Visningar
Åtgärder

2006

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Fotbollsfeber vid Spegeldammsområdet i samband med Fotboll-VM. Foto: Stefan Karlberg
After Dark återvänder till Rondo när showkrogen 10-årsjubilerar. Foto: Peter Knutson
Innehavare av Lisebergskort bjuds på VIP-konsert med The Ark (bilden) och Whyte Seeds. Foto: Stefan Karlberg
Sven-Ingvars tilldelas Lisebergsapplåden för att ha gjort Sverige gladare. Foto: Björn Olsson
Familjevänliga Lilla Lots är årets attraktionsnyhet. Foto: Stefan Karlberg
På nyårsafton spelas Cabaret, med bland andra Peter Jöback, på Rondo. Foto: Mats Bäcker
Nygamla serveringen Comics presenteras inför säsongen. Foto: Stefan Karlberg
Carl-Einar Häckner 10-årsjubilerar med sin varieté på Stora Scenen. Foto: Stefan Karlberg
Liseberg Ice Gallery & Bar, nu även öppet sommartid. Foto: Stefan Karlberg
Rekordblött Jul på Liseberg! Foto: Stefan Karlberg
Silltruten, ett av två egenproducerade skicklighetsspel. Foto: Stefan Karlberg
Slänggungan flyttar från barnområdet till platsen framför Tyrolen. Foto: Stefan Karlberg

Innehåll

Viktiga händelser

Fotbollsfeber på Liseberg

I samband med Fotbolls-VM i Tyskland täcks Spegeldammen över och förvandlas till en grön och nykritad fotbollsplan. Här kan gästerna äta och dricka medan de följer matcherna på storbildsskärm. För att få rätt stämning går hela området i blågula färger. Utöver mat och dryck kan gästerna köpa souvenirer och få ansiktet målat i Sveriges färger.

Vädret är bästa tänkbara och mycket folk ansluter för att se matcherna. Utöver Sveriges matcher visas även inledningsmatchen, kvartsfinalerna, semifinalerna och finalen. Totalt ser cirka 23 000 personer matcherna på Liseberg. Sveriges tre första matcher föregås av ett scenprogram med programvärdar och artister.

Olycka i Lisebergbanan och FlumeRide

Trots att Liseberg noggrant följder de föreskrifter och rekommendationer som finns inträffar två olyckor under säsongen. Den 15 juli skadas 21 personer då ett tåg i Lisebergbanan halkar bakåt i första uppförsbacken och kolliderar med ett tåg som står inne på stationen. Olyckan beror på ett brott på kedjan som drar tåget upp för backen. Lisebergbanan hålls stängd till mitten av augusti medan utredningen pågår.

Den andra olyckan inträffar på avslutningsdagen, den 8 oktober, då en kvinna i panik tar sig ur sin stock och kanar nerför sista stupet. Hon blir därefter påkörd av två efterföljande stockar. Kvinnan förs till Sahlgrenska sjukhuset med skallskador men återhämtar sig glädjande nog.

Rekordblött Jul på Liseberg

Vädret under Jul på Liseberg är värsta tänkbara. Många av dagarna regnar formligen bort, och under några dagar är stora delar av parken översvämmad. Lagom till julafton kommer till sist det vinterlika vädret. Trots det eviga regnandet besöks Jul på Liseberg av 444 000 gäster, en minskning med 82 000 jämfört med fjolåret.

Showkrogen Rondo 10-årsjubilerar

2006 firar Rondo sitt tionde år som showkrog. Först ut när showkrogen startade 1997 var After Dark och lagom till jubileet sluts cirkeln när gruppen gör comeback med showen La Dolce Vita. Den spelas onsdag-lördag under både vår och höst och beläggningen för hela året ligger på imponerande 95 procent.

Lagom till nyårsafton står Kit Kat Club färdig för att tjäna som bakgrund till musikalen Cabaret med Peter Jöback som konferencier och Sara Lindh som Sally Bowles.

VIP-konsert på Stora Scenen

21 april, dagen före premiären, bjuds Lisebergskorts-innehavare på konsert på Stora Scenen. Cirka 5 000 kommer för att se och höra The Ark och Whyte Seeds och ståupp-komikern Niklas Andersson.

Spökhotellet Gasten renoveras

Till sommarsäsongen renoveras Spökhotellet Gasten och fyra nya rum upptäcks bakom hotellets spruckna väggar. Flera nya hyresgäster påträffas också, och de ägnar sommaren åt att skrämma slag på dem som vågar sig in i Sveriges mest besökta hotell.

Premiär för Lisebergs e-handel

Den 1 juni startar Lisebergs e-handelsplats, Boka & Betala, på hemsidan. 1 100 gäster köper under året Lisebergskort, entréer och Åkpass till nöjesparken samt övernattningar i Lisebergsbyn Kärralund och på Lisebergs Camping Askim Strand.

Nyheter i korthet

 • Sven-Ingvars tilldelas Lisebergsapplåden för att de gjort Sverige gladare.
 • Slänggungan flyttas från barnområdet och finns nu utanför Tyrolen. Krinolinen, som fanns på platsen tidigare, tas bort.
 • En ny restaurang, Trebello, invigs den 1 juli.
 • Fast Food-serveringen Comics rivs och byggs upp igen i nya fräscha lokaler.
 • Liseberg Ice Gallery & Bar, som lanserades under Jul på Liseberg 2005, står kvar även under sommaren.
 • Carl-Einar Häckner 10-årsjubilerar med sin varieté på Liseberg.
 • Kvitt eller Bubbel heter årets nya lyckohjul. Silltruten och Krutdurken heter årets nya, egenproducerade, skicklighetsspel.
 • Hotell Liseberg Heden går med i World Hotels. Hotellets restaurang, Hedens Hörna, nyinvigs under våren.
 • Lisebergs Camping & Stugbyar Kärralund byter namn till Lisebergsbyn Kärralund.

Attraktioner

Artister – ett urval

Fakta

Öppettider

 • Sommar: 22 april-8 oktober.
 • Jul på Liseberg: 17 november-23 december.

Priser

 • Entréavgift: Sommar: 60 kr hela säsongen (2005: 60 kr). Fri entré för barn under 7 år. Jul på Liseberg: 70 kr (2005: 60 kr). Fri entré för barn under 7 år.
 • Pris säsongskort: 150 kr (2005: 140 kr)

Statistik

 • Sålda säsongskort: 147 000 (2005: 166 000)
 • Antal besökare: 2,8 miljoner (2005: 3,2 miljoner)

Väder

Säsongsinledningen domineras av värme och sol som sedan övergår till normalt försommarväder. Högsäsongen startar med en värmebölja som håller i sig till mitten av augusti. Senare delen av augusti är kall och regnig medan säsongsavslutningen bjuder på fint sensommarväder.