Visningar
Åtgärder

1962

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
The Maori Hi Five uppträder på Stjärnscenen. Skylten mellan scenen och karusellen talar om vad som finns på berget: Pariserhjul, Golfbana, Friluftsservering, Nya Racerbanan Foto: Okänd
Den 16 januari avgörs historiens första skidtävling på Liseberg. Vädret är långt ifrån optimalt men trots det tar sig skidlöparna runt banan. Foto: Kamerareportage
Sören Ahrnots orkester spelar upp till sista dansen på Stora Dansbanan den 16 september. Foto: Okänd
Lisebergs vd Einar Ekström med dottern Margareta i Båtbanan. Foto: Okänd
Einar Ekström (till vänster) visar upp en av två björnungar som ska bo på Liseberg under sommaren. Till höger björnens ägare Paul Hoffman. Foto: Okänd
Den 18 maj arrangerars stekaredagen. Kött i stora mängder provsmakas på kvällen. Foto: Okänd
Köpingstjejen Britt-Marie Ohlsson i Båtbanan. Tack Britt-Marie för bilden! Foto: Liseberg
Folkligt och festligt i parken. Ekebacken till vänster (senare Tyrolen), Polketten i mitten och Bergbanan - med Båtbanan på hörnet - till höger. Affischerna gör reklam för Operation liv och lustLisebergsteatern och The Monn Keys i Cabarethallen. Folksamlingen längst ner illustrerar väl den trängsel som ofta uppstod i samband med uppträdanden på Stjärnscenen (till vänster utanför bild). Foto: Kamerareportage

Innehåll

Viktiga händelser

Kristallsalongen har premiär

Årets attraktionsnyhet heter Kristallsalongen. Vad ingen vet denna sommar är att "kristallen", som den kommer att kallas internt, ska finnas kvar på Liseberg i sju decennier. Kristallsalongen består av en glaslabyrint och en spegelhall där folk kan irra bort sig och se sig själva förvrängas i någon av de buktade speglarna.

Bygget av Kristallsalongen gynnar inte enbart nöjeslystna Lisebergsgäster. Det innebär även förbättringar för Lisebergs personal. Förutom själva attraktionen innehåller byggnaden även café och omklädningsrum. Dessutom innehåller den Lisebergs första sjukstuga, vilket gynnar alla människor. I sjukstugan arbetar en sjuksköterska.

Veckans Revy flyttar

I 20 år har Veckans Revy legat vid foten av Bergbanans norra kurva. När Kristallsalongen byggs rivs revylokalen, som vid detta laget är rejält sliten. En ny Veckans Revy byggs i innanför södra entrén, där en gammal mekanisk verkstad och Magic City tidigare fanns. Verksamheten i mekaniska verkstaden flyttar till kafferosteri-firman Orientens gamla lokaler i Balders Hage.

Nya Veckans Revy blir ett lyft både för skådespelare och publik. I den betydligt fräschare och rymligare lokalen ryms cirka 330 åskådare. Scenen är större och artisterna får nu ordentliga loger att byta om i. Dessutom får den lilla orkestern ett eget dike. Såvida ingen färgbild dyker upp meddelas att byggnaden går i en diskret brun ton.

Skidtävling på Liseberg

Den 16 januari anordnas ett annorlunda idrottsevenemang på Liseberg. I samarbete med IK Stern och Svenska Skidförbundet genomförs en så kallad VM-runda på längdskidor i parken. Ett 20-tal nordiska elitåkare deltar tillsammans med åkare från Japan, Kanada och Polen. Segrar gör Janne Stefansson medan [[Assar Rönnlund] slutar femma. Som speakers tjänstgör bland andra Lennart Hyland och Mora-Nisse Karlsson.

Tävlingen genomförs under sämsta tänkbara väderförhållanden. Ett häftigt regn spolar bort all snö dagarna innan start vilket gör att ny snö får hämtas från Nässjötrakten och fraktas med lastbil till Liseberg. Det cirka 2 km långa och starkt kuperade spåret körs sex varv. Målgången sker vid Spegeldammen.

Förutom skidtävling bjuds publiken på musik, pjäxdans på Stora Dansbanan, fyrverkerier med mera. Hela parken är upplyst med lampor och marschaller och trots det trista vädret är publiksiffran ganska stor.

- Det här gör vi gärna om, säger Lisebergs vd Einar Ekström efter tävlingen.

Kuriosa

Nya racerbilar största dragplåstret

Trots bygget av Kristallsalongen anser Liseberg själva att årets största nyhet är de 24 racerbilarna som köpts in från Tyskland. De är kopior av Mercedes 1962 och kan köra runt Racerbanan i 50 km/h.

- Om vi vågar släppa på så mycket ström, säger Lisebergs vd Einar Ekström till Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning.

