Visningar
Åtgärder

1994

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
TakeOff heter årets attraktionsnyhet. Foto: Liseberg
54 000 människor trängdes på Liseberg då bronshjältarna från Fotbolls-VM i USA kom hem. Foto: Kamerareportage
Gösta Ekman tilldelas Lisebergsapplåden för att ha gjort Sverige gladare. Foto: Liseberg
I samband med VM-festligheterna passar Thomas Ravelli på att lämna handavtryck till Hedersplatsen. Foto: Liseberg
Även "The Great One", Wayne Gretzky lämnar sina avtryck till Hedersplatsen. Foto: Liseberg
Huvudentrén och Lisebergstornet. Foto: Liseberg

Innehåll

Viktiga händelser

VM-hjältarna hyllas på Stora Scenen

Årets höjdpunkt är mottagandet av svenska landslaget vid hemkomsten från Fotbolls-VM i USA den 18 juli. 54 000 människor besöker parken denna dag och framför Stora Scenen är stämningen på topp. Lill-Babs ser till att hålla publiken varm i väntan på hjältarnas ankomst.

Klicka här för att läsa mer om bronshjältarnas hemkomst

Skidfest med stjärnglans

Vladimir Smirnov, Torgny Mogren, Mathias Fredriksson, Harri Kirvesniemi och Jari Isometsä är några av stjärnorna som tävlar i Lisebergs skidtävling den 2 mars. Elitåkarna kör fyra varv i den 2,4 kilometer långa slingan, medan en betydligt kortare distans avverkas av ett antal kända fotbollsprofiler. En stafettävling med Göteborgs elitklubbar finns även med på programmet.

Vinner tävlingen gör finländaren Jari Isometsä före norrmannen, och nyblivne olympiske bronsmedaljören, Sture Sivertsen följd av bäste svensken för dagen - Torgny Mogren. Tävlingen genomförs under fina skidförhållanden. För ovanlighetens skull är det gott om snö i Göteborg. Kallt är det också, även om det inte är ovanligt.

A Roma, Comics och Carnegie Hål presenteras

De Lasse Dahlquist-inspirerade serveringarna Jiggen, Jolly Bob och Mr Swanson, som ersatte det gamla Café Vingen-kvarteret 1980, ersätts nu själva av tre nya serveringar: A Roma, Comics och Carnegie Hål.

A Roma är en pasta- och pizzarestaurang, Comics en hamburgerrestaurang i serietidningsmiljö och Carnegie Hål en traditionell pub. Alla tre går bra under premiäråret. På A Roma serveras 28 000 pastarätter bara under juli månad, i snitt 900 rätter per dag. Det motsvarar åtta sittningar varje dag.

Liseberg köper kvarteret Spindeln

Under året köper Liseberg kvarteret Spindeln med tillhörande industribyggnader, ett område på 12 000 kvm. I detta område ska Lisebergs serviceområden placeras. Köpet innebär att nöjesparken kan expandera med ytterligare 32 000 kvm på området öster om Mölndalsån.

Expansionen ska inledas med de projekt som är planerade för 1996 och 1997. Vid tillfället innefattar det en berg- och dalbana (Balder, premiär först 2003, ett nytt temaområde - Lisebergs Hamn - samt en forsfärdsattraktion i nordisk vildmarksmiljö (Kållerado).

Kuriosa

Allgott & Villgott till 1000

Den 4 augusti gör Allgott & Villgott sin tusende föreställning på Liseberg. Sedan duon satte upp sin första barnkabaré i parken 1987 slitit ut 36 par rosa- och grönfärgade kostymer, 23 vita peruker och 40 par sandaler. Jubileet firas med en kabaré där Carl-Einar Häckner, deras första gästartist 1987, medverkar.

Pariserhjulet renoveras

I mitten av oktober blir Liseberg ett blickfång fattigare. Då inleds nedmonteringen av det röd-orangea pariserhjulet uppe på berget. Hjulet ska blästras, repareras, lackas och målas i nya färger.

Det är över tjugo år sedan pariserhjulet ägnades så stor uppmärksamhet senast. -Vi funderar på nya färger, vilka har vi ännu inte bestämt, säger Lisebergs attraktionschef Lasse Zagai.

Planer på att flytta huvudentrén tar ny fart

1990 skissades det på storstilade planer för Korsvägen och Södra vägen, som båda angränsar till Liseberg. I planerna ingick en flytt av Lisebergs huvudentré till Korsvägen. Från Götaplatsen skulle en gångbro byggas som ledde till entrén och vidare till Svenska Mässan. Dessutom skulle Liseberg få ta över tre tomter utmed Södra Vägen. Det fanns dock ett krux för planerna - kommunen ägde inte marken, det gjorde en privat byggmästare som ville riva och bygga nytt. En flerårig process följde, med ekonomi- och skadeståndsdiskussioner, förhandlingar med drag och motdrag.

Men under våren 1994 får planerna nytt liv då Källfelt Byggnads AB säljer marken till kommunen för 26 miljoner kronor. Distriktsarkitekten Faruk Alivodic, som så smått gett upp, får ny energi.

- Detta är ett fantastiskt glädjebud. Nu kan vi omvandla denna del av evenemangsstråket på ett positivt sätt och bättre annonsera Liseberg åt det här hållet. Mitt förslag är att det gamla posthuset från 30-talet, hörnhuset mot Korsvägen, rivs. Sen kan vi ta vara på marken och göra ett frikostigt torg utan bilar. Det skall bli ett grönt torg runt en ny entré till Liseberg, säger han till Göteborgs-Posten.

Häckner och Gustafsson roligast i Sverige

Carl-Einar Häckner är årets roligaste svensk och Robert Gustafsson årets roligaste TV-person. Det anser Svenska Humorförbundet när de har sin allra första prisutdelning.

Häckner och Gustafsson är två av flera pristagare vid ceremonin den 9 maj. Samtliga vinnare belönas med ett diplom och en tung Orreforspjäs. Robert Gustafsson blir extra glad över sitt nya diplom. Sedan tidigare har han bara några från simningen.

- Det är irriterande att Robert Gustafsson är så jäkla rolig och begåvad vid så unga år. Han är fullständigt lysande och har förmågan att göra stor komik med små åtbörder, säger Tomas von Brömssen som är en av prisutdelarna.

Nyheter i korthet

Attraktioner

Underhållning

Höjdpunkter

Scener

Temadagar

Mat och dryck

Restauranger och caféer

Snabbmat

Lyckohjul

Spel

Butiker

Övrigt

Fakta

Öppettider

  • 16 april-25 september

Priser

  • Entré: 35 kr. Fri entré för barn under 7 år och fri entré för promenader i parken vardagar.
  • Säsongskort: 100 kr (1993: 100 kr)
  • Åkpass: 185 kr
  • Stora häftet: 140 kr
  • Lilla häftet: 80 kr
  • Femkampshäftet: 30 kr
  • Åkkupong: 8 kr

Statistik

  • Antal besökare: 2,2 miljoner (1993: 2,3 miljoner)
  • Sålda säsongskort: 83 000 (1993: 86 900)

Tio i topp på Stora Scenen:

Väder

Kylig inledning på säsongen men lagom till semesterpremiären vände allt och sommaren 1994 går till historien som en av 1900-talets varmaste.