Visningar
Åtgärder

1968

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
En av få kända bilder från Led Zeppelins konsert på Stjärnscenen den 15 september. John Bonham, Robert Plant, Jimmy Page och John Paul Jones, vars bas skymtar till vänster, kallar sig Yardbirds, eller New Yardbirds, under turnén. Foto: Sten-Åke Isacson
I maj arrangeras Veteranrallyt som går på småvägar runt Göteborg och med mål på Liseberg. Foto: Liseberg
På det här fotot över årets Kulturstipendiater syns tydligt den nya parketten framför Stora Scenen efter att Spegeldammen kapats. En av kulturstipendiaterna detta år är förövrigt Bengt "Bittan" Johansson (till höger), legendarisk ledare för Västra Frölundas ishockeylag. Foto: Liseberg
Europas mest påkostade attraktion - Peter Pan. Foto: Liseberg
Rock Around the Clock. Bill Haley and His Comets spelar på Stora Scenen den 10 juni. Foto: Kamerareportage
En signerad avskedshälsning från Maurice Chevalier. Foto: Liseberg
Säsongen avslutas med en stor internationell blomsterutställning. Närvarar gör HKH Prinsessan Sibylla. Till höger om prinsessan står Lisebergs VD Olof Calderon. Foto: Liseberg
Siw Malmkvist uppträder på Stora Scenen den 30 juni. Foto: Kamerareportage
Cuba-Cabana är ett populärt spel. Inte minst på grund av mannen som pratar i mikrofonen. Foto: Liseberg
Spelhallen Monte Carlo gör sin sista säsong i parken. 1969 ersätts den av Spelhuset. Foto: Liseberg

Innehåll

Viktiga händelser

Spegeldammen kapas

Detta år får Liseberg betydligt bättre möjlighet att ta emot publik i samband med konserter på Stora Scenen. Ungefär en tredjedel av Spegeldammen fylls igen och en permanent parkett med plats för 800 åskådare anläggs framför scenen. Det är framför allt Sammy Davis Jr välbesökta konsert 1967 som ligger bakom förändringen. Planer finns även på att bygga om scenen men av ekonomiska skäl väljer man att avvakta.

Peter Pan och Bläckfisken har premiär

Peter Pan, föregångaren till Vår Lilla Värld och Sagoslottet, har premiär detta år. Inspirationen hämtas från Disneylands It’s a small world. På Liseberg presenterades Peter Pan som årets roligaste nyhet, men även den dyraste. Attraktionen är enligt uppgift Europas mest påkostade.

Årets andra attraktionsnyhet, Bläckfisken, hämtas från Expo 67, världsutställningen i Montreal, där den var mycket populär. Attraktionen placeras i södra området, på Barnrallyts gamla plats, granne med Pariserhjulet.

Led Zeppelin uppträder på Liseberg

Ett av tidernas största och mest inflytelserika rockband spelar på Stjärnscenen den 15 september. Men det vet ingen om! Kvartetten på scenen – Robert Plant, Jimmy Page, John Bonham och John Paul Jones – är nämligen ute på sin allra första turné och spelningen på Liseberg är deras åttonde någonsin. Bandet är så nytt att de kallar sig för Yardbirds eller New Yardbirds under turnén.

Av naturliga skäl har Lisebergs marknadsfolk ingen aning om hur stort detta band ska bli. Det förklarar varför Josh White, Thore Skogman och till och med babyelefanten Tanya får större utrymme i annonsen den här dagen!

Maurice Chevalier tar farväl

Den världsberömda franske sångaren och skådespelaren Maurice Chevalier tar farväl av Göteborgspubliken i samband med en avskedsgala som Liseberg arrangerar på Cirkus den 31 januari. Chevalier, som uppträdde på Liseberg 1946 och 1953, har hunnit fylla 80 år vid sitt sista besök.

– Någonstans måste jag sätta ett streck. Jag vill göra det medan jag ännu är i topp, medan jag ännu är en attraktion i världsklass. När jag träder in på scenen kan jag känna mig som en 80-åring men när jag kliver ut kan jag känna mig 50 år yngre, säger han.

Harald Adelsohn avlider

Den 25 december avlider den före detta intendenten vid Nordiska Museet, Harald Adelsohn, 85 år gammal. Adelsohn, som är farbror till den före detta moderatledaren Ulf Adelsohn, var generalkommissarie för Jubileumsutställningen i Göteborg 1923 och i allra högsta grad aktiv i skapandet av nöjesfältet på Liseberg. När nöjesfältet drevs vidare 1924 utsågs Adelsohn till chef, en tjänst han tvingades lämna på grund av hälsoskäl senare samma år.

Massor av musik!

The Animals, Eartha Kitt, Count Basie, Fleetwood Mac, Led Zeppelin, The Kinks, Spencer Davis Group, Paul Jones, Bill Haley and his Comets... Precis som de senaste två åren fortsätter Liseberg att locka storheter till scenerna.

Nya attraktioner

Artister – ett urval

Spel

Nyheter i korthet

  • Polketten moderniseras och byter namn till Dansetten.
  • En ny variant av Lisebergshäftet införs – Tonårshäftet.
  • Bengt "Bittan" Johansson tilldelas Lisebergs Kulturstipendie.

Film

Filmklipp från Liseberg 1968 och 1970

Fakta

Öppethållande: 27 april-22 (149 öppetdagar).

Entréavgift: 1 kr för vuxna (2 kr fredagar, lördagar och helgdagsaftnar samt söndag och helgdagar efter kl. 18). 50 öre för barn.

Antal besökare (exkl. Lisebergsteatern då parken är stängd): 1 661 810 (1967: 1 642 684).

Försålda årskort: 230 (1967: 198).

Bästa dag: 1 maj, 33 868 gäster.

Sämsta dag: 4 maj, 1 284 gäster.