Visningar
Åtgärder

1979

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Framtidsbion Cinema 180° är årets stora attraktionsnyhet. Under premiäråret är den placerad framför Super 8. Foto: Liseberg
Operastjärnan Birgit Nilsson uppträder på Stora Scenen den 25 juli. Foto: Liseberg
Hagge Geigert - en av Lisebergshistoriens största profiler - en sommarkväll i parken. Foto: Kamerareportage
Povel Ramel tilldelas den allra första Lisebergsapplåden. Den överlämnas av Astri Bergman Taube, konstnären bakom verket. Till vänster Lisebergs vd Boo Kinntorph. Foto: Kamerareportage
Kerstin Granlund, Sten-Åke Cederhök, Claes Eriksson och Anders Eriksson slår sina påsar ihop på Veckans Revy. Foto: Kamerareportage
Danny Kaye underhåller publiken i samband med invigningen av FN-platsen. Foto: Per-Åke Molander
Och så här ser den ut, nyheten FN-platsen. Foto: Liseberg
Södra området med Barnbåtarna, FlumeRide och Enterprise. På berget skymtar Pariserhjulet. Foto: Liseberg
Björn Borg lämnar handavtryck till Hedersplatsen. Foto: Kamerareportage
Lisebergs vd Boo Kinntorph och kommunalrådet Gunnar Larsson visar upp 1980 års stora nyhet – Lisebergshallen. I bakgrunden ligger Pop In, byggnaden som Lisebergshallen ska ersätta. Foto: Kamerareportage
På hösten rivs Pop In-byggnaden, som funnits sedan 1963, för att ge plats åt Lisebergshallen. Foto: Jan-Olof Börjeson
I samband med att alla pengar som kastats i Önskebrunnen överlämnades till Kungen, passade Lisebergs marknadschef, Calle Möller, på att informera om nästa års nyhet LisebergsLoopen. Foto: Okänd
Den 20 juni invigs Lisebergs Turistvägvisare. Mitt i den blomstrande parken kan Lisebergs gäster se riktningen och avståndet till 14 andra stora turistmål i Sverige. Foto: Okänd

Innehåll

Viktiga händelser

Cinema 180°, Farfars Bil och Ponnykarusellen har premiär

Årets stora attraktionsnyhet heter Cinema 180°. Den kommer från USA och består av en cirkelrund tältbyggnad med en filmduk som sträcker sig 180 grader runt åskådarna. Under tolv minuter ges en filmföreställning med en mängd fartfyllda scener.

Ett stenkast ifrån Cinema 180° är Barnrallyt ombyggt. Attraktionen får en något längre körsträcka och därmed högre kapacitet. I samband med denna förändring köps 15 nya veteranbilar in och attraktionen döps om till Farfars Bil.

Tills sist är Jubileumskarusellen, som hade premiär redan 1963, tillbaka i barnområdet efter ett års frånvaro. Karusellen är helrenoverad och heter numera Ponnykarusellen.

Super 8 och Spaceship Alpha säljs

Stålbergbanan Super 8, som funnits på Liseberg sedan 1966, monteras ner efter säsongen och säljs till Holland. På platsen ska 1980 års attraktionsnyhet – LisebergsLoopen – byggas.

Spaceship Alpha, som hade premiär så sent som 1978, säljs redan i slutet av augusti 1979.

Liseberghallen får klartecken

Det har länge pratats om att bygga en multiarena inne på Liseberg. 1979 tas det definitiva beslutet – Liseberg ska bygga en hall för underhållning och idrott som ska heta Lisebergshallen. För att göra plats åt Lisebergshallen rivs Pop In medan Rondogården saneras. Samtidigt rivs Huvudéntren eftersom den är svårt skadad av marksättning, vilket får till följd att de båda tornen lutar. En ny entré, med samma utseende som den förra, byggs inför säsongen 1980.

Povel Ramel tilldelas den första Lisebergsapplåden

Inför säsongen instiftar Liseberg en utmärkelse kallad Lisebergsapplåden. Den tilldelas dels någon som gjort Sverige gladare och dels en person, organisation eller företag som gjort en viktig insats för svensk turism. Priset är en bronsstatyett av två klappande händer, skapad av Astri Bergman Taube 1978, med exklusiv ensamrätt för Liseberg.

Den första som tilldelas Lisebergsapplåden för att ha gjort Sverige gladare är Povel Ramel som tar emot utmärkelsen på premiärdagen.

– Det här är utan tvekan den finaste applåd jag någonsin fått! Så fin att jag nästan inte vet om jag kan ta emot den. Men jag får väl betrakta den som ett handlån, säger han.

Turistapplåden överlämnas den 3 maj till riksdagsmannen Arne Pettersson.

Galenskaparna uppträder på Veckans Revy

Galenskaparna, humorgruppen som bildades 1978 av Claes Eriksson, Anders Eriksson och Kerstin Granlund, uppträder tillsammans med Sten-Åke Cederhök i Veckans Revy den 1 juni-31 juli.

– Jag har haft mina ögon på Galenskaparna och jag gillar det dom gör. Dom kör raka roliga skämt av en sort som jag gillar. Så för mig är det en underbar utmaning att ha dem med, säger Sten-Åke och berättar om uppläget.

