Visningar
Åtgärder

1990

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Liseberg siktar mot stjärnorna med storsatsningen Spaceport Liseberg. Foto: Jens Karlsson
Övre och södra parken, späckad med klassiska åkattraktioner. Foto: Jens Karlsson
Ronny Jönsson, alias Claes Malmberg testar Slänggungan. Foto: Kamerareportage
Tina Turner lämnar handavtryck till Hedersplatsen. Foto: Liseberg
Hökfärden, som hade premiär 1985, gör sin sista säsong. Foto: Jens Karlsson
Glenn Hysén, Sven Andersson, Glenn Strömberg, Lasse Eriksson och Thomas Ravelli tävlar under VM-galan som direktsänds från Stora Scenen. Foto: Liseberg
Tom Jones lämnar handavtryck till Hedersplatsen i samband med sin konsert i Lisebergshallen den 20 april. Foto: Liseberg
Lill Lindfors på Stora Scenen den 26 augusti. Foto: Liseberg
Mot högre höjder. Entrén till UFO 23 Foto: Jens Karlsson
SimulaTour är en av flera nyheter i Spaceport Liseberg. Foto: Jens Karlsson
Little Richard lämnar handavtryck till Hedersplatsen. Foto: Kamerareportage
Samme Little Richard tillsammans med Lisebergskaninerna. Foto: Liseberg
Ronnie Hartley – still going strong efter över 30 år på Liseberg. Foto: Liseberg
Sverigeplatsen kompletteras med en stor Sverigeklarta. Vid sidan om den presenteras alla Sveriges landskap. Foto: Jens Karlsson
Den 18 juli tar 13-årige Ted Esplund plats i Lisebergsbanan och har turen att bli den fem miljonte passageraren sedan premiären 1987. Ted firas av Lisebergs attraktionschef Lasse Zagai och Lisebergskaninen. Foto: Kamerareportage

Innehåll

Viktiga händelser

Spacesport Liseberg invigs

Den 14 april invigs Lisebergs storsatsning Spaceport Liseberg med världens största bandklippning – 350 premiärgäster klipper till samtidigt! Ett rekord som skrivs in i The Guinness Book of Records.

I den rymdinspirerade anläggningen i övre parken finns två attraktionsnyheter – Lisebergstornet/UFO 23 och SimulaTour som snabbt blir nya publikfavoriter. Bland övriga nyheter i Spaceport Liseberg kan nämnas lyckohjulet Himlaspelet, laserskjutbanan Stjärnskottet, rymdshopen Orion och snabbmatsrestaurangen Stardust - Stjärnornas Krog.

Med en totalkostnad på 110 miljoner kronor är Spaceport Liseberg den största investeringen i Lisebergs 67-åriga historia. Av parkens 2,7 miljoner gäster besöker 80 procent, eller 2,2 miljoner, den nya anläggningen. 1,1 miljoner testar de båda attraktionerna.

Sten-Åke Cederhök dör

Den 14 januari somnar Sten-Åke Cederhök in efter en tids sjukdom, 76 år gammal. Han var en av landets mest älskade underhållare och blev på Liseberg något av en instution, inte minst efter 25 år som ledare för Veckans Revy.

Sten-Åke Lisebergsdebuterade redan 1923. Han var då 10 år gammal och gick med i barnens vaktparad. 1958 tog han över Veckans Revy och drev den med stor framgång till 1982. 1968 blev han rikskänd, i samband med att Jubel i busken sändes i TV, och i mitten av 1970-talet blev han Albert med hela svenska folket i komedieserien Albert & Herbert.

1981 spelades Albert & Herbert på Lisebergsteatern och föreställningen kom att bli en av teaterns största succéer. Sten-Åke medverkade även i mycket annat på Liseberg och passande nog gjorde han sin avskedsföreställning i parken. Det skedde på Stora Scenen den 20 augusti 1989, inför tv-kameror och storpublik.

Lisebergstornet stannar - två dagar i rad

Lördagen den 2 juni stannar gondolen i Lisebergs ny attraktion Lisebergstornet/UFO 23 på 35 meters höjd. I två timmar blir passagerarna sittandes innan tekniker lyckas få ner gondolen till marken. Dagen efter händer det igen. På samma höjd och av samma orsak. Men denna gången tar det ”bara” cirka en timme att lösa situationen.

