Visningar
Åtgärder

1959

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Tidig morgon den 27 juni och Ingemar Johansson är nybliven världsmästare i tungviktsboxning. Utanför Rondo, där det varit VM-vaka, råder feststämning. Foto: Kamerareportage
Ungdomsidolen Paul Anka drar storpublik när han uppträder på Friluftsscenen... Foto: Kamerareportage
...och charmar flickorna i Cabarethallen. Foto: Kamerareportage
Teatersällskap. Från vänster Siv Ericks, Lissi Alandh, Sven Magnusson, Irene Söderblom och Gösta Bernhard. Foto: Kamerareportage
Alice Babs och Ulrik Neumann roar publiken från Friluftsscenen Foto: Kamerareportage
Full fart i Bergbanan. Foto: Kamerareportage
Ta chansen och vinn blommor! Foto: Kamerareportage
Svensk blomsterutställning 1959 invigs under närvaro av bland andra Prinsessan Birgitta, ordföranden i Sveriges Handelsträdgårdsmästaresförbund Einar Eriksson och biskop Bo Giertz Foto: Okänd
Nyblivne världsmästaren Ingemar Johansson besöker bilutställningen Farfars bil i Konserthallen. Foto: Liseberg
Barnrallyt i södra området. Bakom den ser vi Mån-Clippern och till höger skymtar Magic City. Foto: Okänd
Agatha Christies Råttfällan spelas på Lisebergsteatern 29 april-1 juli. Det är Gösta Bernhard och Stig Bergendorff som sätter upp den. Foto: Okänd

Innehåll

Viktiga händelser

Ingo-feber på Rondo

Lördagen den 27 juni 1959 är ett klassiskt svenskt idrottsdatum. Klockan 03:47:27 svensk tid blir Ingemar Johansson världsmästare i tungviktsboxning sedan han besegrat Floyd Patterson i tredje ronden på Yankee Stadium i New York. Intresset för matchen är enormt - över 3 miljoner svenskar rattar in Radio Luxembourg mitt i natten för att följa dramat.

Även på Liseberg följer man matchen, närmare bestämt på Rondo där 900 människor VM-vakar och hoppas att en radioröst från andra sidan Atlanten ska förmedla glädjens bud. Vid borden pratas det om Ingemars höger och om Floyds räckvidd. Det slås vad (majoriteten tror lokalpatriotiskt på Ingemar) och det dricks kaffe. Mycket och starkt, för att klara hela natten. Orkestern spelar och artister uppträder.

"Tänk om han förlorar" säger en journalist från Göteborgs-Posten till en ung man i folkvimlet. Svaret låter inte vänta på sig: ”Är du så dum? Floyd står inte fyra ronder”. Så sant. När natten övergår i tidig morgon exploderar Rondo, Göteborg och resten av landet. Segerrusiga människor firar på gatorna och festen kan börja!

Senare samma dag får Lisebergs ledning frågan hur man tänker fira den nyblivne världsmästaren. Ingemar är sedan länge en trogen Lisebergsgäst, där han gärna tar en svängom på Stora Dansbanan och ofta syns på premiärer i Cabarethallen.

- Vi har nog funderat på ett arrangemang med Ingemar som huvudperson, men det är ännu för tidigt att säga om det ens blir av, säger Lisebergs vd Einar Ekström till Göteborgs-Posten.

Arrangemanget blir aldrig av. Lördagen den 4 juli landar Ingemar på svensk mark och hyllas den kvällen på Ullevi inför 20 000 människor. Dagen efter reser han till Stockholm och Gröna Lund för fortsatta hyllningar.

Gösta Bernhard drar in på Lisebergsteatern

Revykungen Gösta Bernhard gör sitt första av många år på Liseberg. Tillsammans med kompanjonen Stig Bergendorff hyr Bernhard Lisebergsteatern där de presenterar Agatha Christies Råttfällan och revyn Orfeus Nilsson. I den sistnämnda medverkar bland andra Siv Ericks som kom att bli Gösta Bernhards "leading lady" på Lisebergsteatern under 1960-talet.

Paul Anka - rekorddyr artist

Den 26-27 augusti gästas Liseberg av den 18-årige ungdomsidolen Paul Anka. Båda dagarna uppträder han på såväl Friluftsscenen som i Cabarethallen. Anka, som tillsammans med Elvis Presley är den hetaste artisten bland unga skivköpare, får det högsta gage som någonsin betalats till en soloartist på Liseberg. Exakt hur mycket vill Lisebergsledningen inte avslöja men enligt pressen rör det sig om 10 000 kronor per uppträdande.

