Visningar
Åtgärder

1994

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
I samband med VM-festligheterna den 18 juli passar Thomas Ravelli på att lämna handavtryck till Hedersplatsen. Foto: Kamerareportage
54 000 människor besöker Liseberg när bronshjältarna från Fotbolls-VM i USA välkomnas. Framför Stora Scenen är det fest hela kvällen. Foto: Kamerareportage
TakeOff heter årets attraktionsnyhet. Foto: Kamerareportage
Gösta Ekman tilldelas Lisebergsapplåden för att ha gjort Sverige gladare. Foto: Kamerareportage
Ishockeylegendaren Wayne Gretzky lämnar sitt avtryck till Hedersplatsen. Foto: Kamerareportage
Huvudentrén och Lisebergstornet. Foto: Kamerareportage
Skidåkaren Vladimir Smirnov lämnar sitt handavtryck till Hedersplatsen i samband med Stjernloppet den 2 mars. Foto: Kamerareportage

Innehåll

Viktiga händelser

VM-hjältarna hyllas på Stora Scenen

Årets höjdpunkt är när delar av svenska fotbollslandslaget välkomnas hem efter VM-äventyret i USA den 18 juli. 54 000 människor besöker parken denna dag och framför Stora Scenen är stämningen på topp. Lill-Babs ser till att hålla publiken varm i väntan på hjältarnas ankomst.

Läs mer om bronshjältarnas hemkomst

Liseberg växer

Under året köper Liseberg området Spindeln, beläget sydost om nöjesparken, med tillhörande industribyggnader. Köpet är strategiskt viktigt och möjliggör framtida projekt som Lisebergs Hamn med Kållerado (premiär 1997) och Balder (premiär 2003).

Mats Wedin ny vd och koncernchef

Från den 1 januari är Mats Wedin Lisebergs nya verkställande direktör och koncernchef. Han efterträder Boo Kinntorph, som efter 20 år som Lisebergschef gick i pension 1993. Wedin har sedan 1988 varit vd för dotterbolaget Lisebergsparken AB och arbetade tidigare på Volvo.

Mats Wedin har även ett förflutet inom underhållningsbranschen. Närmare bestämt i humorgruppen Utan Lots som uppträdde på Stora Scenen 1975 och 1976. I Utan Lots medverkade Claes Eriksson och Kerstin Granlund som senare kom att utgöra två tredjedelar av Galenskaparna.

Mats Wedin tar över ett Liseberg som är på väg att växa (läs mer under rubriken "Liseberg växer"). Men expansionsplaner till trots är det gamla Lisebergsvärden som gäller.

- De övergripande målen är att forma vår park i en göteborgsk tradition och att vårda miljötanken. Vi får dessutom aldrig bli en ren attraktionspark utan måste se till helheten, säger Mats Wedin till Göteborgs-Posten i samband med premiären.

Skidfest med stjärnglans

Vladimir Smirnov, Torgny Mogren, Mathias Fredriksson, Harri Kirvesniemi och Jari Isometsä är några av stjärnorna som tävlar i Stjernloppet som arrangeras den 2 mars. Elitåkarna kör fyra varv i den 2,4 kilometer långa slingan, medan en betydligt kortare distans avverkas av ett antal kända fotbollsprofiler. En stafettävling med Göteborgs elitklubbar finns även med på programmet.

Vinner tävlingen gör finländaren Jari Isometsä före norrmannen, och nyblivne olympiske bronsmedaljören, Sture Sivertsen följd av bäste svensken för dagen - Torgny Mogren. Tävlingen genomförs under fina skidförhållanden. För ovanlighetens skull ligger snön djup i Göteborg.

A Roma, Comics och Carnegie Hål presenteras

De Lasse Dahlquist-inspirerade serveringarna Jiggen, Jolly Bob och Mr Swanson, som ersatte det gamla Café Vingen-kvarteret 1980, ersätts nu själva av tre nya serveringar: A Roma, Comics och Carnegie Hål.

A Roma är en pasta- och pizzarestaurang, Comics en hamburgerrestaurang i serietidningsmiljö och Carnegie Hål en traditionell pub. Alla tre går bra under premiäråret. På A Roma serveras 28 000 pastarätter bara under juli månad, i snitt 900 rätter per dag.

Kuriosa

Allgott & Villgott till 1000

Den 4 augusti gör Allgott & Villgott sin tusende föreställning på Liseberg. Sedan duon satte upp sin första barnkabaré i parken 1987 slitit ut 36 par rosa- och grönfärgade kostymer, 23 vita peruker och 40 par sandaler. Jubileet firas med en kabaré där Carl-Einar Häckner, deras första gästartist 1987, medverkar.

Pariserhjulet renoveras

I mitten av oktober blir Liseberg ett blickfång fattigare. Då inleds nedmonteringen av det röd-orangea pariserhjulet uppe på berget. Hjulet ska blästras, repareras, lackas och målas i nya färger.

Det är över tjugo år sedan pariserhjulet ägnades så stor uppmärksamhet senast. -Vi funderar på nya färger, vilka har vi ännu inte bestämt, säger Lisebergs attraktionschef Lasse Zagai.

Häckner och Gustafsson roligast i Sverige

Carl-Einar Häckner är årets roligaste svensk och Robert Gustafsson årets roligaste TV-person. Det anser Svenska Humorförbundet när de har sin allra första prisutdelning.

Häckner och Gustafsson är två av flera pristagare vid ceremonin den 9 maj. Samtliga vinnare belönas med ett diplom och en tung Orreforspjäs. Robert Gustafsson blir extra glad över sitt nya diplom. Sedan tidigare har han bara några från simningen.

- Det är irriterande att Robert Gustafsson är så jäkla rolig och begåvad vid så unga år. Han är fullständigt lysande och har förmågan att göra stor komik med små åtbörder, säger Tomas von Brömssen som är en av prisutdelarna.

Nyheter i korthet

Attraktioner

Underhållning

Höjdpunkter

Scener

Temadagar

Mat och dryck

Restauranger och caféer

Snabbmat

Lyckohjul

Spel

Butiker

Övrigt

Fakta

Öppettider

  • 16 april-25 september

Priser

  • Entré: 35 kr. Fri entré för barn under 7 år och fri entré för promenader i parken vardagar.
  • Säsongskort: 100 kr (1993: 100 kr)
  • Åkpass: 185 kr
  • Stora häftet: 140 kr
  • Lilla häftet: 80 kr
  • Femkampshäftet: 30 kr
  • Åkkupong: 8 kr

Statistik

  • Antal besökare: 2,2 miljoner (1993: 2,3 miljoner)
  • Sålda säsongskort: 83 000 (1993: 86 900)

Tio i topp på Stora Scenen:

Väder

Kylig inledning på säsongen men lagom till semesterpremiären vände allt och sommaren 1994 går till historien som en av 1900-talets varmaste.