– Problemet är en vajer som hoppat ur sin bana och får säkerhetssystemet att slå på bromsarna. Vi har flera alternativa lösningar och skall bara komma fram till vilken som är bäst. Sedan skall vi låta hissen testköras tills vi är säkra på att den fungerar, säger Lisebergs marknadschef Pelle Johannisson till tidningen iDag.

Efter några dagars testkörning kör Lisebergstornet/UFO23 som vanligt igen.

Rondo fyller 50 år

Västsveriges största dansrestaurang Rondo firar 50-årsjubileum den 10 januari. Boken om Rondo, ”Nöjesvirvlar – från Rota till Rondo” av Gunnar Möllerstedt, tas fram till jubileumsdagen som kulminerar i en stor galakväll med Lill Lindfors som värdinna. Bland inbjudna gäster märks Karin och Gösta Andén som träffades på Rondos invigning 1940. Självfallet får de äran att skära upp jubileumstårtan.

VM-gala på Stora Scenen

Den 2 juni är det direktsänd gala från Stora Scenen inför fotbollslandslagets avresa till VM i Italien. I den 90 minuter långa galan medverkar, förutom förbundskapten Olle Nordin och hans landslagstrupp, även Kurt Olsson, Lena Philipsson, Galenskaparna & After Shave, Lasse Holm, Tommy Nilsson samt svensk fotbolls nya och gamla VM-hjältar. Programledare är Ingvar Oldsberg.

Vad ingen vet denna kväll är att Sverige ska åka ur VM med dunder och brak efter de numera klassiska resultaten 1-2, 1-2, 1-2 i gruppspelet. Inför turneringen är det dock inget fel på självförtroendet. När Ingvar Oldsberg ber den förre förbundskaptenen Georg ”Åby” Ericson om ett förhandstips vittnar svaret om vilka förväntningar som finns på laget.

”Det är så duktiga grabbar så jag tror att de kan gå hur långt som helst (…) Det kan bli långt det. Även om det kanske inte blir final så är det fantastiskt om ni går till semifinal. Det är bra om ni går till kvartsfinal (…) Det beror på vilka ni får möta efter gruppspelet.”

Melodifestivalen avgörs på Rondo

Ett av många stora arrangemang under året är den svenska Melodifestivalen som direktsänds i TV den 9 mars. Efter ett år i Stockholm får Göteborg och Liseberg åter äran att stå som värd för tävlingen. Men inte i Lisebergshallen den här gången, som 1987 och 1984, utan nu avgörs den i 50-årsjubilerande Rondo.

Elisabeth Andreasson, Peter Jöback, Lotta Engberg och Sofia Källgren är några av artisterna som deltar. Vinner gör Edin-Ådahl med låten "Som en vind". Mest ihågkommen är nog ändå Loa Falkman som med sitt bidrag Symfonin slutar solklart sist i tävlingen.

Paddans första tur till Liseberg

Den 28 april öppnar trafiken för den nya Paddan-linjen som går från Slussen vid Drottningtorget, utmed Fattighusån och vidare mot Mölndalsån där den passerar förbi göteborska landmärken som Ullevi, Scandinavium och Valhallabadet innan den når sitt mål vid Liseberg.

Idén om Paddanturer till Liseberg väcktes redan 1978, men då ansågs det för dyrt att muddra Fattighusån. Då, i slutet av 1970-talet, fanns även en tanke om att båtarna skulle lägga till i ett hamnområde inne på Liseberg. Tanken blir inte verklighet 1990, däremot flera år senare.

Det är inte första gången som det gått att åka båt till Liseberg. 1946-1947 trafikerades kanalen av Sjöbussarna och en livbåt från Gripsholm, som från början var grå men målades om till vit och följdriktigt kom att kallas för M/S Vitsen. Bara i Göteborg...

Kuriosa

Italienskt på Tyrolen

Under Fotbolls-VM byter Tyrolen skepnad och utbud. Rött, vitt och grönt - de italienska färgerna - är det som gäller. Menyn är italiensk och orkestern spelar italienska låtar, allt för att höja stämningen framför tv-apparaterna.

