Visningar
Åtgärder

1983

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Parkkarta 1983. Foto: Liseberg
Ap-o-teket ersätter Veckans Revy men går inte hem hos publiken. Foto: Liseberg
Det nya stjärnskottet Carola debuterar på Stora Scenen den 23 juli. Foto: Kamerareportage
Bergbanan, som varit med sedan starten 1923 firar precis som nöjesparken 60 år. Foto: Liseberg
Jubileumsrallyt, med bilar från 1920-talet, var ett av flera sätt att uppmärksamma 60-årsfirandet. Foto: Liseberg
Lisebergskaninen underhåller stora och små i nyheten Lilla Manegen. Foto: Liseberg
Nyheten Lisebergsallén, som kantas av en ny trädgårdsanläggningen hälsar gästerna välkomna från Korsvägen. Foto: Liseberg
Glass och clownmålning hör till i Liseberg Cirkus. Foto: Liseberg
Rainbow gör sin första, av många, säsonger i parken.

Innehåll

Viktiga händelser

Liseberg fyller 60 år

Liseberg fyller 60 år och det firas på många olika sätt. Exempelvis får alla barn under 13 år åka gratis i tre av barnkarusellerna. Säsongskortet är extra billigt, 30 kronor mot 50 kronor 1982. Dessutom får alla göteborgare som är födda 1923 ett Jubelgästkort hemskickat vilket ger fri entré till Liseberg.

Kaninen blir jubileumssymbol

Den gröna kaninen dyker upp bland Lisebergs krumelurer redan 1980. Då, och sedan många år tillbaka, bestod krumelurerna av hundar, ugglor, hackspettar, björnar och flera andra representanter ur djurriket.

Inför 60-årsfirandet kliver kaninen fram i rampljuset som Lisebergs officiella jubileumssymbol. Nytt för i år är att kaninen går att köpa i Lisebergs souvenirbodar. Den går även att vinna i det nya varuspelet Kaninen.

Rainbow har premiär

Vid den här tiden äger Gunnar Månsson AB bara två attraktioner i parken. Inför jubileumssäsongen ersätts en av dessa – Eneterprise – med nyheten Rainbow, en regnbågsliknande plattform som både snurrar med- och motsols. På kort tid blir Rainbow en ny publikfavorit.

Spelande apor floppar

Efter att Veckans Revy lades ner hösten 1982 byggs en ny typ av familjeattraktion i den gamla revylokalen. Ap-o-teket heter den, en datorstyrd show med mekaniska apor och papegojor. ”Ett elektroniskt underverk” enligt Lisebergs marknadsföring – en flopp enligt publiken. Attraktionen överlever bara två säsonger på Liseberg.

Liseberg Cirkus – Lisebergs nya barnområde

Inför säsongen tematiseras barnområdet under namnet Liseberg Cirkus. Bland nyheterna i området finns Lilla Manegen (tidigare Lilla Scenen) där clowner uppträder, Cirkusvagnen och Cirkustältet med gratis clownsminkning för barn under 12 år.

Lisebergsallén välkomnar gäster från Korsvägen

För att ytterligare förbättra miljön anläggs Lisebergsallén mellan Korsvägen och Lisebergs huvudentré. Längs allén finns en vattentrappa, damm, fontänanläggning och trädgårdsanläggningar. Hela området inhägnas och med den nya Lisebergsportalen har parken flyttat närmare Korsvägen]. I samband med projektet breddar gatukontoret angränsande del av Örgrytevägen och snyggar till näraliggande grönområden.

Nya Spegeldammen

En helt ny fontänanläggning med vattenspel och musik placeras i Spegeldammen. Vattenattraktionen, som består av 166 fontäner och 560 lampor, blir ett lyft både underhållnings- och miljömässigt.

Kuriosa

Liseberg får tillgång till Jakobsdal

Göteborgs kommun köper en del av området Jakobsdal, som vid tillfället motsvarar sträckan mellan LisebergsLoopen och Bergbanan. Liseberg får tillträde under hösten och tanken är att bygga ett attraktionsområde som har premiär tidigast 1985.

