Visningar
Åtgärder

1966

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Liseberg presenterar sin andra bergbana, stålbanan Super 8. Den byggs på Cabarethallens gamla plats. Foto: Liseberg
Här gick det för fort! Den 2 maj spårar tåget i Bergbanan ur. Fyra förs till sjukhus. Foto: Kamerareportage
Blå Tåget är tillbaka i parken igen. Foto: Kamerareportage
Hans Sidéns illustration i Göteborgs-Posten visar på den kritik som Lisebergs popsatsning får under sommaren. Illustration: Hans Sidén
Den 5 augusti uppträder den brittiska sångerskan Alma CoganStjärnscenen. Cogan som bland annat är känd för låten Tennessee Waltz. Detta blir hennes första och enda framträdande på Liseberg. Den 26 oktober detta år dör hon av blodcancer, blott 34 år gammal. Foto: Kamerareportage
Beach Boys, på bilden Carl Wilson, Al Jardine och Mike Love, spelar i Konserthallen den 5 november. Foto: Hans Sidén
Dusty SpringfieldPop In den 1 september. Samma kväll uppträder hon även på Stjärnscenen Foto: Hans Sidén
Margareta Arvidsson, årets Miss Universum, intervjuas av Hagge GeigertStora Scenen Foto: Liseberg
Paul Anka skriver autografer så att pennan glöder efter sin konsert den 18 augusti. Foto: Liseberg
Lisebergs kelgris nummer ett - det nyfödda åsnefölet Purjolina. Foto: Liseberg
Den schweiziska sångerskan Lys Assia uppträder på Stora Scenen i familjeprogrammet Vårkväll med Hagge den 25 maj. Foto: Liseberg
Countrysångerskan och den f.d. skönhetsdrottningen Judy Lynn skriver autografer på Stora Scenen den 4 september. Foto: Liseberg
Akrobaterna i Peking Acrobatic Show tycks kunna upphäva tyngdlagen. 11-15 maj går showen att se i Konserthallen. Foto: Liseberg
Monroe "The Crazy Roller" uppträder på Stjärnscenen 16-30 juni. Foto: Liseberg
Simon & Garfunkel tvingas ställa in. Paul Simon har ont i halsen och Lisebergpubliken går miste om en legendarisk musikduo. Foto: Liseberg
Anna Sundquist, Siv Ericks och Sonya Hedednbratt medverkar alla i revyn Aha som spelas på Lisebergsteatern hela sommaren. Oklart vilka de två kvinnorna till höger är. Foto: Okänd
Stefan Strömvall (kusk), Peter Strömvall (ryttare) och farmor Hulda Botilda Strömvall vid Barnkarusellen. I bakgrunden skymtar Veckans Revy och Tolle-Jolle. Foto: Olof Strömvall
Från vänster: Polketten, Super 8, Blå Tåget, Roulette, Bar & Grill, Swing-O-Plane, Lyxspelet, Kristallsalongen och Båtbanan. Foto: Okänd

Innehåll

Viktiga händelser

Super 8 - Lisebergs första stålbergbana

Årets stora attraktionsnyhet är stålbergbanan Super 8, eller Skyliner som den kallas i början. Den är byggd på Cabarethallens gamla plats och blir en omedelbar succé. Knappt 460 000 besökare väljer att ta en åktur under sommaren.

Som en direkt följd av Cabarethallens rivning presenteras årets andra attraktionsnyhet – det nya Blå Tåget – som har ny fasad och nya inventarier. Attraktionen är ritad av Tivolis arkitekt Simon Henningsen och konstnären Erik ”Spjæt” Christensen, två danska herrar som under ett antal år kommer ha stor inverkan på Lisebergs arkitektur.

Jazzen blir Pop In...

Danssalongen Jazzen, som 1963 presenterades som Lisebergs gåva till ungdomen, blir inte den framgång som Lisebergs ledning hoppats på. Under nya namnet Pop In ”spisar” eller dansar publiken, som främst består av unga tonåringar, till en lång rad populära poporkestrar, som Tages, Spotnicks, Streaplers och Red Squares. Men den största stjärnan på Pop In detta år är en kvinnlig soloartist – Dusty Springfield.

...men popsatsningen får kritik

Trots Pop In och trots att ett popband spelar dagligen i lokalen kommer inte folk i den utsträckning som man hoppas på. Vardagskvällar är det ibland väldigt ödsligt – det finns dagar då det bara är ett 50-tal personer i publiken. Inte konstigt alls anser kritikerna som menar att Pop In drivs på fel sätt. Medan Göteborgs hetaste popklubb, Cue Club, satsar på flera band varje kväll bjuder Liseberg inledningsvis på ett och samma band i en månads tid.

