Visningar
Åtgärder

1969

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Det nya spelhuset Spelfågeln och de intilliggande paviljongerna är en del av det nya södra området. Foto: Liseberg
Sitt still i båten! Bäst att göra som mamma säger när familjen ska åka Båtbanan Foto: Kamerareportage
Stjärnspelet heter årets nya varuspel. Färgglada mjukisdjur står på spel. Foto: Jan Olsson
Innan Lisebergskaninen slår igenom i början av 1980-talet roar krumelurer som dessa barnen i parken. I bakgrunden ligger Bergbanan och till vänster skymtar Stjärnscenen. Foto: Liseberg
Wenche Myhre och Povel Ramel framför The PoW show på Rondo. Foto: Liseberg
Den världsberömda operasångerskan Elisabeth Schwarzkopf sjunger i Konserthallen denna sommar. Foto: Liseberg
Greta och Eric Carlsson är naturligtvis snyggt och propert klädda när de besöker Liseberg. Tack till barnbarnet Mårten Carlsson för bilden! Foto: Foto: Åke Carlsson

Innehåll

Viktiga händelser

Nya södra området presenteras

Inför säsongen genomgår södra området en totalförvandling – den dittills största investeringen i Lisebergshistorien. Anledningen är bygget av E6:an. I väntan på en permanent motorväg byggs en provisorisk E6:a som ansluter till Mölndalsvägen. Liseberg lånar ut mark och möblerar om.

Den stora nyheten är Spelfågeln – ett spelhus i tre våningar – och de intilliggande paviljongerna med spel, varuspel, kiosker och butiker. Spelfågeln? Så hette det faktiskt på den tiden. Senare sa man Spelhuset.

Tivolis arkitekt Simon Henningsen och konstnären Erik ”Spjæt” Christensen, båda från Köpenhamn, ingår i det team som skapar vad som kallas ”det nya Liseberg”. Mycket danskt med andra ord, vilket förklarar likheten mellan området runt Spelhuset och vissa delar av Tivoli.

Men nya Liseberg är ingen Tivoli-kopia, det är man noga med att påpeka. Men väl en konstnärlig enhet – trivsel genom trängsel, med blommor, intim belysning och paviljonger.

Några nyheter utöver Spelfågeln: Ombyggd södra entré med planteringar och vändplats för bilar. Peter Pan, Flygande elefanter och Bläckfisken flyttas. Ett nytt spel – Stjärnspelet – tar plats framför Bergbanan. Popspelet rivs och ersätts av Aktuellt där man kan vinna fritidsartiklar.

Först 1980 är motorvägsbygget klart och Liseberg får tillbaka det utlånade området. Till säsongen 1981 flyttas den första attraktionen dit. Det är Peter Pan, som samtidigt byter namn till Vår Lilla Värld.

Claptons supergrupp spelar i Konserthallen

Den 19 juni spelar den legendariske gitarristen Eric Clapton och hans nya band inför en fullsatt Konserthall. Blind Faith heter gruppen som, utöver Clapton, består av sångaren och organisten Steve Winwood samt den tidigare Cream-trummisen Ginger Baker. Clapton och Winwood inte har några projekt på gång. Clapton har slutat i Cream och Winwood har The Spencer Davis Group och Traffic bakom sig.

Nya attraktioner

Artister – ett urval

Nyheter i korthet

Film

Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog och Sten Nilsson sjunger ett Jules Sylvain-potpurri på bland annat Liseberg

Ljud

Blind Faith Live i Konserthallen 19 juni 1969

Fakta

Öppethållande: 26 april-21 september (149 öppetdagar).

Entréavgift: 2 kr för vuxna och 1 kr för barn.

Antal besökare (exkl. Lisebergsteatern då parken är stängd): 1 676 147 (1968: 1 661 810).

Försålda säsongskort: 304 (1968: 230).

Bästa dag: 1 maj, 32 263 gäster.

Sämsta dag: 5 maj, 1 199 gäster.