Världens längsta bakelse

På pensionärernas dag den 15 juni bakar Göteborgs Konditoriförening en 489,87 meter lång bakelse. Det är nytt världsrekord, vilket noteras i The Guinness Book of Records.

Skräpslukaren dyker upp i parken

”Ge mig papper! Snälla, jag är sugen på papper. Mer papper, mer papper. Jag är sugen på papper. Skräpet, skräpet hit till mig, ge mig papper, ge mig papper. Lägger du papper på marken, då får jag ju sparken. Godis till dig, skräpet till mig”. Skräpslukarens ramsa är en populär ljudkuliss i barnområdet detta år.

Clownen med den stora aptiten på skräp är den första av sitt slag i Skandinavien. Idén är tysk från början, men där har man en öldrickande gubbe och det passar inte lika bra på Liseberg.

Nyheter i korthet

 • Priset på säsongskortet sänks med 20 kronor, från 50 kronor till 30 kronor.
 • På finaldagen tilldelas Lennart Hyland Lisebergsapplåden för att han har gjort Sverige gladare.
 • Insatsen på spel höjs till 2 kronor.
 • Lisebergs skulpturpark utökas med Astri Bergman-Taubes Lisebergsclownerna – fyra roterande clowner i brons, föreställande den världsberömda spanska clownen Charlie Rivel.
 • Liseberg välkomnar den 90-miljonte gästen i parken och den 10:e miljonte passageraren i FlumeRide.
 • Viveca Lindfors lämnar handavtryck till Hedersplatsen. Hon är den första som har avtryck både på Liseberg och i Hollywood.
 • En arbetsgrupp tillsätts för att undersöka möjligheterna att bygga och driva ett sommarland i Lisebergs regi. Ännu så länge har de planerna inte blivit verkligheten. Andra projekt som får status "vilande" är bland andra Födelsedagshuset, Lustiga Huset, ett vaxkabinett och något som heter Casa Magnetica.
 • Liseberg under 60 år heter årets utställning i Titta In.
 • Göran Johansson blir ny ordförande i Lisebergs styrelse. Han ersätter Uno Alsvik.
 • Alla göteborgare som är årsbarn med Liseberg, alltså 60 år, får ett gratis säsongskort hemskickat till sig. Jubelgäst 83 kallas det specialtryckta kortet. Även de som har ett säsongskort från 1923 får ett årskort gratis.

Attraktioner

Underhållning

Hela underhållningsprogrammet

Klicka här för att se hela underhållningsprogrammet

Höjdpunkter

Varuspel

 • Bokhjulet
 • Chokladhjulet
 • Dockspelet
 • Fiskdammen
 • Hacke Hackspett NY
 • Jubileumshjulet
 • Kaninen NY
 • Leksakshjulet
 • Pandan
 • Pralinen
 • Skivtoppen
 • Stjärnspelet
 • Twisthjulet

Övrigt

 • Autofoto
 • Picasso
 • Vågar

Fakta

Öppethållande: 16 april-18 september (132 öppetdagar). Under april och september är parken öppen endast på helgerna. Månaderna maj-augusti är parken öppen för avgiftsfria besök under dagtid.

Väder: Vädermässigt är säsongen en av de bästa på många år. Under de 132 öppetdagarna sken solen inte mindre än cirka 90 dagar.

Entréavgift: 10 kr för alla från 7 år och uppåt. Pensionärer kan köpa Blå kortet (tre besök för 10 kr). Fri entré för barn under 7 år.

Pris säsongskort: 30 kr.

Sålda säsongskort: 22 470.

Antal besökare: 2 501 412, varav 267 750 barn under 7 år och 63 758 fria dagsbesök. (1982: 2 034 110 vara 123 200 barn under 5 år och 74 498 fria dagsbesök (1981: 2 153 242, varav 140 055 barn under 5 år och 63 477 fria dagsbesök). Det totala antalet besökare (parken, Lisebergsteatern, dans- och restaurangverksamhet samt Lisebergshallen) är 2 811 656 (1982: 2 324 109).