Man får även kritik för dålig marknadsföring och för att de band som uppträder inte är tillräckligt populära. Dessutom anser många att lokalen är för tråkig. Eller som en GT-journalist uttrycker det: ”Det räcker inte bara med att byta ut en dansorkester mot ett popband, ändra namnskylten över dörren och tro att ungdomen ska komma i stora skaror”.

Liseberg kommer dock igen starkt i slutet av sommaren. Dels med inspelningskvällarna av Popsan, där den svenska popeliten medverkar, men kanske framför allt med uppträdanden av Beach Boys, Dusty Springfield och The Kinks.

Liseberg snuvas på Simon & Garfunkel

Simon & Garfunkel är bokade för en spelning på Pop In söndagen den 3 juli. Duon, bestående av Paul Simon och Art Garfunkel, slog igenom något år tidigare med The Sound of Silence och kommer till Göteborg som en av USA:s hetaste akter.

Men någon spelning blir det inte. Paul Simon får problem med halsen och tvingas kasta in handduken. Därför hamnar Simon & Garfunkel på listan över ”världsstjärnor som nästan uppträdde på Liseberg”.

Olycka i berg- och dalbanan

Måndagen den 2 maj inträffar en olycka i Berg- och dalbanan. Tåget spårar ur i ingången till sista kurvan vilket resulterar i att fyra unga norrmän tvingas uppsöka Sahlgrenska sjukhuset.

- En mycket noggrann undersökning ska göras. Av allt att döma har olyckan vållats av att föraren, som är ung och nyanställd, hållit för hög fart, säger Lisebergs VD Olof Calderon.

Föraren å sin sida uppger för polisen att bromsarna inte fungerade tillfredsställande. Lyckligtvis får ingen av männen några allvarliga skador. Ett intryckt revben och skrapsår rapporteras från sjukhuset.

I början av augusti åtalas den 21-årige föraren för allmänfarlig vårdslöshet vid Göteborgs rådhusrätt. Huruvida han dömdes eller ej är oklart.

Beach Boys och The Who toppar artistsommaren

I slutet av 1960- och början av 1970-talet invaderas Liseberg av svenska och utländska musikstjärnor. Beach Boys, The Who, The Kinks, Dusty Springfield, Osmond Brothers, Paul Anka, Hootenanny Singers, Spotnicks och Tages är några av alla storheter som uppträder på Lisebergs 1966.

Premiär för Lisebergs Promenadorkester

Lisebergs Promenadorkester spelar sina första toner i samband med Lisebergs säsongsöppning. Initiativtagare till orkestern är Lisebergslegendaren Ronnie Hartley, vars egen orkester bildar stommen. Hartley själv är dock inte med från början utan orkestern leds av landsmannen Hans Larsen, som tidigare har spelat på olika restauranger i Köpenhamn.

Förutom dagliga spelningar i parken spelar orkestern storbandsmusik i Jazzen och Pop In och vid tillfälle även underhållningsmusik i Konserthallen.

Kuriosa

Ingen Sinatra på Liseberg

Liseberg planerar att boka Frank Sinatra. Men smakar det så kostar det. 150 000 kr beräknas Sinatra och hans orkester kosta - per dag. För att få tillbaka en del av utgiften föreslås att området runt Spegeldammen ska inhägnas och att publiken får betala särskild entré till konserten.

Tillslut blir det ingen Sinatra-konsert. Däremot bokas Sammy Davis Jr., Frank Sinatras vapendragare från "The Rat Pack", men det sker först till sommaren 1967.

Vintrig premiärvecka

Tre dagar innan premiären är det en decimeter snö på Liseberg. Men att ställa in öppningsdagen är inte att tänka på.

- Vi kommer att öppna på lördag hur mycket snö det än är, säger Lisebergs VD Olof Calderon till Göteborgs-Tidningen och uppmanar göteborgarna att klä sig varmt.

– Till Liseberg är ni välkomna i vantar och vinterrock, säger han.

Höjd entré vid stjärnbesök

Detta år frångår man en mycket gammal princip, nämligen att inte höja entrépriset för någon enstaka artists skull.

- Vi vill inte att göteborgarna ska gå miste om en Sammy Davis, en Harry Belafonte eller en Catarina Valente om det finns möjlighet att engagera dem. Men då måste man också vara beredd att betala kanske 5 kr i entré den kvällen, säger Olof Calderon.

Nytt publikrekord

Valborgsmässoafton bjuder på varmt väder och publiken strömmar till. Så pass mycket att publikrekordet för en dag putsas. Den 11 september 1960 kom 50 273 människor, nu väljer 50 428 personer att möta våren på Liseberg.

