Visningar
Åtgärder

1993

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Välkommen till Liseberg 1993! Foto: Jens Karlsson
50-talsrock.JukeBox heter en av årets attraktionsnyheter. Foto: Jens Karlsson
Leonard Cohen lämnar handavtryck till Hedersplatsen. Foto: Liseberg
Sonya Hedenbratt och Tomas von Brömssen uppträder tillsammans. Foto: Kamerareportage
Hedersplatsen med alla handavtryck. Foto: Jens Karlsson
10-årsjubilerande Rainbow och Sagoslottet i södra parken. Foto: Jens Karlsson
Spegeldammen, Wärdshuset och Lisebergstornet glänser i solskenet. Foto: Jens Karlsson
Dammen heter årets stora satsning vid Stora Scenen. Foto: Okänd

Innehåll

Viktiga händelser

Liseberg fyller 70 år

Liseberg firar 70-årsjubileum! Parken smyckas med flaggor, ballonger och blomsterrangemang. Nya attraktioner köps in i form av JukeBox och TopSpin och en massiv satsning görs på parkunderhållning. Flera restauranger får uteserveringar och framför Stora Scenen arrangeras Dammen – årets stora underhållningssatsning med orkester, vattenfyrverkeri och ljusshow.

Det främsta målet inför säsongen är att öka antalet besökare. Detta trots att Sverige som helhet brottas med dålig ekonomi och hög arbetslöshet. Med facit i hand lyckas man med målsättningen – 2,3 miljoner människor besöker Liseberg vilket är en ökning med drygt 200 000 eller 9 % jämfört med 1992.

Tronskifte – Boo Kinntorph slutar, Mats Wedin tillträder

20 år efter att han tillträdde tjänsten som Lisebergs verkställande direktör lämnar Boo Kinntorph nöjesparken för att gå i pension. Han började 1973, året då allt tycktes hända på Liseberg.

”Redan de första lisebergsmånaderna blev det full fart. Wärdshuset eldhärjades redan två veckor innan jag började, parkens 50-årsjubileum kulminerade under mina första två arbetsveckor, spelskatt infördes, Konserthallen brann ner till grunden, vi började servera varm (!) personalmat, vi gjorde en ny organisation, Boris Ljungman (ekonomidirektören reds. anm.) började tala om att göra en Generalplan och Lisebergarna blev DU med varandra!” skriver Kinntorph i sin avskedstext.

Till ny VD utses Mats Wedin som sedan 1987 varit direktör för dotterbolaget Lisebergsparken AB. Mats har dessutom ett förflutet i humorgruppen Utan lots som uppträdde på Stora Scenen 1975 och 1976. I Utan lots medverkade även Claes Eriksson, Kerstin Granlund och Anders Eriksson som senare bildade Galenskaparna.

JukeBox och TopSpin – två snurrande nyheter

Årets svängigaste jubileumsnyhet heter JukeBox och har sina rötter i det rockande 1950-talet. I JukeBox snurras tiden tillbaka, till åren då man åkte öppet i Cadillacs, Studebakers och pastellfärgade Chevor – till tonerna av Elvis Presley, Roy Orbison, Ricky Nelson, Chuck Berry och alla andra 50-talsfavoriter.

Ett stenkast från JukeBox hittar vi en annan attraktionsnyhet – TopSpin. Högt över marken snurrar man runt, både fram- och baklänges, i små och stora varv. Kort och gott en attraktion för den som gillar snurriga äventyr!

Huvudrestauranten blir Restaurang 1923

Inför säsongen genomgår Huvudrestauranten en stor förändring. En uteservering med 150 sittplatser byggs och restaurangen får ett helt nytt modernt kök. Samtidigt ändrar restaurangen inriktning, från renodlad representationsrestaurang till en träffpunkt för alla kategorier av gäster. Med anledning av Lisebergs 70-årsjubileum byter restaurangen namn, från Huvudrestauranten till Restaurang 1923.

Nya attraktioner

Artister – ett urval

Nyheter i korthet

Fakta

Öppettider

  • 17 april-3 oktober (127 öppetdagar)

Priser

  • Entréavgift: 35 kr. Fri entré barn t.o.m. 6 år.
  • Säsongskort: 100 kr (1992: 120 kr)

Statistik

  • Sålda säsongskort: 86 900 (1992: 51 000)
  • Antal besökare: 2,3 miljoner (1992: 2,1 miljoner)

Väder

Dåligt sommarväder med kyla och regn.


Fler Bilder