Visningar
Åtgärder

2003

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Årets stora nyhet Balder utses till världens bästa berg- och dalbana i trä. Foto: Stig Kälvelid
Lisebergs Trädgårdsdagar har premiär. Tidigare hette utställningen Trädgård i Väst. Foto: Stig Kälvelid
Alice Babs tilldelas Lisebergsapplåden för att under många år gjort Sverige gladare. Foto: Liseberg
Lena Philipsson uppträder på Rondo. Och lämnar handavtryck till Hedersplatsen. Foto: Liseberg
Kikki, Bettan och Lotta gör som Lena Ph - showar på Rondo och lämnar handavtryck. Foto: Liseberg

Innehåll

Viktiga händelser

Balder har premiär

Den 12 april invigs Lisebergs nya flaggskepp – den 1 070 meter långa bergbanan Balder. Invigningen förrättas av Sveriges infrastrukturminister Ulrica Mässing som passande nog ansvarar för både transport-, trä- och turistfrågor. Under resten av dagen (och säsongen) kör Balder oavbrutet med fulla tåg. Totalt hinner 1 136 000 personer åka (vilket motsvarar en beläggning på 99 procent). Många ger dock upp redan i kön som under högsäsong kan uppgå till två timmar.

I slutet av november kommer beviset på att Balder håller världsklass. I konkurrens med över 170 träbanor utses den till världens bästa berg- och dalbana i trä i The Internet Wooden Tracked Roller Coaster Poll. 265 av världens mest erfarna berg- och dalbaneentusiaster deltar i undersökningen.

Liseberg fyller 80 år

Den 8 maj är det 80 år sedan Liseberg öppnade för allra första gången. Jubileumsträdgården med nya Hedersplatsen, Jubileumsfontänen, Estraden och Tage Andersens Paviljong invigs av nobelpristagaren Arvid Carlsson. Robert Wells, Lena Philipsson, Owe Thörnqvist och Kikki, Bettan & Lotta lämnar handavtryck. 30 skyltar med information om historiska byggnader och attraktioner sätts upp runtom i parken så att Lisebergs gäster kan ta sig en nostalgitripp tillbaka till 1700-talet. Dagen till ära kostar Åkpasset 80 kronor.

Musikaliskt firas 80-årskalaset med två egenproducerade jubileumsshower på Stora Scenen den 14 och 15 augusti. Ett 30-tal artister speglar Lisebergs underhållning från 1920-talet och framåt. Programledare är Lotta Engberg och 18-mannaorkestern leds av kapellmästare Curt-Eric Holmquist. Föreställningarna ses av 13 000 personer, trots hällregn en av kvällarna.

Blomsterprakt på Lisebergs Trädgårdsdagar

Trädgårdsutställningar har funnits på Liseberg i alla tider. Sedan år 2000 kallas den för Trädgård i Väst men 2003 byter den namn till Lisebergs Trädgårdsdagar. Ett 70-tal utställare, föredragshållare, gröna kockar, ett bröllopspar, vackra visningsträdgårdar och 25 000 besökare ser till att Lisebergs Trädgårdsdagar blir en succé, trots ihållande regn och tre plusgrader under de tre öppetdagarna i april.

Fyra stjärnor showar på Rondo

Året på Rondo inleds med en framgångsrik show av Kikki, Bettan & Lotta som under våren gör sin andra säsong på showkrogen. Snittbeläggningen är 80 %. På hösten återvänder Lena Philipsson till Rondo, med en snittbeläggning på 87 %.

Nya attraktioner

Artister – ett urval

Nyheter i korthet

 • Liseberg slår alla tiders rekord med 3,4 miljoner besökare under ett år.
 • Liseberg Direkt – entré och Åkpass till rabatterat pris – är nytt på boendeanläggningarna.
 • Fotoenheten Bilder, i anslutning till Balder, är ny.
 • Årets helt nya varuspel heter Bilhjulet, som har Ahlgrens bilar i vinst, och Gripen. Följande varuspel görs om och byter sortiment: Filmhjulet, Hus & Hem och Pim Pim.
 • Träslaget och Bollder är årets nya, egenproducerade, skicklighetsspel.
 • Kiosken GlassTruten är ny för året.
 • Även detta år genomförs uthållighetstävlingen FlumeRide Marathon.
 • Slädturen med renar är en nyhet under Jul på Liseberg. Även Lappkåtan är ny. Där serveras äkta Suovas.

Fakta

Öppettider

 • Sommar: 12 april-28 september
 • Jul på Liseberg: 15 november-23 december

Priser

 • Entréavgift: Sommar: 50 kr hela säsongen (2002: 50 kr). Fri entré för barn under 7 år. Jul på Liseberg: 50 kr (2002: 40 kr). Fri entré för barn under 7 år.
 • Säsongskort: 130 kr (2002: 120 kr)

Statistik

 • Sålda säsongskort: 158 000 (2002: 157 000)
 • Antal besökare: 3,4 miljoner (2002: 3,1 miljoner)

Väder

Relativt kyligt och många regniga dagar i inledningen på säsongen. Bortsett från en kortare värmebölja i maj dröjer det till mitten av juni innan solen och värmen tar fart. Hela turistperioden är varm och solig medan september är bättre än fjolåret.