Popsan spelas in på Liseberg

Den 11 augusti samt 1 och 2 september spelas TV-programmet Popsan in på Rondo och Pop In. Totalt sänds tio avsnitt i Kanal 1 mellan oktober och december. Tages, Spotnicks och Hep Stars är värdband vid inspelningarna. Bland gästbanden märks Jackpots, Flamingokvintetten, Streaplers, Schytts och Gonks.

Eddie Meduza debuterar

Errol Nordstedt, många år senare känd som Eddie Meduza, uppträder för första gången på Liseberg. Bandet som Errol sjunger i heter Pack of Losers och spelar på Pop In den 29 och 30 oktober.

Barnteatern återuppstår

Sedan pedofilskandalen skakade Liseberg 1951 har barnteaterverksamheten legat på is. Men i år återuppstår den! Det är regissören och manusförfattaren Ellen Bergman, som på uppdrag av Liseberg, presenterar Sagoteatern som spelas 1 juli-28 augusti i Lilla Paviljongen. Barnteatern blir en succé. Cirka 30 000 människor ser de 60 föreställningarna.

Ta med ditt husdjur till Liseberg!

Djur på Liseberg är inget nytt. Husdjur i parken däremot är unikt. Under parollen Djurshow uppmanar Liseberg alla barn att ta med sina husdjur till parken den 24 september. Liseberg står för stallar, burar och djurmat.

De flesta tar med sig hundar och katter, men även marsvin och sköldpaddor ligger bra till som barns älsklingsdjur. En höna från Surte och en surrande humla är de mest exotiska inslagen tillsammans med några åsnor och flera ridhästar.

Historisk pensionärsrabatt

Efter önskemål från Göteborgs Folkpensionärsförening tar Liseberg fram ett rabatterat paket till alla pensionärer. En unik åtgärd så långt i Lisebergshistorien som över 10 000 pensionärer väljer att ta del av.

För fem kronor får de ett häfte med biljetter, bestående av: entrébiljett, 10 poletter á 25 öre, två biljetter till fritt spel, två biljetter till någon av attraktionerna och en biljett som ger en stor kopp kaffe och ett wienerbröd.

- Så här roligt har jag inte haft på många år, säger en 76-årig dam, som både åkte karusell och båtbana och dessutom lyckas vinna en docka åt sitt yngsta barnbarn.

- Pensionen är så liten så den räcker egentligen inte till mer än mat och hyra. Men allt roligt jag haft idag var verkligen värt den femma det kostade. Om jag hade betalat fullt pris på alla biljetter hade jag inte haft råd att ha så roligt, säger hon.

Skadeskjuten skara artister

Inte mindre än fyra artister dyker upp skadade på Liseberg i år. Lasse Lönndahl och Gunnar Thim har foten i gips, Owe Thörnqvist stukar foten när han spelar golf och Ann-Louise Hansson råkar ut för en bilolycka. Ingen av dem är dock värre skadad än att de kan uppträda. Som man säger inom show business - the show must go on.

Konserthallen - en utmaning för artisterna

När Cabarethallen revs 1965 bestämdes att en stor del av dess verksamhet skulle flyttas över till Konserthallen. En inte helt enkel flytt ska det visa sig. Medan Cabarethallens intima inramning passade bra för revy, teater och liknande skådespel är den betydligt större Konserthallen bättre lämpad för just konserter.

Detta får artister som Cornelis Vreeswijk, Siw Malmkvist och Owe Thörnqvist erfara när de sätter upp sina shower i den väldiga lokalen. De får kämpa för publikkontakten och från åskådarplats blir upplevelsen allt annat än optimal.

Det är överhuvudtaget en tung säsong för den gamla anrika byggnaden. Artisterna klagar, publiken sviker och akustiken har inte blivit bättre av alla ombyggnationer genom åren. Arkitekten Alvar Allto, som en gång var med och ritade Konserthallen, råder Lisebergsledningen att riva den gamla ladan och bygga nytt. Men att riva är inget alternativ så länge en en alternativ byggnad saknas.

Toppar och floppar

Nummerrevyn Aha, med Gösta Bernhard och Siv Ericks, The Kinks och Nicolai Gedda. Det är säsongens tre toppar, åtminstone när det gäller lönsamhet, när Lisebergs VD Olof Calderon ska sammanfatta sommarsäsongen. Bland bakslagen nämner han Cornelis Vreeswijks program och det norska revygänget.

- De programmen fick inte det gensvar vi väntat. Likadant med en del seriösa konserter där vi bjudit på absoluta toppar. Så kommer det ett par hundra människor. Man blir ledsen. Men vi ska fortsätta med seriösa program, även om det blir i begränsad omfattning nästa säsong.

