Visningar
Åtgärder

1990

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Rymden är temat för året då Lisebergs storsatsning Spaceport Liseberg invigs. Foto: Jens Karlsson
Övre och södra parken, späckad med klassiska åkattraktioner. Foto: Jens Karlsson
Ronny Jönsson, alias Claes Malmberg, räds inte Slänggungan! Foto: Kamerareportage
Tina Turner lämnar handavtryck till Hedersplatsen. Foto: Liseberg
Hökfärden, som hade premiär 1985, gör sin sista säsong. Foto: Jens Karlsson
Glenn Hysén, Sven Andersson, Glenn Strömberg, Lasse Eriksson och Thomas Ravelli tävlar under VM-galan som direktsänds från Stora Scenen. Foto: Liseberg
Tom Jones lämnar handavtryck till Hedersplatsen. Foto: Liseberg
Mot högre höjder. Entrén till UFO 23 Foto: Jens Karlsson
SimulaTour är en av flera nyheter i Spaceport Liseberg. Foto: Jens Karlsson

Innehåll

Viktiga händelser

Spacesport Liseberg invigs

Den 14 april invigs Lisebergs storsatsning Spaceport Liseberg med världens största bandklippning – 350 premiärgäster klipper till samtidigt! Ett rekord som skrivs in i The Guinness Book of Records.

I den rymdinspirerade anläggningen i övre parken finns två attraktionsnyheter – Lisebergstornet/UFO 23 och SimulaTour som snabbt blir nya publikfavoriter. Bland övriga nyheter i Spaceport Liseberg kan nämnas lyckohjulet Himlaspelet, laserskjutbanan Stjärnskottet, rymdshopen Orion och snabbmatsrestaurangen Stardust.

Med en totalkostnad på 113 miljoner kronor är Spaceport Liseberg den största investeringen i Lisebergs 67-åriga historia. Av parkens 2,7 miljoner gäster besöker 80 procent, eller 2,2 miljoner, den nya anläggningen. 1,1 miljoner åker i de båda attraktionerna.

VM-gala på Stora Scenen

Den 4 juni är det TV-sänd gala från Stora Scenen inför fotbollslandslagets avresa till VM i Italien. I den två timmar långa galan medverkar, förutom förbundskapten Olle Nordin och hans landslagstrupp, även Kurt Olsson, Lena Philipsson, Galenskaparna & After Shave, Lasse Holm, Tommy Nilsson samt svensk fotbolls nya och gamla VM-hjältar. Galan leds av Ingvar Oldsberg.

Vad ingen vet denna kväll är att Sverige ska åka ur Fotbolls-VM med dunder och brak efter de numera klassiska resultaten 1-2, 1-2, 1-2 i gruppspelet. Inför turneringen är det dock inget fel på självförtroendet. När Ingvar Oldsberg ber den förre förbundskaptenen Georg ”Åby” Ericson om ett förhandstips vittnar svaret om vilka förväntningar som finns på laget.

”Det är så duktiga grabbar så jag tror att de kan gå hur långt som helst (…) Det kan bli långt det. Även om det kanske inte blir final så är det fantastiskt om ni går till semifinal. Det är bra om ni går till kvartsfinal (…) Det beror på vilka ni får möta efter gruppspelet.”

Rondo fyller 50 år

Västsveriges största dansrestaurang Rondo firar 50-årsjubileum den 10 januari. Boken om Rondo, ”Nöjesvirvlar – från Rota till Rondo” av Gunnar Möllerstedt, tas fram till jubileumsdagen som kulminerar i en stor galakväll med Lill Lindfors som värdinna. Bland inbjudna gäster märks Karin och Gösta Andén som träffades på Rondos invigning 1940. Självfallet får de äran att skära upp jubileumstårtan.

Melodifestivalen avgörs på Rondo

Ett av många stora arrangemang under året är den svenska Melodifestivalen som direktsänds i TV den 9 mars. Efter ett år i Stockholm får Göteborg åter äran att stå som värd för tävlingen, men inte i Lisebergshallen som 1987 och 1984 utan den här gången förläggs den till 50-årsjubilerande Rondo.

Elisabeth Andreasson, Peter Jöback, Lotta Engberg och Sofia Källgren är några av artisterna som deltar. Vinner gör Edin-Ådahl med Som en vind. Mest ihågkommen är nog ändå Loa Falkman som med sitt bidrag Symfonin slutar solklart sist i tävlingen.

Nya attraktioner

Artister – ett urval

Nyheter i korthet

Film

Fakta

Öppethållande: 14 april-23 september (136 dagar).

Entréavgift: 25 kr under för- och eftersäsong. 30 kr under högsäsongen (23 juni-12 augusti). Fri entré barn t o m 6 år.

Pris säsongskort: 95 kr (1989: 75 kr).

Sålda säsongskort: 65 000 (1989: 80 000).

Antal besökare: 2,7 miljoner (1989: 2,8 miljoner).

Bilder