Anka backas upp av Malte Johnsons orkester. Tanken är att Maltes gäng ska spela i Cabarethallen och att Sören Ahrnots orkester ska lira på Friluftsscenen, men Anka orkar inte repetera med två orkestrar så därför ändras tiden för utomhuskonserten till klockan 19, eftersom Malte Johnsons inte är tillgängliga klockan 20.

Konserterna blir naturligtvis en stor framgång. Fullsatt och mängder av trånande flickögon i publiken. 16 poliser håller ordning vid Friluftsscenen. Antydan till tumult blir det mot slutet av den första utomhuskonserten då Anka kastar ut blommor i publikhavet, men i övrigt håller sig publiken lugn.

Hjärtattack stoppar Björling-konsert

På tisdagskvällen den 11 augusti börjar Jussi Björling må illa när han tillsammans med sin fru Anna-Lisa befinner sig på Bromma flygplats för att ta kvällsplanet till Göteborg. I stället för flygresa, och konserter på Liseberg dagen efter, återvänder paret hem där det konstateras att Jussi drabbats av en hjärtattack.

Konserterna, som skulle ägt rum i Konserthallen och på Friluftsscenen, ställs naturligtvis in. Både Jussi och Anna-Lisa beklagar det inträffade och hoppas att ett nytt datum ska kunna bokas. Så blir också fallet - efter förhandlingar mellan Liseberg och Konsertbolaget bestäms att Jussi ska genomföra två konserter på Liseberg den 6 september, dock ingen i Konserthallen (som är upptagen) utan endast på Friluftsscenen.

Men hjärtat sätter ännu en gång stopp. Den 24 augusti drabbas hovsångaren av hjärtklappning och läggs in på Röda korsets sjukhem. Han sjukskrivs och Lisebergskonserterna ställs in.

Ett år senare, den 9 september 1960, avlider Jussi Björling vid familjens sommarställe på Siarö i Stockholms skärgård. Ett halvår tidigare drabbades han av en hjärtattack inför en konsert i London och det är till sist ännu en hjärtattack som släcker hans liv.

Farfars bil - populär utställning

1959 är Farfars bil inte en åkattraktion. Det här året förknippas namnet med en bilutställning. I samarbete med Pressens Rundtur och Industrimuseet i Göteborg anordnas en bilhistorisk utställning i Konserthallen 25 april-18 maj. På utställningen visas ett 40-tal bilmodeller, från en Peugeot av årgång 1897 till en sprillans ny Volvo Amazaon. Ett flertal av modellerna har aldrig tidigare visats i liknande sammanhang. Utställningen invigs av Volvodirektören Gunnar Engellau och bland nyfikna besökare märks Europamästaren i tungviktsboxning Ingemar Johansson.

Kuriosa

Nytt publikrekord på avslutningsdagen

Hela 49 307 besökare passerar vändkorsen söndagen den 13 september, årets sista öppetdagen. Med bred marginal (7 000 besökare) är det nytt dagsrekord för nöjesparken. Det tidigare rekordet sattes 1 maj 1952 då 42 313 människor tog sig till Liseberg.

Tre faktorer anses vara avgörande för den fina publiksiffran: arrangemangen kring blomsterutställningens avslutning (Blomsterdrottningens färd till Liseberg och de 15 000 rosorna som släpps över nöjesfältet från en helikopter), den populära sångarduon Nina & FrederikFriluftsscenen samt det vackra vädret.

Femdagarsveckan påverkar öppettiderna

"Femdagarsveckan betyder faktiskt något av en revolution i folks nöjesvanor". Så säger Lisebergs vice vd Olof Calderon till Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning i samband med att Liseberg stänger för säsongen. Han berättar att Lisebergs gäster bettet sig annorlunda i år jämfört med tidigare - de kommer senare till nöjesparken! Därför testade man att stänga vid midnatt i stället för klockan 23 under perioden 15 juli-10 augusti. Före andra världskriget stängde Liseberg ofta vid den tiden, men efter krigets mörkläggning levde 23-stängningen kvar.

- Till nästa sommar planerar vi att praktisera midnattsstängning i minst lika stor utsträckning som i år. Vi gör det bl.a. för att kompensera de göteborgare som har femdagarsvecka och ofta är borta från stan från fredag kväll till måndag morgon, säger Calderon.

Även i Lisebergs egen personalstyrka smyger sig femdagarsveckan in. I oktober godkänner Lisebergs styrelse ett förslag om lediga lördagar för kontorspersonal och vissa andra tjänstemän. Två månader senare bestäms att fast anställd personal som är ansluten till fackföreningen Svenska Musikerförbundet ska arbeta 5 dagar i veckan, 9 timmar per dag - alltså totalt 45 timmar i veckan.