– Vi ska dela broderligt på uppgifterna och göra 25 minuter var av revyn. Programmet blir aldrig längre än 50 minuter eftersom Veckans Revy är en impulsteater där Lisebergspubliken ska kunna gå in och vila fötterna en stund.

Danny Kaye inviger FN-platsen

I anslutning till Farfars Bil anläggs ett nytt område – FN-platsen. I detta område finns alla Förenta Nationernas medlemstaters flaggor samlade, samt kort information om de olika länderna. På UNICEF-dagen den 6 maj invigs FN-platsen av skådespelaren, sångaren och tillika UNICEF-ambassadören Danny Kaye.

Liseberg passar samtidigt på att föreviga Danny Kayes handavtryck till samlingen på Hedersplatsen.

– Tur att ni inte bad om ett avtryck av min näsa. Då hade knappt cementen räckt, skämtar Kaye när han trycker ner handflatorna.

Förbud mot enarmade banditer...

Förbudet mot spel på, och innehav av, enarmade banditer - som riksdagen fattade 1977 - blir verklighet den 1 januari 1979. Som en direkt följd av förbudet ersätts alla maskiner som går att vinna pengar på av skicklighetsspel. De kommande säsongerna innebär förbudet en viss begränsning av Lisebergs totala spelutbud. Spelverksamheten kommer framöver att byggas upp kring förnyelse och utökning av nyss nämnda skicklighetsspel samt tv-spel och olika sportspel. Som en följd av förbudet görs Spelhuset om.

...förändrar spelhusets innehåll.

Att de enarmade banditerna förbjuds innebär att Spelhuset numera innehåller flipper, tv-spel, skjutbanor, lyckohjul med mera. Den största förändringen sker på översta planet där Lisebergs nya casino presenteras, innehållande många bord och och flera olika typer av "vuxenspel".

I direkt anslutning ligger Narren med sin nya uteservering. Från den har man fin utsikt över alla de nöjen som finns i södra området.

Kuriosa

Europarekord i FlumeRide

I Lisebergs största attraktion, FlumeRide, slås ett nytt europarekord för åkattraktioner. Det sker den 15 september då passagerare 1 010 448 registreras. Det gamla rekordet var 1 010 447 och sattes 1978, även det i FlumeRide.

Nyheter i korthet

 • Avvecklingen av samarbetet med Gunnar Månsson AB inleds i augusti. Samarbetet inleddes redan 1949.
 • Entréavgiften för vuxna höjs inför säsongen till 6 kronor och sedan, från den 1 juli, till 7 kronor. Barn och pensionärer betalar 3 kronor under hela säsongen, även det en höjning med 1 krona jämfört med 1978.
 • Björn Borg lämnar handavtryck till Hedersplatsen.
 • Turistvägvisaren är ny i parken. Den visar avståndet till 14 andra stora turistmål i Sverige.
 • Fiskdammen flyttas till före detta vaktmästeriet, en lokal som ligger mellan Glassen och Leksakshjulet.
 • Roulettverksamheten i Las Vegas (Spelhusets övervåning]] utökas till tre roulettbord, mot tidigare ett, och två tärningsspel.
 • Mer Spelhuset. Lamporna i byggnaden får mönster som föreställer de som finns på enarmade banditer - tre apelsiner, tre druvor och så vidare.
 • I huvudkontoret (Landeriet) byggs vd-våningen om. på bottenplan utökas centralkassans lokaler.
 • Narren utvidgas och får fler serveringsmöjligheter, bland annat genom att balkongen börjar användas.
 • Trekantens pizzaservering upphör.
 • Variéten är tillbaka med besked efter att ha haft en undanskymd roll i programmet de senaste åren.

Attraktioner

Artister – ett urval

Lyckohjul

Spel

Tyck till om Liseberg

Sedan 1960-talet genomför Liseberg olika typer av gästundersökningar. 1979 finns en som heter ”Tyck till om Liseberg” där nöjesparkens gäster får föreslå hur den kan bli ännu trevligare. Här följer några av förslagen:

 • ”Lisebergströjan” - att sälja till alla som fryser.
 • Amatörernas hörna, med uppträdande, sång med mera.
 • En blomsterlabyrint, gärna med café.
 • Konstutställning i det fria.
 • Lotteri där man kan vinna biljetter.
 • Fler papperskorgar, med uppmaningen ”håll Liseberg rent”.
 • Kramlunden - där alla kramar alla.
 • En lanthandel intill Postkontoret, från samma tidsepok.
 • Sightseeing i parken, så att man vet vad som finns innan man börjar att åka.

Film

Temadagar

Fakta

Öppethållande: 21 april-23 september (133 öppetdagar). Under september är parken öppen endast på helgerna. Månaderna maj-augusti är parken öppen för avgiftsfria besök under dagtid.

Väder: April och maj är kalla och regniga medan övriga säsongen kännetecknas av Lisebergsväder, det vill säga lagom varmt och mulet.

Entréavgift: 21 april-30 juni: 6 kr för vuxna och 3 kr för pensionärer och barn. 1 juli-23 september: 7 kr för vuxna och 3 kr för pensionärer och barn. Fri entré för barn under 5 år.

Pris säsongskort: 35 kr (1978: 30 kr).

Antal besökare: 2 242 598, varav 149 869 barn under 5 år och 62 332 fria dagsbesök (1978: 2 015 091, varav 120 723 barn under 5 år och 58 553 fria dagsbesök).