Visningar
Åtgärder

1988

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Michael Jackson testar merparten av Lisebergs attraktioner under sitt besök den 10 juni. Här sitter han i Hökfärden. Foto: Joakim Roos
Whitney Houston åker Lisebergbanan fem gånger när hon besöker Liseberg. Foto: Kamerareportage
Storgatan, Sverige heter årets stora nyhet. I bakgrunden susar LisebergsLoopen förbi. Foto: Okänd
Storgatan, Sverige invigs av ingen mindre än Albert Karlsson från Haga, alias Sten-Åke Cederhök. Foto: Kamerareportage
Fullsatt framför Stora Scenen. Oklart vilken artist som uppträder. En sak är dock säker - blå jeansjacka är hett denna sommar. Foto: Kamerareportage
LisebergsLoopen är även i år en av parkens mest populära attraktioner. Foto: Okänd
You're Gonna Get It framförs garanterat när Trance Dance spelar på Stora Scenen den 25 maj. Foto: Kamerareportage
Tommy Körberg sjunger på Stora Scenen den 15 juli. Foto: Kamerareportage

Innehåll

Viktiga händelser

Michael Jackson besöker Liseberg...

1988 är Michael Jackson ute på sin Bad-turné. 11 juni ska han spela på Eriksberg och dagen innan passar han på att besöka Liseberg, tillsammans med alla som arbetar med turnén.

En som minns händelsen är Lisebergs dåvarande marknadschef Pelle Johannisson.

- Jag minns att det var en fredag. De kom hit i bussar. Det var ett fruktansvärt mediepådrag, han var ju på toppen av sin karriär då. Fotograferna låg på taken runtomkring Liseberg.

Efter cirka tre timmar lämnade Michael Jackson Liseberg.

- Han tyckte att det var roligt och det var vackert väder den dagen. Det märktes att han tyckte om det, han var helt åkgalen, säger Pelle Johannisson.

I samband med besöket lämnar Jackson sitt handavtryck till Hedersplatsen.

En ständigt återkommande fråga är hur mycket Michael Jackson fick betala för att ha Liseberg för sig själv. Svaret är: Inte en krona. Från Lisebergs sida ansågs PR-värdet vara mer värdefullt än en eventuell hyresavgift.

Klicka här för att läsa mer om Michael Jacksons dag på Liseberg.

...och så gör även Whitney Houston

Ytterligare en världsstjärna placerar sitt handavtryck och autograf på Lisebergs Hedersplats, nämligen Whitney Houston. Det sker i samband med hennes konsert på Scandinavium den 29 maj inför 14 606 åskådar, vilket då är publikrekord för arenan.

Tidigare den dagen besöker Houston Liseberg där hon bland annat åker Lisebergbanan fem gånger! "Vilken häftig berg- och dalbana" utbrister hon spontant inför Scandinaviumpubliken senare samma kväll.

Storgatan, Sverige invigs

Den 16 april öppnar Liseberg. Samma dag invigs årets stora nyhet – temaområdet Storgatan, Sverige. Ur ett av skrymslena i sekelskiftesmiljö stiger skrothandlaren Albert Karlsson från Haga fram, det vill säga Sten-Åke Cederhök, och klipper bandet till området som senare under dagen besöks av 37 500 gäster.

Storgatan, Sverige innehåller sex nya butiker - Lisebergsmagasinet, Hantverksboden, Franssons Fotografiska Affär och Ateljéer, Cigarraffären, Guld & Silver samt Fröken Ellen Karlssons Karameller - och nere på hörnet mot LisebergsLoopen finns ett Våffelbageri. Området är mycket välbesökt under säsongen. Här strövar gästerna omkring i en miljö som påminner om den egna hemstaden från förr i tiden, någonstans i Sverige.

