschmässan IAAPA Attractions Expo.
 • Järnvägsrestaurangen får en tåghistorisk inredning. Samtidigt byts texmex mot svensk husmanskost.
 • Liseberg blir rökfri park. Rökande gäster hänvisas till speciella rökzoner.
 • Hotell Liseberg Barken Viking är nyriggad med nyblästrat skrov.

Trycksaker

Film

Bryan Ferry-medley från Stora Scenen den 27 maj

Fakta

Öppettider

 • Sommar: 23 april-9 oktober
 • Jul på Liseberg: 18 november-23 december

Priser

 • Entréavgift: Sommar: 80 kr lågsäsong, 90 kr högsäsong. 2010: 70 kr lågsäsong, 80 kr högsäsong. Fri entré för barn under 110 cm. Jul på Liseberg: 90 kr (2010: 80 kr). Fri entré för barn under 110 cm.
 • Pris säsongskort: 195 kr (2010: 195 kr).

Statistik

 • Sålda säsongskort: 193 000 (2010: 157 000).
 • Antal besökare: 2,9 miljoner (2010: 2,9 miljoner).

Väder

Efter en lång vinter kommer våren till slut, om än sent. Efter det följer en sommar som blir bra både för Liseberg och för Göteborg som besöksstad.