Visningar
Åtgärder

1977

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Lilla Bergbanan - gärna kallad för Nyckelpigan - har premiär! Foto: Okänd
Sten-Åke Cederhök firar 20 säsonger på Veckans Revy. Foto: Kamerareportage
IFK Göteborg visar upp sig på Stora Scenen. Konferencier är Ingvar Oldsberg. Foto: Kamerareportage
Världmästaren i tungviktsboxning Muhammad Ali lämnar handavtryck i samband med sitt besök på Liseberg. Foto: Kamerareportage
Ted Gärdestad uppträder på Stora Scenen den 22 juni. Foto: Kamerareportage
Bengt Olsson och dottern Sara roar sig i Kul på Hjul. Foto: Henrietta Olsson
Lilla Scenen på sin nya plats utmed Mölndalsån. Föreställningen som spelas heter Häxan i pepparkakshuset. Foto: Okänd

Innehåll

Viktiga händelser

Nyckelpigan har premiär

Årets attraktionsnyhet är Lilla Bergbanan, bland Lisebergsgästerna mer känd som Nyckelpigan. Lilla Bergbanan, som är tillverkad av den tyska firman Zierer, motsvarar mer än väl förväntningarna.

Attraktionen placeras i anslutning till Barnområdet. För att bereda plats flyttas Carl Milles skulptur Minnesbrunn med triton till Blå Gången, alldeles söder om Huvudkontoret.

Muhammad Ali showar på Liseberg

Den 14 augusti gästas Liseberg av världsmästaren i tungviktsboxning Muhammad Ali. Inför tusentals människor intervjuas han tillsamman med Ingemar Johansson av SVT:s Per Grevér på Stora Scenen. Som väntat blir intervjun en livad tillställning och utvecklas snart till ett väckelsemöte.

"Jag är världens störste. Jag ska bli ny världsmissionär" utbrister Ali. Grevér gör sitt bästa för att styra samtalet men tvingas snart kapitulera då Ali svänger av från boxningsspåret för att i stället prata religion.

- Får ni lära er sex i skolan? Står det om sex i skolböckerna? Det var det snuskigaste jag hört! Inte undra på att världen och Sverige ser ut som den gör idag. Jag ska börja be för er svenskar med en gång, säger han.

Lite boxningssnack blir det ändå. Som när Ingemar Johansson, som mest sitter och småskrattar under hela intervjun, minns när Muhammad Ali var hans sparringpartner i Miami 1961.

- Killen var så dålig att han fick sparken redan efter en rond. Trots att han hela tiden gapade om att han var den störste, säger han.

- OK, jag fick sparken erkänner Ali. Men det visar bara att jag redan då var smart och intelligent. Bara en idiot skulle frivilligt ställt sig framför "Tors hammare", eller hur?

I samband med sitt besök på Liseberg lämnar Muhammad Ali handavtryck till Hedersplatsen.

Hedersplatsen har premiär

I nyheten Hedersplatsen placeras de första 50 handavtrycken av kända personer. Hedersplatsen ligger i Barnområdet, på Lilla Scenens gamla plats.

Handavtrycken har sitt ursprung i ett projekt som Liseberg kallar ”Sveriges Gästbok”, en Lisebergsk motsvarighet till de berömda fotavtrycken i Hollywood. Avtrycken lämnas alltså från kändisar i allmänhet, inte nödvändigtvis sådana som har gästat Liseberg.

En av de första som lämnar sitt avtryck är Olof Palme i samband med sitt Lisebergsbesök 1976. Men den allra största insamlingen görs inte på Liseberg. Faktiskt inte ens i Göteborg. Den äger rum i mars 1977 på hotell Sheraton i Stockholm, dit Lisebergs informations- och marknadschef Calle Möller och programchef Göran Hagwall har släpat med sig 800 kilo cement.

Till hotellet kommer den ena kändisen efter den andra för att föreviga sina handavtryck. Bland dessa kan nämnas Hans Alfredson, Sigge Fürst, Carl-Gustaf Lindstedt, Sven Tumba, Sickan Carlsson, Beppe Wolgers, Zarah Leander och Povel Ramel.

Olycka i Bergbanan

Den 7 juni skadas en 12-årig flicka när hon blir påkörd av tåget i Bergbanan. Olyckan inträffar när flickan hoppar ur tåget innan det stannat, springer förbi det på perrongen, halkar och ramlar ner mellan spåret och perrongen framför det rullande tåget. Hon förs till Östra sjukhuset där hon opereras. Flickan har skador på lungorna som betecknas som allvarliga men ej livshotande.

Åtgärder vidtas omgående för att förhindra en liknande olycka. Bland annat monteras högtalare vid slutstationen där en röst uppmanar ankommande passagerare att sitta kvar tills vagnen står helt stilla. Även mekaniken förändras så att det blir svårare att få upp spärren över benen när tåget rullar in i stationen.