Kuriosa

Åter öppet på Valborg

Fylla, skadegörelse och allmänna ordningsproblem på Valborgsmässoafton 1985 tvingade Liseberg att hålla stängt på Valborg 1986 och 1987. Men i år planerar man att ha öppet, kl. 10-17. Fritidsförvaltningen har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att ordna en konsert med Orup på Heden som man hoppas ska avlasta trycket på Liseberg.

Men konserten ställs in. Kommunstyrelsen - på begäran av Fritidsnämndens s-grupp - befarar att den inte blir en avlastning för Liseberg utan i stället lockar ännu fler ungdomar in till centrum, vilket skapar ännu mer ordningsproblem. Kommunstyrelsen vill ändå att Liseberg ska hålla öppet, till kl. 22 dessutom.

Från Lisebergs sida hänvisar man till polisen, som tidigare meddelat att säkerheten inte kan garanteras, och till den egna personalen som vädjar om stängning kl. 17. Det slutar med att Liseberg har öppet kl. 9-17 och bjuder på underhållningsprogrammet Go'morron Liseberg med Fredrik Belfrage som programledare, och som gästas av bland andra Galenskaparna och After Shave, Sten-Åke Cederhök och Sofia Källgren. Man skrotar dock planerna på en konsert med Thomas Di Leva, på inrådan av kommunstyrelsen.

Stjärnkock inviger nya vinkällaren

Den 2 maj invigds Vinkällaren på Huvudrestauranten av stjärnkocken Tore Wretman. I det ännu ganska unga sortimentet finns dyrgripar som Chateau Margaux 1961 för drygt 5 000 kronor och Chateau Petrus för 4 400 kronor.

Intill vinkällaren finns nya Salong Nonnen. Lokalen, som fått sitt namn efter familjen Nonnen som bodde på Liseberg under 1800-talet, är avsedd för mindre sällskap.

Nyheter i korthet

  • Den 30 januari fyller en av Lisebergshistoriens största profiler - Sten-Åke Cederhök - 75 år.
  • Kraftmätaren Onkel Sam får sällskap av Ivan, som är klädd i kosackutstyrsel.
  • Liseberg tar över sju fast food-enheter som tidigare drivits av externa företag. Enheterna drivs fortsättningsvis av Lisebergs Restaurant AB.
  • Dockspelet, som tidigare varit uthyrt till Gunnar Månsson AB, drivs från och med i år i egen regi.
  • Galenskaparna och After Shave tilldelas Lisebergsapplåden för att de gjort Sverige gladare.
  • Luciano Pavarotti, Mats Wilander och Ulf Lundell lämnar handavtryck till Hedersplatsen.
  • 4,5 miljoner. Så många besökare förutspår Lisebergs ledning att parken ska ha om tio år. 1998 besöks Liseberg av 2,5 miljoner. Med andra ord långt ifrån uppsatt mål, och 300 000 färre än 1988.
  • 5-årige berner sennenhunden Lurvas drar Sveriges första hunddrivna postvagn i samband med Frimärkets dag den 7 maj. Alla brev och vykort skickas från Liseberg denna dag får en speciell stämpel.

Attraktioner

Underhållning

Höjdpunkter

Scener

Dans

Mat och dryck

Restauranger

Caféer

Glass

Pubar

Snabbmat

Spel

Lyckohjul

Skicklighetsspel

Butiker

Övrigt

Fakta

Öppettider

16 april-18 september (135 öppetdagar)

Priser

Entré: 15 kr (20 kr 25 juni-18 september). Fri entré för barn under 7 år.

Säsongkort: 65 kr (1987: 60 kr)

Statistik

Antal besökare: Drygt 2,8 miljoner (1987: 2 876 632)

Bästa dag: 18 juni, 57 000 gäster

Sålda säsongkort: 72 000 (1987: Cirka 60 000)

Ekonomi

Summorna anger hela Lisebergskoncernen.

Omsättning: 278 700 kr (1987: 248 535 kr)

Nettovinst: 2 000 kr (1987: 1 000 kr)

Bilder