Visningar
Åtgärder

1968

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
En av få kända bilder från Led Zeppelins konsert på Stjärnscenen den 15 september. John Bonham, Robert Plant, Jimmy Page och John Paul Jones, vars bas skymtar till vänster, kallar sig Yardbirds, eller New Yardbirds, under turnén. Foto: Sten-Åke Isacson
Årets ena attraktionsnyhet - Peter Pan. Foto: Liseberg
Årets andra attraktionsnyhet - Bläckfisken. I den ljusblå byggnaden Bläckfisken ligger Monte Carlo och till höger skymtar Peter Pan Foto: Okänd
I maj arrangeras Veteranrallyt som går på småvägar runt Göteborg och med mål på Liseberg. Foto: Liseberg
På fotot över årets Kulturstipendiater syns tydligt den nya parketten framför Stora Scenen. Parketten har tillkommit efter att Spegeldammen kapats inför säsongen. En av kulturstipendiaterna detta år är förövrigt Bengt "Bittan" Johansson (till höger), legendarisk ledare för Västra Frölundas ishockeylag. Foto: Liseberg
Rock Around the Clock! Bill Haley and His Comets spelar på Stora Scenen den 10 juni. Foto: Kamerareportage
En signerad avskedshälsning från Maurice Chevalier. Foto: Liseberg
Säsongen avslutas med en stor internationell blomsterutställning. Närvarar gör Prinsessan Sibylla. Till höger om prinsessan står Lisebergs VD Olof Calderon. Foto: Liseberg
Siw Malmkvist uppträder på Stora Scenen den 30 juni. Foto: Kamerareportage
Cuba-Cabana är mäkta populärt. Inte minst på grund av utroparen Sigvard Nilsson. Foto: Liseberg
Spelhallen Monte Carlo gör sin sista säsong i parken. 1969 ersätts den av Spelfågeln. Foto: Liseberg
Meteor är inne på sin sjätte säsong i parken. Bakom den står Pariserhjulet. Foto: Okänd
Sten-Åke Cederhök firar tio år på Veckans Revy. Revyn Grina i det Gröna spelas vid fototillfället. Foto: Okänd
Pariserhjulets andra sommaren på Liseberg. Till vänster syns Veckans Revy och framför hjulet står Meteor. Foto: Liseberg
I biljettkassorna går det sedan två år tillbaka att köpa de rabatterade Lisebergshäftena. 1968 finns tre varianter: vuxenhäftet, tonårshäftet och barnhäftet. Foto: Okänd
Det är här, på Stjärnscenen, som Led Zeppelin uppträder den 15 september. Foto: Okänd
Till vänster prövas lyckan i roulett och till höger klipper silhuettklipparen Jasinski till sin porträtt. Foto: Okänd
Varuspelet Pralinen. Till vänster ligger Silhuettklipparen och till höger Bowling. Foto: Okänd
Automatskjutbanan i Södra området. Till vänster skymtar Virvelvinden. Foto: Okänd
Att skjuta björn är en populär sysselsättning under flera decennier. Så även denna sommaren. Foto: Okänd
Den här modellen av Virvelvinden gör sin sista säsong. 1969 placeras den nya modellen framför Super 8. Till höger skymtar Veckans Revy. Foto: Okänd
I Safari är det bollkastning som gäller. Foto: Okänd
Pilkastning har funnits på Liseberg sedan starten 1923. Till vänster ser vi den klassiska Fiskdammen. Foto: Okänd
Berg- och dalbanan dominerar i söder. Spelet till höger om banan är Cuba-Cabana. Den röda hytten längst till höger tillhör Paratroopern. Foto: Okänd
Stjärnspelet vid foten av Bergbanans södra sida. Foto: Okänd
Skee-Ball i södra parken. Marabou är hyresgäst sedan 1920-talet. Foto: Okänd

Innehåll

Viktiga händelser

Spegeldammen kapas

Detta år får Liseberg betydligt bättre möjlighet att ta emot publik i samband med konserter på Stora Scenen. Ungefär en tredjedel av Spegeldammen fylls igen och en permanent parkett med plats för 800 åskådare anläggs framför scenen. Det är framför allt den välbesökta konserten med Sammy Davis Jr. året innan som ligger bakom förändringen. Planer finns även på att bygga om scenen men av ekonomiska skäl väljer man att avvakta.