Flickan, som var på Liseberg med sin skolklass, blir helt återställd. Som plåster på såren bjuder Liseberg hela klassen på en helkväll i parken.

Tyrolen brinner

Tyrolen brinner den 23 maj. Branden upptäcks vid fyratiden på morgonen och resulterar i att kök och ekonomilokaler blir helt utbrända.

– Jag är tveksam till om vi överhuvudtaget hinner komma igen den här säsongen. Vi har anlitat en saneringsfirma som kommer hit i morgon, tisdag, och deras arbete tar kanske en veckas tid. Först därefter kan vi överblicka läget ordentligt, säger Lisebergs restaurangdirektör Lars Gustavsson.

Lyckligtvis blir resultatet inte fullt så illa. En månad senare kan restaurangen öppna igen för servering av ett begränsat sortiment. Detta är andra gången som restaurangen drabbas av en svår brand. Förra gången var 1934 då Tyrolerhallen, som den hette på den tiden, brann ner till grunden.

Einar Ekström avlider

I början av året avlider Lisebergs tidigare VD Einar Ekström, 77 år gammal. Ekström var civilekonom i grunden och arbetade som reklamchef vid livförsäkringsbolaget Svea i Göteborg åren 1926-1941. 1942 efterträdde han Herman Lindholm som verkställande direktör på Liseberg och där blev han kvar till 1963. Med sina 21 år är Ekström än idag den VD som suttit längst på posten.

FlumeRide skummar över

På Lisebergs avslutningsdag den 25 september förvandlas FlumeRide till SkumRide. Det är nollning på Chalmers och ett antal studenter får för sig att hälla schampo och tvättmedel i vattnet. Medvetet, eller omedvetet, blir doseringen på tok för stor vilket resulterar i att hela banan skummar över.

Fyra stockar tar in ordentligt med vatten och passagerarna översköljs av både skum och vatten. Båtar fastnar och säkerhetssystemet sätts ur funktion.

- Rena turen att ingen blev skadad, säger polisen.

Liseberg polisanmäler händelsen men efter samtal med Chalmers och de ansvariga studenterna dras anmälan tillbaka.

- Det skrevs in att den som gör något liknande på stan kommer att få lämna Chalmers. Studenterna var enormt ångerfulla, säger Lisebergs VD Boo Kinntorph.

Däremot blir Chalmers studentkår ersättningsskyldig. Lisebergs kostnader för skadegörelsen beräknas till 29 000 kronor men ledningen nöjer sig med 10 000 kronor i ersättning.

Kungen inviger Önskebrunnen

Den 26 maj invigs Önskebrunnen av H. M. Konung Carl XVI Gustaf. Brunnen, som doneras till Världsnaturfonden, placeras vid den nya Hedersplatsen, där Lilla Scenen tidigare fanns. Redan första säsongen inkasserar brunnen 17 000 kronor i småmynt. På finaldagen överlämnas pengarna till Världsnaturfondens representant dr. Nils Dahlbeck, som också är initiativtagare till Önskebrunnen.

Stor kultursatsning

Galleri Liseberg, Dagens dikt, Bokvagnen samt grammofon- och temakonserter är några av de kulturella satsningar som Liseberg lanserar i år. Aktiviteter som främst äger rum under dagparken.

- Vi vill uppfylla vårt stora kulturansvar, säger programchef Göran Hagwall till Göteborgs-Posten.

 • Galleri Liseberg: 16 konstnärer får under varsin vecka visa upp sina tavlor för Lisebergs gäster. Galleriet håller till i Utställningen.
 • Dagens dikt: Varje dag får en poet läsa en egen, opublicerad, dikt. Man räknar med att hinna med 90 dikter. Man planerar dessutom att sammanställa alla dikter i en bok.
 • Bokvagnen: I den kan Lisebergs gäster låna böcker som de kan läsa inne på området.
 • Grammofonkonserter: Varje dag spelas två grammofonkonserter i högtalare. Samtidigt får lyssnarna all tänkbar information om den aktuella konserten.
 • Temakonserter: 11 konserter framförs av Ronnie Hartley och hans orkester, med fokus på en kompositör per gång.