Inte enbart göteborgarnas park

Liseberg besöks i år av drygt 1,7 miljoner människor. Av dem är endast en tredjedel göteborgare – resten är turister.

- Liseberg är inte längre enbart en angelägenhet för göteborgarna, säger Lisebergs vd Einar Ekström till tidningen Ny Tid. De flesta besökarna är turister, svenska och utländska. Det märkte vi under de första öppetveckorna i maj och juni innan turistströmmen kommit igång på allvar. De låga publiksiffrorna då blev till ett allvarligt problem för oss. Men så kom turistströmmen och ställde allt tillrätta.

Det är med andra ord inte samma slags publik på Liseberg sommaren 1959 som för ett par år sedan. Människors rörlighet (bilen!) och lediga helger är en starkt bidragande orsak till detta och Lisebergs ledning försöker anpassa sig efter förändringarna.

- Vi kommer att ändra på mycket, säger Ekström. Vi är beredda att satsa på något helt nytt och ta riskerna därav. Femdagarsveckan innebär för vår del ett publikbortfall. Vi kommer att i högre grad än hittills försöka locka tonåringarna till oss. Man har nog en känsla av att de varit vanlottade. Givetvis ämnar vi inte klassa ner Liseberg genom att locka tonåringarna med gapiga och vulgära attraktioner. Vi tänker hålla Lisebergs sobra stil.

Bil-lots kör när promillehalten överskrids

På Liseberg och I Trädgårdsföreningen finns möjlighet att anlita en billots när den tilltänkta chauffören i ett restaurangsällskap fått i sig för mycket alkohol. Systemet har funnits i ett par år men långt ifrån alla känner till det. Därför finns billotsar på plats med skyltar, för att upplysa om att de finns till.

- Det är alltså fråga om ren upplysningsverksamhet från vår sida till gästernas bästa, säger Arne Wimmerstedt, vd för Lisebergs Restaurant AB till Göteborgs-Tidningen. Vi tycker helt enkelt att det hör till god kundservice att upplysa om att förmånen finns och ge besked om vad den kostar. Här på Liseberg fungerar systemet tillfredsställande sedan en vecka tillbaka.

Även polisen ser positivt på billotsarnas verksamhet.

- Vetskapen om att det finns billots till hands kommer att befria gästerna från promilletänkande och ordningsmakten från en hel del arbete. Den här idén ger alla i ett bordssällskap, alltså även den som kör, chans till en trevlig kväll på lika villkor. För att inte tala om vad det betyder för trafiksäkerheten, om folk är förståndiga nog att utnyttja billots då det är av behovet påkallat, säger polisintendent Uno Hernroth.

Årets stora nyhet - en kraftcentral

1959 presenteras inga sensationella nyheter. Anledningen är den nya kraftcentralen som byggs in i berget bakom huvudkontoret (som vid den här tiden ligger i det gamla Landeriet). Centralen kostar en halv miljon kronor och då blir det inte mycket över till skojigheter. Kraftbehovet är stort. Utan en ny central tål det gamla nätet knappt en extra kaffekokare.

Besvikna gammaldansare

Dragspelaren Edith Segerstedt och hennes orkester får mycket ros av de dansande på Polketten. Men även ris - främst från de som uppskattar äldre danser, som hambo och polka framför tango och vals. Synpunkterna är många, som att "Polketten en gång var en trevlig och glad plats", "har aldrig tidigare haft det så tråkigt" och "hur länge skall denna orkester få hålla på att spela?".

De mer diplomatiska gammaldansarna förstår att tangon och valsen lockar fler danspar till golvet, och drar in mer pengar till Liseberg, men föreslår att de äldre danserna petas in mer regelbundet i turordningen. Varför inte en vals, en tango, en polka, följt av en vals, en tango, en hambo?

