Visningar
Åtgärder

1958

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
För att locka fler gäster sprids affischen Tuta och kör över hela Skandinavien. Design: AB Svenska Telegrambyrån Tryck: Wizäta
Årets attraktionsnyhet Spökslottet är en fortsättning på Spöktåget. Foto: Liseberg
TV-programmet Kvitt eller Dubbelt sänds från Cabarethallen den 22 juli. Det är första gången som programmet spelas in i Göteborg. Mannen i vitt längst till höger är Lisebergsorkesterns kapellmästare Erik Johnsson. Foto: Kamerareportage
Den nya affärslängan och regnskyddet i Södra gården. Foto: Okänd
26 april-4 maj är det blomsterutställning i Konserthallen. Foto: Okänd
Fotbolls-VM sänds på tv i Konserthallen. Trängseln är ibland så stor att folk får sitta på Konserthallens trappa för att åtminstone få ta del av ljudupptagningen. Foto: Kamerareportage
Och så här ser det ut inne i Konserthallen i samband med en av tv-sändningarna. Foto: Kamerareportage
Göteborgs äldsta – fru Nicoline Pettersson – 104 år gammal besöker blomsterutställningen i Konserthallen. Foto: Okänd
Huvudentrén med den felstavade skylten. "Welcomes" har blivit "Velcomes" i den engelska hälsningen. Foto: Okänd
Säsongens stora teaterhändelse är Claes Gills gästspel i Jeppe på berget som spelades i Konserthallen. Foto: Okänd
Buktande speglar - ett kärt nöje för generation efter generation på Liseberg. Tack till Lennart Junevall för bilden! Foto: Bertil Junevall

Innehåll

Viktiga händelser

Sten-Åke Cederhök tar över Veckans Revy

När ledaren för Veckans Revy, Nisse Jonsson, avled inför säsongsstarten 1957 tog hustrun Gullan över verksamheten resten av sommaren. Gullan tackar sedan nej till en fortsättning, vilket även Lisebergsledningens förstaval som ersättare, Lasse Dahlquist, gör. Erbjudandet går då till Sten-Åke Cederhök som sedan många år tillbaka är ett känt revynamn i Göteborg. Cederhök tackar ja och under hans ledning får Veckans Revy ny vind i seglen. Med åren blir Cederhök både stor stjärna i TV och en av Lisebergshistoriens största profiler genom tiderna.

Rotundan blir Rondo – Ugglerummet öppnar

Efter ombyggnaden av Rotundan 1956 duger inte namnet längre, och absolut inte den göteborgska förkortningen Rota. Lisebergs styrelse fastnar för det mycket 50-talistiska Rondo. På Rondo kan 1 100 besökare serveras kaffe eller te, grillade rätter och lättare viner.

Ugglerummet en trappa upp blir snart skolungdomens favorittillhåll. Där kan de se på TV medan de avnjuter en glassdrink i behagligt skymningsljus. De kan även delta i speciella jazztävlingar mellan skolor som leds av Ny Tids jazzskribent Ingemar Glanzelius.

Fortsatt utveckling i södra området

En av årets stora nyheter är att södra området får ett asfalterat torg med affärslänga och en mindre friluftsscen - Estraden. Affärslängan, som tidigare år varit en rak länga bestående av olika stånd har nu förvandlats till ett halvcirkelformat nöjescentrum, dekorerat av konstnären Per Lindecrantz. Alldeles i närheten reser man ett stort regnskydd som pryds med ljusgirlanger från en tolv meter hög mast. Under regnskyddet finns en espressobar och bänkar där gästerna kan koppla av med en fika.

Automatiska spärrar i Huvudentrén

Försöket med automatiska spärrar, så kallade turnstyles, i Södra entrén föll väl ut de två tidigare säsongerna. Inför årets säsong införs dessa även i Huvudentrén. Entréavgiften är 1 krona för vuxna och 50 öre för barn. Kommer man till Liseberg med en femma eller tia i handen så står växlingskioskerna till hands. Automatiseringen innebär kraftiga besparingar eftersom personalstyrkan i entrén minskar från 22 personer till fem.

Bro till Balders Hage äntligen klar!

Det tog några år (området Balders Hage togs över av Liseberg 1943) men vintern 1957-58 är bron över Mölndalsån äntligen på plats. Till en början används bron bara internt, främst för leveranser till och från växthusen i Balders Hage, men i framtiden är målet att använda området öster om ån till attraktioner av olika slag.

VM i fotboll sänds på Liseberg

I samband med VM i fotboll arrangeras TV-visning i Konserthallen av de matcher som spelas på andra platser än i Göteborg. Mer VM – den 29 maj arrangeras ett särskilt festprogram i samband med invigningen av Nya Ullevi.

Stor reklamsatsning

Under flera års tid har Liseberg haft en negativ utveckling i antalet gäster. För att bryta trenden satsar man hårt på att locka till sig turister. Färgglada affischer skickas över hela landet och till våra grannländer. Från den 15 juni sprids exempelvis affischen "Tuta och kör" över hela Skandinavien. Folk ska få lära sig att VM-staden Göteborg har annat att bjuda än enbart matcherna på Nya Ullevi. Om det beror på reklamen får vara osagt men faktum är att gästsiffran ökar, från 1,66 miljoner 1957 till 1,78 miljoner 1958.

Kuriosa

Fotbollslandslaget laddar upp på Liseberg

Dagen före VM-semifinalen mot Västtyskland spenderar det svenska fotbollslandslaget kvällen på Liseberg, där man äter middag och besöker Cabarethallen. Autografjägarna är många men de har ingen större framgång. "Det var nog inte av oginhet, som de svenska VM-spelarna viftade bort blockinne­havarna, utan de lydde säkerli­gen bara order från ledningen. Spelarna behövde all den ro och avkoppling de kunde få inför tisdagens svåra match mot 1954 års världsmästare" skriver Göteborgs-Posten.

