Visningar
Åtgärder

1974

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök

Innehåll

Viktiga händelser

Julmarknad på Liseberg

Tidernas första julmarknad på Liseberg invigs lördagen den 7 december 1974. Den anordnas tillsammans med frivilligorganisationen Lions och äger rum under två helger i december. Den återkommer även under två helger 1975. Marknaden är varken lika påkostad eller omfattande som Jul på Liseberg (premiär år 2000) men har ändå sin charm.

Läs mer om Julmarknaden 1974 och 1975.

Barnområdet presenteras

Efter branden i Konserthallen presenteras ett helt nytt område på dessa gamla plats - barnområdet. Det nya området innehåller:

Dessutom flyttas Flygande elefanter till en plats i anslutning till det nya området. I stort sett hela projektet finansieras av försäkringspengar från branden i Konserthallen.

Gratis dans på Polketten

Dansbiljetterna slopas och gratis dans införs på Polketten. Ett historiskt ögonblick! Sedan Liseberg öppnade 1923 har de dansande fått betala – först med polletter och senare med biljetter. I samma veva byter dansbanan namn från Dansetten till Polketten. 1968 bytte Polketten namn till Dansetten eftersom gammeldansen övergavs för modernare dans. Men nu är gammeldansen tillbaka och så även det gamla klassiska namnet.

Gula villan blir kontorslokaler

Rosa villan innanför Huvudentrén kallades tidigare för Gula Villan. Av den enkla anledningen att den var gul. Innan dess hette den Forssjögården. Efter Jubileumsutställningen 1923 användes Forssjögården som personalbostad, en tradition som levde vidare till hösten 1973. Inför säsongen 1974 görs villan om till kontor för park- och programavdelningen, som ersättning för de lokaler som förstördes i samband med branden i Konserthallen året innan.

Nyheter i korthet

  • Entréavgiften för vuxna höjs till 3 kronor. För barn är avgiften fortfarande 1 krona.
  • En souvenirkiosk placeras vid Blå Gången, söder om Huvudkontoret.
  • Promenadvägarna i övre parken förbättras och döps till Herman Lindholms Väg och Nonnens Väg.
  • Wärdshuset restaureras i en första etapp efter branden 1973. Det omfattar köksregionerna, verandorna och puben.

Attraktioner

Artister – ett urval

  • Lasse Dahlquist, 27-28 april, 25 maj, 22 & 28 augusti, 29 september Stora Scenen

Scener

Dans

Mat och dryck

Restauranger och caféer

Spel

Bingo

  • Bingo I
  • Bingo II

Skicklighetsspel

Skjutbanor

Spelhallar

Varuspel

Övrigt

Fakta

Öppethållande: 20 april-29 september samt Julmarknaden 7-8 och 14-15 december (144 öppetdagar). Under september är parken endast öppen på helgerna. Månaderna juni-september är parken öppen för avgiftsfria besök under dagtid.

Väder: Bortsett från september, då det regnar varje öppetdag, kännetecknas säsongen av blåsigt men hyggligt väder.

Entréavgift: 3 kr för vuxna och 1 kr för barn.

Antal besökare: 1 692 825, varav 44 402 fria dagsbesök samt 47 300 under Julmarknaden (1973: 1 646 727, varav 68 400 fria dagsbesök).