5 000 kronor går varje vrålåk på, ungefär vad en vanlig småbil kostar på den tiden. Tur då att de uppskattas av publiken.

”Runt banan med racerbilar samlades snart en skara unga gossar, som sakkunnigt kommenterade bilarnas prestanda” skriver Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning efter premiärdagen.

Jules Sylvain upprörd och utelåst

Tonsättare Jules Sylvain, som bland annat skrev sångerna ”Med en enkel tulipan” och ”Jag är ute när gumman min är inne” är på krigsstigen i samband med sin och sångerskan Marie Ades tvåveckorsvisit på Liseberg i juli.

Mest upprörd är han på artistförmedlaren Georg Wiklander för, vad Sylvain anser, uteblivna jobb, men han riktar även en känga mot Lisebergs ledning. Anledningen är att paret blivit utelåst från sina loger och därför tvingats uppträda utan smink och i privata kläder. Han anser dessutom att högtalarna på Lilla Paviljongen inte håller måttet.

Lisebergs vd Einar Ekström beklagar det inträffade och betecknar händelsen med logerna som olycksfall i arbetet. Däremot är han mäkta förbannad på Wiklander som i Expressen avslöjar vad Sylvain och Ade får betalt av Liseberg.

- Detta är ju en affärshemlighet och herr Wiklander hade ingen fullmakt från Liseberg att avslöja den. Varje förmedling och inte minst en statlig sådan bör hålla käft i sådana ömtåliga sammanhang, skriver Ekström i ett brev till Expressen.

Nyheter i korthet

 • Ommålningen av Berg- och dalbanan påbörjades redan hösten 1961 men slutförs under våren. Färgerna har börjat blekna så ny färgglans behövs. Utseendet är dock detsamma - Knut Irwes skapelse från 1956.
 • Kapellmästaren Erik Johnsson gör comeback i Cabarethallen. Han efterträder Malte Johnson som valde att sluta efter föra säsongen.
 • Båtbanan får en ny, och öppnare, entré. Båtarna åker numera i en lång båge utanför Bergbanans vägg. Den ny fasaden förses med ett plasttak som skyddar mot regn. Dessutom gör man ett kikhål i Bergbanans vägg så att en del av båtturen syns ifrån parken.
 • En ny entré och trappa byggs till Huvudrestaurantens Festvåning. Den gamla branta trappan ersätts av en ny spiraltrappa. Samtidigt utvidgas den så kallade Intiman i samma restaurang.
 • Restaurant Ekebacken får en utomhusservering i byggnadens södra del. Entrén från serveringen leder in i en väl tilltagen tambur med toalettutrymmen.
 • Nya verkstadslokaler byggs i Balders Hage och Margretedal. En ny bro byggs mellan Margretedal och Bergbanan.
 • Automatskjutbanan i södra området är ny för året.
 • 31 augusti-2 september anordnas en Ming-utställning i Festvåningen.
 • Kungliga Operans artister och solister från La Scala i Milano gästar Liseberg.
 • Djurparken är visserligen ett minne blott men Lisebergs ledning ger inte upp tanken på att ha djur i parken. Därför låter man två små kanadensiska svartbjörnar bo på Liseberg under sommaren. Björnarna har sin bo- och lekplats i en hage intill Lilla Paviljongen. Sedan ifjol simmar två svanar i Spegeldammen och även flamingos syns i parken.
 • Den 18 maj arrangerar Sveriges Slakteriförbund och Pressens Rundtur Stora stekaredagen. På en specialbyggd brygga mitt i Spegeldammen steks en 290-kilos oxe på spett och provsmakas på kvällen.
 • Sommaren 1962 går till historien som den vädermässigt sämsta någonsin för Liseberg. Temperaturen i juli månad är den lägsta på 40 år och som helhet är sommaren den kallaste sedan 1928. Nederbörden är också rikare än normalt. Allt detta bidrar till att gästsiffran stannar på drygt 1,6 miljoner mot 1,7 miljoner 1961.
 • En bro byggs mellan Margretedal och Bergbanan.

Attraktioner

Spel

Underhållning

Underhållningsprogrammet

Klicka här för att läsa stora delar av underhållningsprogrammet

Höjdpunkter

Temadagar

Fakta

Öppethållande: 27 april-16 september.

Väder: Sommaren, som var kall, solfattig, blåsig och regnig är den hittills sämsta i Lisebergshistorien.

Entréavgift: 1 kr för vuxna och 50 öre för barn.

Antal besökare (exkl. försålda säsongkort): 1 653 814 (1961: 1 769 959).

Försålda säsongkort: 342 (1961: 555).

Bästa dag: 30 april, 34 240 gäster.

Sämsta dag: 10 september, 1 391 gäster.