Peter Pan och Bläckfisken har premiär

Peter Pan, föregångaren till Vår Lilla Värld och Sagoslottet, har premiär. Inspirationen hämtas från Disneylands "It’s a small world" och på Liseberg presenteras attraktionen som årets roligaste nyhet, men även den dyraste. Peter Pan är enligt uppgift Europas mest påkostade.

Årets andra attraktionsnyhet, Bläckfisken, hämtas från Expo 67, världsutställningen i Montreal, där den var mycket populär. Attraktionen placeras i södra området, på Barnrallyts gamla plats, granne med Pariserhjulet.

Led Zeppelin uppträder på Liseberg

Ett av tidernas största och mest inflytelserika rockband spelar på Stjärnscenen den 15 september. Men det vet ingen om! Kvartetten på scenen – Robert Plant, Jimmy Page, John Bonham och John Paul Jones – är ute på sin allra första turné och spelningen på Liseberg är deras åttonde någonsin tillsammans. Bandet är så nytt att de kallar sig för Yardbirds eller New Yardbirds under turnén.

Av naturliga skäl har Lisebergs marknadsfolk ingen aning om hur stort bandet ska komma att bli. Det förklarar varför Josh White, Thore Skogman och babyelefanten Tanya får större utrymme i annonsen den dagen.

Huvudrestauranten byggs om - premiär för Matbiten

Huvudrestauranten genomgår en förvandling och blir två restauranger - Huvudrestauranten och Matbiten. Det sägs att förvandlingen innebär att restaurangen för första gången kan användas året runt, men det samma sades 1961 så vi låter det vara osagt. Restaurangen får i alla fall en sober och intim miljö och kan nu konkurrera med Göteborgs bästa uteställen.

Arkitekt för stora matsalen är Paul Schröder från NK-Inredning. Han arbetar med varma färger och klär in de många pelarna i jakaranda och koppar, vilket ger lokalen en både ombonad och elegant karaktär. Verandan närmast Spegeldammen och Stora Scenen, som tidigare var nedsänkt, lyfts nu upp i jämnhöjd med den övriga lokalen. En ny entré byggs, med barfoajé och roulettavdelning, som även blir samlingsplats för större sällskap. Detta utrymme och stora matsalen delas av med hjälp av en konstnärligt utformad skiljevägg i färgat glas och betong.

Uppdelningen i två restauranger innebär att Matbiten har premiär. Det är en servering med pubatmosfär som placeras till höger i byggnaden och med gemensam entré med stora matsalen. Här serveras färdiga varmrätter, fatöl, drinkar eller liknande från baren. Inredningen består av ekpanel, ståbord, sitthörnor och rymliga bardiskar.

Maurice Chevalier tar farväl

Den världsberömda franske sångaren och skådespelaren Maurice Chevalier tar farväl av Göteborgspubliken i samband med en avskedsgala som Liseberg arrangerar på Cirkus den 31 januari. Chevalier, som uppträdde på Liseberg 1946 och 1953, har hunnit fylla 80 år vid sitt sista besök.

– Någonstans måste jag sätta ett streck. Jag vill göra det medan jag ännu är i topp, medan jag ännu är en attraktion i världsklass. När jag träder in på scenen kan jag känna mig som en 80-åring men när jag kliver ut kan jag känna mig 50 år yngre, säger han.

Harald Adelsohn avlider

Den 25 december avlider den före detta intendenten vid Nordiska Museet, Harald Adelsohn, 85 år gammal. Adelsohn, som var farbror till före detta moderatledaren Ulf Adelsohn, var generalkommissarie för Jubileumsutställningen i Göteborg] 1923 och i allra högsta grad aktiv i skapandet av nöjesfältet på Liseberg. När nöjesfältet drevs vidare 1924 utsågs Adelsohn till dess chef, en tjänst han tvingades lämna på grund av hälsoskäl senare samma år.

Massor av musik!

