Visningar
Åtgärder

1972

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Södra området innan den stora ombyggnaden inleds under hösten. Attraktionerna från vänster: Paratroopern, Pariserhjulet och Swing-Around. Foto: Liseberg
Här byggs 1973 års storsatsning FlumeRide! Foto: Liseberg
Bron i övre parken byggs. Den som kommer att ligga bredvid Pariserhjulet och som FlumeRide passerar under. Foto: Liseberg
Lena Andersson och Ted Gärdestad drar storpublik till Stjärnscenen den 20 augusti. I bakgrunden syns från vänster: Veckans Revy, Pariserhjulet, Swing-Around och Paratroopern. Foto: Liseberg
Publiktrycket vid Stjärnscenen tvingar Lena Andersson och Ted Gärdestad att smita ut bakvägen. Foto: Liseberg
Brandkårens Dag den 3 september, med brandövning vid Konserthallen. Vad ingen vet då är att brandkåren ska få det hett om öronen vid samma byggnad ett drygt år senare. Foto: Liseberg
27 augusti 1972. Anna Svensson tillsammans med pappa Karl-Erik Svensson i Båtbanan. Tack till Anna Nielsen Magnéli för bilden. Foto: Liseberg
Barnen Markus, Mikael och mamma Mirja Tynkkynen. Pappa Mauno Hentilä bakom kameran. Foto: Mauno Hentilä
Paul Jones med band på Stora Scenen den 16 juli. Foto: Jan Wiktorsson

Innehåll

Viktiga händelser

Storstädning i Södra området

Direkt efter säsongsavslutningen påbörjas arbetet med att förnya Liseberg inför jubileumssäsongen 1973. Bland planerade projekt märks framför allt bygget av en ny vattenattraktion, kallad FlumeRide, till vilken det även ingår en mindre båtbana med eldrivna båtar (Barnbåtarna). Pariserhjulet flyttas till attraktionsområdet i övre parken, Racerbanan och den Stjärnscenen rivs och Båtbanan under Berg- och dalbanan stängs.

Publikkaos när Ted Gärdestad slår igenom

Ted Gärdestad hade visserligen gjort några konserter runt om i landet men det är på Liseberg som han slår igenom ordentligt. Efter spelningen på Stjärnscenen den 20 augusti tvingas Ted och Lena Andersson (som Ted turnerade med) smita ut genom ett fönster och få poliseskort för att undkomma publikkaoset som råder runt scenen.

”Flera tusen tonårsflickor stod kvar vid Stjärnscenens artistingång efter konserten för att vänta ut sin idol Ted Gärdestad. De som stod längst bak tryckte på så att de främsta flickorna bröt igenom och föll över staketet. Ett tiotal vakter slet hårt för att bana väg för Ted och Lena Andersson - men förgäves”, skrev GT.

Ted Gärdestad är bara 16 år under turnén och inledningsvis är det Lena Andersson som är dragplåstret. Men när Ted hamnar på Svensktoppen med låten "Jag vill ha en egen måne" är det honom publiken kommer för att se, något som Lena Andersson känner av. ”Publiken svarade inte särskilt villigt på mig. Det verkade mest som att de bara väntade på Ted” säger hon efter konserten.

Beach Boys ställer in

Tanken är att den amerikanska surfpopgruppen Beach Boys ska inleda sin Europaturné med en spelning på Liseberg den 4 maj. På programkontoret planerar man att spärra av området runt Stora Scenen, precis som man gjorde då Rolling Stones spelade härom året, och sälja biljetter för max 15 kronor styck.

Men i slutet av april meddelas att gruppen inte kommer. Den svenska turnéarrangören får kort och gott ett telegram som upplyser om ändrade planer, som förutom den inställda Lisebergsspelningen även omfattar ett inställt framträdande i Örnsköldsvik.

Nej till Lisebergshotell

Ända sedan Herman Lindholms tid som Lisebergschef har det pratats om att bygga ett hotell i anslutning till parken. I början av 1970-talet aktualiseras frågan på nytt men i mars 1972 kommer beskedet – det blir inget hotell. Affären är för riskfull.

– Visserligen är det inte en kommunal angelägenhet så tillvida att vi ska satsa pengar direkt i hotellet. Men det är ett kommunalt bolag, Liseberg AB, som skall bygga och driva det. Under nuvarande hotellmarknad är det lätt att misslyckas – och då får huvudmannen, kommunen, gå in med pengarna, säger Kommunalrådet Holger Bergqvist.

Kuriosa

TV – ett hot mot Lisebergs underhållning

Eric Owers, artistchef på Liseberg 1966-1971, berättar i en tidningsintervju att det stora hotet mot dagens artistutbud är TV 1 och TV 2. ”Det har gjort illa för nöjesbranschen”, säger han. Han säger också att det idag inte finns många artister som drar folk. ”Vem ger sig ut för att betala dyra entréer för att se samma artister som man kan träffa i vardagsrummet därhemma”. Han nämner Bosse Parnevik, Siw Malmkvist och Povel Ramel som undantag, därför att de syns sparsamt i TV.

Nyheter i korthet

  • Pop In kallas i år Markisen. Dit flyttas den dansmusik som tidigare år spelats på Dansetten.
  • Skivtoppen heter årets nya varuspel. Det ligger i markplanet i Spelhuset. I Skivtoppen kan man vinna LP-skivor, som gästande Lisebergsartister ibland signerar. Spelet innehåller även en diskotekanläggning.
  • En ny souvenirbod byggs i Spelhuset. Den ligger i närheten av Skivtoppen.
  • Parken är stängd under säsongens fem första och fem sista måndagar.
  • Gunnar Månsson, som sedan slutet av 40-talet köpt in och ägt både attraktioner och spel, avlider den 12 september.
  • Wilgodt Andersson heter Lisebergs nya artistchef. Han efterträder Eric Owers.
  • En ny skjutbanan, Falkögat, har premiär.
  • Gatuköket Gyllene korven har premiär. Det ligger mittemot Peter Pan.
  • Ett nytt pensionärshäfte lanseras. Fri entré, en åkbiljett, gratis bingo, flera varuspelsbiljetter, polletter för fem kronor till spelen samt kaffe med dopp vi lämplig servering. Kostnad 10 kronor.

Nya attraktioner

Inga nya attraktioner detta år.

Artister – ett urval

Spel

Fakta

Öppethållande: 22 april-17 september (139 öppetdagar).

Väder: Bortsett från en regnig pingsthelg är vädret i stort sett bra.

Entréavgift: 2 kr för vuxna och 1 kr för barn.

Antal besökare (exkl. Lisebergsteatern då parken är stängd): 1 512 488 (1971: 1 677 112).

Försålda säsongskort: 298 (1971: 383).

Bästa dag: 1 maj, 23 183 gäster.

Sämsta dag: 7 september, 1 424 gäster.