Nyheter i korthet

 • Ronnie Hartley gör Lisebergsdebut. Hans orkester spelar både på Rondo och i Huvudrestauranten.
 • Den amerikanska stjärnsångerskan Dinah Washington ställer in sitt Lisebergsbesök. Sjukdom är anledningen.
 • Stora Dansbanan moderniseras. Samtidigt blir Sören Ahrnot ny kapellmästare medan Malte Johnson flyttar över till Cabarethallen.
 • Traditionen med blomsterutställning i Konserthallen håller i sig. I år äger den rum 4-13 september. Prinsessan Sibylla är utställningens beskyddare men då hon inte kan närvara kommer hennes dotter, Prinsessan Birgitta, i stället.
 • Kalasspelet är nytt för året.
 • Polketten dansar man numera helautomatiskt. Det vill säga dansa, ja det gör man fortfarande själv. Däremot har vaktmästarna tagits bort så insläppet sker genom att två polletter à 15 öre läggs i en turnstile-maskin.
 • Båtbanan får ny interiör, inspirerad av Arne Sucksdorff "En djungelsaga" och Sputniks rymdfärder.
 • I Veckans Revys andra uppsättning för sommaren, Smila en Smula, debuterar 20-åriga Gunnel Eklund. Hon ska med tiden bli en känd opera- och operettsångerska och spela huvudroller vid operahus i ett 30-tal operor och ett 10-tal wieneroperetter.
 • Ett 20-tal ”osynliga” högtalare placeras ut i parken som spelar populärmusik.
 • Huvudrestauranten får en ny bar - kallad Fyra Björkar - och en ny entré.
 • Malte Johnson får i uppdrag att vara konsulent i musik- och artistfrågor under vintersäsongen.
 • Under hösten nås en uppgörelse i skadeståndsfrågan efter olyckan i Bergbanan 1957.
 • Racerbanan utrustas med ett gult plasttak, som ger regnskydd åt såväl förare som åskådare.
 • Rothska fastigheten, som Liseberg köpte 1957, hyrs ut till Göteborgs Allmännyttiga och Kooperativa bostadsföretaget (Gako). Avtalet är på 10 år och hyresavgiften 2 000 kronor per år.
 • Det finns planer på att bygga en "luftlinabana" till övre parken, i stället för en rulltrappa. Linbanan blir dock aldrig verklighet.
 • En 4-åring skadas då han tillsammans med sin mamma åker Virvelvinden den 8 augusti. Pojken kastas bakåt av centrifugalkraften och slår huvudet i ryggstödet. Det blir radiobil till Barnsjukhuset där han plåstras om.
 • Onsdagskonserterna i Konserthallen har svårt att locka publik. Extra tydligt blir det när fyra orkesterkonserter visar upp stora förlustsiffror (de två sista går med över 12 000 kronor i förlust). Lisebergsledningen funderar på att lägga ner verksamheten.
 • Liseberg går in på sin 37:e säsong. Lika länge har verkstadsarbetaren Johan Johannesson arbetat i nöjesparken. För det belönas han med en guldklocka. Trädgårdsmästare Erik Olofsson, biträdande trädgårdsmästare John Gunroth och elektriker Valdemar Hansson - samtliga anställda 1928 - tilldelas även de en guldklocka för långvarigt och troget arbete.
 • Den 10 december dör Gröna Lunds vd Nadeschda Nilsson. Lisebergs vd Einar Ekström närvarar under begravningen och lägger en krans på hennes grav.
 • Skolferiefesten firas den 6 juni. Då åker alla barn gratis i attraktionerna mellan klockan 15 och 18.
 • En nyhet på Rondo är hissen som för den roterande scenen från källaren upp till dansgolvet. Och ner igen.

Attraktioner

Spel

 • 13-spelet
 • 15-spelet
 • Automathall I
 • Automathall II
 • Björnskyttet
 • Casinospelet
 • Commando
 • Crown & Anchor
 • Cuba-Cabano
 • Davy Crocketts Jaktstuga
 • Dockspelet
 • Fiskdammen
 • Flygbomben
 • Fortunaspelet
 • Färgspelet
 • Hästspelet
 • Kaffebörsen
 • Kalasspelet NY
 • Kanonen
 • Konfektbörsen
 • Kraftmätarna
 • Lyxspelet
 • Pilkastningen
 • Pyramiden
 • Safari
 • Skarpskyttet
 • Stjärnspelet

Underhållning

Hela underhållningsprogrammet

Klicka här för att läsa hela underhållningsprogrammet

Ett urval

Temadagar

 • Alla barns dag, 2 september
 • Barnens dag, 5-6 september
 • Folknykterhetens dag, 7 maj
 • IOGT-dagen, 15 juli

Annonser

Trycksaker

Fakta

Öppethållande: 25 april-13 september.

Väder: En varm och torr sommar.

Entréavgift: 1 kr för vuxna (50 öre vardagar före kl. 18). 50 öre för barn (25 öre vardagar före kl. 18). 1 kr för alla 26-27 augusti då Liseberg bjuder på ett påkostat ungdomsprogram.

Antal dagsbesökare (exkl. försålda säsongkort): 1 741 525 (1958: 1 783 376).

Försålda säsongkort: 1 187 (1958: 1 531).

Bästa dag: 13 september, 49 216 gäster (nytt dagsrekord).

Sämsta dag: 27 april, 632 gäster.