Nyheter i korthet

 • 1976 öppnade Liseberg den 17 april. Rekordtidigt. I år slås rekordet med en dag. Liseberg slår upp portarna på påskafton, den 16 april.
 • Gästsiffran passerar för första gången 2 miljoner.
 • Skulpturparken är ny. Dit flyttas merparten av Lisebergs skulpturer.
 • Östra Tornet, som stått oanvänt sedan branden i Konserthallen 1973, repareras. På första och andra våningen inreds loger för Lisebergsorkestern och scenpersonalen.
 • Lilla Scenen flyttas till en plats intill Östra Tornet vid Mölndalsån.
 • Inneleken byggs om till Glassen, en försäljningslokal för glass och milkshake. Glassen drivs av Lisebergs Restaurant AB.
 • En ny väg byggs från Blå Gången ner till Musikcaféet.
 • FlumeRide förses med TV-bevakning. Samtidigt byggs ett bevakningstorn vid toppen av den första uppförsbacken.
 • En ljustavla med dagens program sätts upp vid Korsvägen.
 • Liseberg AB tar över attraktionerna i Lisebergsattraktioner AB.
 • Svenska Mässan utvidgas vilket gör att parkeringen utanför Lisebergs [[Huvudentrén|huvudentré] (som funnits sedan 1929) försvinner. Detta innebär en försämrad parkeringssituation för Liseberg.
 • För 20:e året i rad framför leder Sten-Åke Cederhök Veckans Revy.
 • Mobil underhållning med bland annat musicerande clowner prövas med framgång under säsongen.
 • Olycka i Gamla Bergbanan den 7 juni.
 • Personaltidningen Vi på Liseberg utkommer med 10 nummer per år.
 • Liseberg bjuder in till tävlingen Lisebergs-souveniren. Syftet med tävlingen är att få fram en souvenir som kan bli en symbol för Liseberg, en symbol med klar Göteborgsanknytning.
 • Leksakshjulet och Twisthjulet byter plats.
 • Flera chalmerister visar upp förslag på hur den kommande Lisebergshallen kan se ut.
 • Den mobila underhållningen utvecklas. Björnen och Pandan - krumelurerna som hade premiär 1976 - får i år sällskap av en hare och lodjur. Dessutom går clowner omkring och sjunger och spelar i parken. Djurens namn? Björnen: Brum Brum, Pandan: Pandis, Haren: Kipp och Lodjuret: Millie. Alla fyra medverkar i barnprogrammen på Lilla Scenen.
 • Två nya spel - en knockoutmaskin och en bollsparkninsgmaskin Fotbollen. Den sista demonstreras av Björn Nordqvist. Båda placeras intill Onkel Sam, i ett område intill Bergbanan som döps till "slagfältet".
 • Glasserveringen Glassen ersätter Inneleken.
 • Efter att trädgårdsarbetarna har rensat i området runt Kindgillet och väderkvarnen syns dessa betydligt bättre än tidigare.
 • Väggmuseet flyttas till en hörnplats vid Café Vingen.
 • Lisebussen är nu rosablommig.
 • Nostalgoteket är nytt. Ulf Elving, Kent Finell och Egon Kjerrman spelar låtar som folk minns. På kassettband.
 • Bröllop på Liseberg är nytt.

Attraktioner

Underhållning

Höjdpunkter

Scener

Mat och dryck

Restauranger och caféer

Snabbmat

 • Glassen NY
 • Hamburgerbaren

Lyckohjul

 • Chokladhjulet
 • Dockspelet
 • Jubileumshjulet
 • Kaffehjulet
 • Leksakshjulet
 • Pralinen
 • Skivtoppen
 • Stjärnspelet
 • Twisthjulet

Spel

 • Bingo
 • Björnskyttet
 • Box Boll
 • Davy Crocketts Jaktstuga
 • Fiskdammen
 • Onkel Sam
 • Pilkastningen
 • Pyramiden
 • Rifle Range
 • Skee Ball
 • Spelfågeln
 • Spelhall II
 • Spelhall III
 • Vattenpistolen
 • Älgskytte

Butiker

 • Souvenirkiosken

Övrigt

 • Blå Gången
 • Grekiska Templet
 • Gula Villan
 • Hedersplatsen
 • Japanska Trädgården
 • Picasso
 • Postkontoret
 • Skulpturparken
 • Spegeldammen
 • Vattenfallet

Evenemang

 • Höstmarknad, 17-18 september

Temadagar

 • Alla samfunds dag, 21 augusti
 • Barnens dag, 10-11 september
 • Countrydagen, 10 september
 • De gamlas dag, 29 augusti
 • Finlands dag, 22 maj
 • Idrottens dag, 19 maj
 • Internationella Folkloredagen, 12 juni
 • Mors dag, 29 maj
 • Svenska flaggans dag, 6 juni
 • Världsnaturfondens dag, 5 juni

Fakta

Öppettider

16 april-25 september (138 öppetdagar). Under september är parken öppen endast på helgerna. Månaderna maj-augusti är parken öppen för avgiftsfria besök under dagtid.

Väder

Bortsett från en kylig april kännetecknas väderleken av ”Lisebergsväder” (varmt och mulet).

Priser

Entré: 5 kr för vuxna (äldre än 12 år) och 2 kr för pensionärer och barn. Fri entré för barn under 5 år.

Jättehäftet: 25 kr (värde 47 kr)

Vuxenhäftet: 18 kr (värde 31,50 kr)

Tonårshäftet: 16 kr (värde 30,50 kr)

Barnhäftet: 14 kr (värde 23 kr)

Säsongkort: 30 kr

Statistik

Antal besökare: 2 019 394 varav 132 310 barn under fem år och 122 913 fria dagsbesök (1976: 1 754 139, 119 110 barn under fem år och 78 446 fria dagsbesök)