Parkeringsfrågan akut

- Vi har tillgång till cirka 400 bilplatser, säger Lisebergs VD Olof Calderon. För våra anställda enbart skulle vi behöva mellan 600-700 parkeringsplatser. Ge Liseberg 10.000 parkeringsplatser och publiksiffran rasar i höjden, tro mig! Klagomål från publiken, när sådana förekommer rör i stort sett en sak: det finns inga parkeringsplatser!

Calderon hoppas innerligt att de planerade platserna vid Gårda ska bli verklighet så snabbt som möjligt.

Sixten Jernberg kikar förbi

Skidstjärnan Sixten Jernberg är på genomresa. Den 1 augusti stannar han och familjen till i Göteborg för att besöka Liseberg. Det är fem premiärer på nöjesfältet denna dag men Sixten satsar på annat.

- Nej det blir ingen för min del. Det blir nog chokladhjul och racerbilarna, säger han.

Nyheter i korthet

 • Blå Tåget får en helt ny fasad och nya inventarier. Designen står arkitekten Simon Henningsen och konstnären Erik "Spjæt" Kristensen för, båda är från Köpenhamn.
 • Veckans Revy målas om och får sitt karakteristiskt färgglada utseende.
 • En mindre spelhall byggs i anslutning till Café Vingen.
 • Ungdomsorkestern Göta Lejon spelar i parken (troligen första gången).
 • Eric Owers utses till ny programchef.
 • En barnattraktion placeras framför Super 8.
 • Casinot, som tidigare låg intill Blå Tåget, renoveras och placeras med fasaden mot Radiobilarna.
 • För andra året delas Lisebergs Kulturstipendie ut. Konstnären Roy Friberg belönas med 10 000 kronor medan ungdomskonsulenten Lars Carlsson får 5 000 kronor.
 • Tillsammans med Åbyfältet i Mölndal arrangeras en "Lisebergsdag" på Åby den 2 september och en "Åby-dag" på Liseberg den 4 september.
 • Den 17 maj, Norges nationaldag, har alla norrmän fri entré.

Attraktioner

Underhållning

Hela underhållningsprogrammet

Klicka här för att läsa hela underhållningsprogrammet

Höjdpunkter

Scener

 • Konserthallen
 • Lilla Paviljongen
 • Pop In
 • Stjärnscenen
 • Stora Scenen
 • Veckans Revy

Dans

 • Polketten
 • Rondo

Mat och dryck

Restauranger

 • Huvudrestauranten
 • Lisebergs Wärdshus

Spel

 • 13-spelet
 • 15-spelet
 • Automatskjutbana
 • Björnskyttet
 • Casinospelet
 • Crown & Anchor
 • Cuba-Cabano
 • Davy Crocketts Jaktstuga
 • Dockspelet
 • Fiskdammen
 • Flygbomben
 • Fortunaspelet
 • Färgspelet
 • Hästspelet
 • Kaffebörsen
 • Kanonen
 • Konfektbörsen
 • Kraftmätarna
 • Lyxspelet
 • Minigolf
 • Pilkastning
 • Pralinen
 • Pyramiden
 • Safari
 • Snurran
 • Souvenirspelet
 • Spelhall Ettan
 • Spelhall Tvåan
 • Stjärnspelet

Övrigt

 • Fotografen
 • Picasso
 • Silhuettklipparen
 • Vågar

Temadagar

 • De gamlas dag, 25 augusti
 • Finn Finland på Liseberg, 9-16 september
 • Åby-dagen, 4 september

Evenemang

 • GT:s hattparad, 15 maj
 • Hantverksexpo, 2—4 september Konserthallen
 • Hyresgästernas dag, 25 maj
 • Sommarfest för Västra distriktet av Sveriges Folkpensionärers Riksorganisation, 12 augusti

Fakta

Öppethållande: 23 april-18 september samt veckoslutet 23-25 september (152 öppetdagar).

Väder: Säsongen betecknas som normal och något bättre än 1965. Helhetsintrycket förstörs något av att ett antal regniga helger i augusti och september.

Entréavgift: 1 kr för vuxna (2 kr fredagar, lördagar och helgdagsaftnar samt söndag och helgdagar efter kl. 18). 50 öre för barn.

Antal besökare (exkl. försålda säsongkort): 1 617 980 (1965: 1 692 594).

Försålda säsongkort: 274 (1965: 314).

Bästa dag: 30 april, 50 315 gäster (nytt dagsrekord).

Sämsta dag: 5 september, 1 859 gäster.