Hur är det med språkkunskapen?

Världsmästerskapet i fotboll gör att det råder fotbollsfeber Göteborg. För att välkomna alla tillresande sätter Liseberg upp en stor skylt på Huvudentrén med hälsningsfrasen ”Det glada Liseberg önskar er välkomna”, skriven på fem olika språk. Det vill sig dock inte bättre än att brasilianarna, som pratar portugisiska, välkomnas på spanska medan den engelska hälsningen stavas ”velcomes you”. Fadäsen rättas senare till genom att ”v” byts mot ”w” medan den brasilianska flaggan byts mot en spansk.

Liseberg p-plats när Ingo försvarar titeln

Den 21 februari är det boxningsgala i Mässhallen, på andra sidan Örgrytevägen. Många ur publiken som ser den regerande Europamästaren Ingemar Johansson försvara titeln mot walesaren Joe Erskine reser till matchen med bil och parkerar på Liseberg, som tillfälligt används som parkeringsplats.

- Det var en utomordentlig parkeringsplats, framhåller poliskommissarie Sture Stålenheim vid trafikpolisavdelningen i en intervju med Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Genom att vi kunde släppa in bilisterna genom en ingång och släppa ut dem genom en annan gick det hela bra i lås och vi är tacksamma om Liseberg även i fortsättningen kan få begagnas på detta sätt.

Framtidsplaner som inte blir verklighet

I maj månad går det att läsa i GT om Lisebergsledningens planer för Huvudentrén, Lisebergsbadet och de båda dansbanorna. Tanken är att göra entrén mer tilltalande, genom att ta bort reklamskjulen och i stället anlägga en vacker park dit gammeldansen på Polketten ska flyttas. Det gör att de gammeldanssugna slipper gå genom hela parken för att dansa. Stora Dansbanan, som legat innanför entrén sedan 1923, ska flyttas till Balders Hage, öster om Mölndalsån.

- Då blir det också möjligt för oss att ta "broavgift” som en engångssumma och sedan fri dans. Det sparar personal och så blir det också trevli­gare för alla de dansande, säger Lisebergs VD Einar Ekström.

Det nedlagda Lisebergsbadet hoppas Ekström kunna förvandla till en vacker park. Bassängen får vara kvar och i den ska en vattenfontän med ljuseffekter placeras, som kan locka besökare till Liseberg.

Av dessa planer blir det aldrig någon flytt av vare sig Polketten eller Stora Dansbanan. Den sistnämnda rivs hösten 1962 och ersätts av danslokalen Jazzen. På Lisebergsbadets plats anläggs så småningom en damm med fontän, men det dröjer många år till dess.

Nyheter i korthet

 • Liseberg firar 35 år.
 • Ullevispelet, Lyxspelet, Stjärnspelet, och den automatiska skjutbanan Commando är nya för året.
 • A.E. Engström, ledamot i Lisebergs styrelse sedan 30 år, avlider den 22 april. Han blev 68 år gammal.
 • En hiss installeras i Rondo.
 • Författaren Uno Asplund vinner den tävling som går ut på att skriva den bästa texten till Lisebergsvisan. Melodin till visan är den franska sången Paris Canaille av Leo Ferré.
 • Kapellmästaren Erik Johnsson lämnar orkesterdiket Cabarethallen för att enbart arbeta för Sveriges Radio. Han ersätts av Malte Johnson som samtidigt slutar att spela på Stora Dansbanan. Där lirar i år i stället Sören Ahrnots orkester.
 • Den 10 mars anordnas en utställning där elever i tredje årskurs vid Chalmers Tekniska Högskola visar modeller och ritningar över ett framtida södra område.
 • Det ryktas att Edith Piaf är aktuell för Liseberg, elva år sedan det sist begav sig. Ryktet visar sig dock inte stämma.
 • Framgången med blomsterutställningen i Konserthallen 1957 gör att den upprepas även i år. 26 april-4 maj visas 10 000-tals blommor upp av utställare från Italien, England, Tyskland, Holland, Danmark och Sverige.

Attraktioner

Spel

 • 13-spelet
 • 15-spelet
 • Atomspelet Sista säsongen
 • Automathall I
 • Automathall II
 • Björnskyttet
 • Casinospelet
 • Commando NY
 • Crown & Anchor
 • Cuba-Cabano
 • Davy Crocketts Jaktstuga
 • Dockspelet
 • Fiskdammen
 • Flygbomben
 • Fortunaspelet
 • Färgspelet
 • Hästspelet
 • Kaffebörsen
 • Kanonen
 • Konfektbörsen
 • Kraftmätarna
 • Lyxspelet NY
 • Pilkastningen
 • Pyramiden
 • Safari
 • Skarpskyttet
 • Stjärnspelet NY
 • Strumpspelet
 • Ullevispelet NY och Sista säsongen

Underhållning

Underhållningsprogrammet

Klicka här för att läsa stora delar av underhållningsprogrammet

Höjdpunkter

Mat och dryck

Restauranger och caféer

Evenemang

Temadagar

Fakta

Öppethållande: 26 april-14 september.

Väder: En ur Lisebergssynpunkt i stort sett fin säsong.

Entréavgift: 1 kr för vuxna (50 öre vardagar före kl. 18). 50 öre för barn.

Antal dagsbesökare (exkl. försålda säsongkort): 1 783 376 (1957: 1 655 702).

Försålda säsongkort: 1 531 (1957: 1 948).

Bästa dag: 14 september, 37 943 gäster.

Sämsta dag: 28 april, 1 682 gäster.