The Animals, Eartha Kitt, Count Basie, Fleetwood Mac, Led Zeppelin, The Kinks, Spencer Davis Group, Paul Jones, Bill Haley and his Comets... Precis som de senaste två åren fortsätter Liseberg att locka storheter till scenerna.

Kuriosa

Luftballong trasas sönder mot Konserthallen

Lördagen den 24 augusti är det tänkt att den amerikanske ballongflygaren Don Piccard ska lyfta med sin luftballong från Liseberg. Piccard vill gärna ha med ”en snygg svensk tjej” på färden, men då ingen frivillig anmäler sig får han nöja sig med Lisebergs programchef Eric Owers.

Först genomförs ett provlyft. Ballongen stiger cirka 20 meter innan den sakta sjunker och landar - rakt i Spegeldammen - till publikens stora jubel. När det väl är dags för det riktiga lyftet drar ett oväder in över Liseberg. En kraftig kastvind griper tag i ballongen som dras med och välter över Konserthallen. En stor reva blir resultatet och ballongfärden skjuts upp till söndagen.

Söndagen bjuder på bättre väder men Lisebergs ledning beslutar att ballongfärden ställs in. Man vill helt enkelt inte riskera ytterligare ett intermezzo.

Stjärnspäckat på Basie-konsert

När legendariska Count Basie och hans orkester spelar i Konserthallen den 26 juli är det gott om stjärnor i lokalen. Den latinamerikanske bandledaren Edmundo Ros vill att hans bandmedlemmar ska studera Basie och har därför köpt upp en hel bänkrad. En bit därifrån sitter den amerikanska sånggruppen Deep River Boys och njuter av musiken.

Count Basie gör två spelningar denna kväll och båda är slutsålda. Totalt 2 800 åskådare och många besvikna som inte kommit över en biljett. Publiken får dock vänta i 40 minuter på den första föreställningen. Basie blir hungrig minuterna innan konsertstart och smiter ut för att äta korv...

Ett urval

Attraktioner

Underhållning

Underhållningsprogrammet

Klicka här för att läsa stora delar av underhållningsprogrammet

Höjdpunkter

 • Eartha Kitt, 19-25 augusti Konserthallen och Stora Scenen
 • Odetta, 8-9 juni Stora Scenen
 • Tages, 1 september Stjärnscenen

Scener

Dans

Spel

Skicklighetsspel

 • Fiskdammen
 • Kanonen
 • Kraftmätarna
 • Pilkastning
 • Pyramiden
 • Safari
 • Skee-Ball

Skjutbanor

 • Automatskjutbanan
 • Björnskyttet
 • Davy Crockets Jaktsuga
 • New Rifle Range NY

Roulettspel och liknande

 • 13-spelet
 • 15-spelet
 • Crown & Anchor
 • Färgspelet
 • Hästspelet (Louisiana Stakes)
 • Las Vegas
 • Monaco

Varuspel

 • Cuba Cabana
 • Dockspelet
 • Kaffebörsen
 • Konfektbörsen
 • Leksaksspelet
 • Lyxspelet
 • Popspelet Sista säsongen
 • Pralinen
 • Stjärnspelet

Övrigt

 • Fotografen
 • Minigolf
 • Picasso
 • Silhusettklipparen
 • Vågar

Evenemang

Barnens Dag, 8 september

 • Blommiad, 13-22 september
 • Concours d'Elegance, 12 maj (Konferencier: Gösta Bernhard)
 • Veteranbilrally, 11 maj

Temadagar

 • Hyresgästernas dag, 6 september

Film

Filmklipp från Liseberg 1968 och 1970

Fakta

Öppethållande: 27 april-22 september (149 öppetdagar).

Entréavgift: 1 kr för vuxna (2 kr fredagar, lördagar och helgdagsaftnar samt söndag och helgdagar efter kl. 18). 50 öre för barn.

Antal besökare (exkl. Lisebergsteatern då parken är stängd): 1 661 810 (1967: 1 642 684).

Försålda årskort: 230 (1967: 198).

Bästa dag: 1 maj, 33 868 gäster.

Sämsta dag: 4 maj, 1 284 gäster.