Nyheter i korthet

 • Tom Jones, Tina Turner, Little Richard och Thor Heyerdahl är några av kändisarna som lämnar handavtryck till Hedersplatsen.
 • På tal om Hedersplatsen så får den ett ansiktslyft. Samtliga handavtryck är omgjutna till bronsplattor och varje celebritet presenteras utförligt i text och bild.
 • Björn Skifs tilldelas Lisebergsapplåden för att ha gjort Sverige gladare.
 • Den 5 april är det premiär på Lisebergsteatern för Tomas Revy, den allra första soloföreställningen med Tomas von Brömssen. Revyn blir en stor succé, både bland kritiker och publik.
 • Hagge Geigert jubilerar med sin 25:e revy på Lisebergsteatern. Revyn heter Hotell-liggaren.
 • Förutom Stjärnskottet i Spaceport Liseberg är även Basket-Ball ett nytt skicklighetsspel. Samtidigt försvinner Pilkastningen och ersätts av en motorcykelbana.
 • Sverigefontänen och Sverigeplatsen utvecklas och designas om. En stor Sverigeklarta blir centralpunkt i fonden och vid sidan om denna presenteras alla Sveriges landskap, målade av konstnären Lars Gillis och hans son Max Anjou.
 • Volvo presenterar två nya bilmodeller på Liseberg – Volvo 940 och 960.
 • Rondos andra våning återinvigs det gamla Ugglerummet under nya namnet Cocktail – ett nytt diskotek med bar, roulett och ett sensationellt ljudtak.
 • Snabbtåget går numera tur och retur genom att också köra baklänges. Dessutom ökas hastigheten betydligt.
 • Varuspelet Krumeluren flyttas ut från Spelhuset och placeras på Bokhjulets gamla plats. Bokhjulet återuppstår på Halltipsets plats i Lisebergshallen och kallas följdriktigt för Boktipset i fortsättningen.
 • Snabbmaten förstärks med korvbaren Korvmålet som placeras där Ormen Långe tidigare fanns.
 • Narren i Spelhuset serverar i fortsättningen pizza och döps därmed om till Pizzan.
 • Under vecka 29 (16-22 juli) sätts tidernas veckorekord då 270 000 gäster roar sig i parken. Det är ett snitt på 38 500 gäster per dag! Oklart om rekordet har överträffats.
 • Jerry Williams och Lena Philipsson lockar mest publik till Stora Scenen. Jerry 17 000 och Lena 15 000. Även Lill Lindfors och Jennifer Holliday drar mycket publik, ca 8 000 vardera.
 • Den 6 augusti hyllades Lisebergs 300 000 000:e åkare genom tiderna, när denne åkte SimulaTour.
 • Den 18 juli firas Lisebergbanans 5 miljonte passagerare sedan starten 1987.
 • 130 ton godis och choklad köps eller vinns i butikerna under säsongen. Det innebär att Lisebergsgästerna konsumerar i genomsnitt 1 ton (!) godis och choklad per dag.
 • Under sommaren besväras artister och personal av stölder i logerna bakom Stora Scenen. Tidigt i augusti gillras en fälla för att få fast "logetjuven" - en vakt gömmer sig i en garderob. Samma kväll blir det napp! Tjuven grips och häktas.

Attraktioner

Underhållning

Höjdpunkter

Scener

Evenemang

Mat och dryck

Restauranger och caféer

Snabbmat

Lyckohjul

Spel

Butiker

Övrigt

Trycksaker

Fakta

Öppettider

 • 14 april-23 september (136 dagar).

Priser

 • Entré: 25 kr under för- och eftersäsong. 30 kr under högsäsongen (23 juni-12 augusti). Fri entré barn t o m 6 år.
 • Nya Jättehäftet: 119 kr NY
 • Stora Häftet: 100 kr
 • Lilla Häftet: 80 kr
 • Barnhäftet: 50 kr
 • Femkampshäftet: 22 kr
 • Säsongkort: 95 kr (1989: 75 kr)

Statistik

 • Antal besökare: 2,7 miljoner (1989: 2,8 miljoner)
 • Sålda säsongskort: 65 000 (1989: 80 000)