Visningar
Åtgärder

1953

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Lasse Dahlquist sjunger från Stora Friluftsscenen på avslutningsdagen, den 20 september. Foto: Kamerareportage
Södra terrasen. Till vänster ligger caféet som byggdes tillsammans med dansbanan Kadriljen elva år tidigare. Bakom trädet skymtar Bilkarusellen och till höger står Lilla Pariserhjulet. Bakom dessa ligger Barnkarusellen. Foto: Kamerareportage
Liseberg fyller 30 år och en av hedersgästerna till jubileumsmiddagen är naturligtvis nöjesparkens grundare, och vd under ånga år - Herman Lindholm. Här lämnar Lindholms efterträdare Einar Ekström över ett exemplar av Wilhelm Mobergs "Invandrarna", som en hyllning till Lindholms egen pionjärgärning. Foto: Kamerareportage
Den populära kapellmästaren Oscar Mayrhauser avlider natten till den 3 oktober. Foto: Kamerareportage
Hans Warberg tillsammans med pappa Bertil i Radiobåtarna. Tack till Hans Warberg för bilden! Foto: Ulla Warberg
Lena Warberg och Hans Warberg tillsammans i en okänd barnattraktion. Tack till Hans Warberg för bilden! Foto: Ulla Warberg
8 maj. Liseberg fyller 30 år och kön ringlar sig lång i södra området. Tacka för det - barnen får åka gratis under två timmar. Foto: Kamerareportage
Förväntansfulla barn i en av karusellerna. Foto: Kamerareportage
Harry Hjörne, chefredaktör för Göteborgs-Posten och tillika vice ordförande i Lisebergs styrelse, håller tal i Konserthallen i samband med Sverige-Amerikadagen den 23 augusti. Foto: Kamerareportage
Balders Hage med den gamla fotbollsplanen, området som Liseberg hyr sedan 1945. Det var här Örgryte IS bildades 1887. Inom kort byggs flera växthus och en ny tjänstemannavilla här. Foto: Kamerareportage
Besök på Liseberg i maj tillsammans med släkt och vänner. Eva Hansson kör vagnen med sin kusin Dan i. Foto: Knut Hansson

Innehåll

Viktiga händelser

Liseberg fyller 30 år

Den 8 maj firas Lisebergs 30-årsdag med en rad extra arrangemang. Pionjärer inom styrelse och personal hyllas extra vid en middag i Huvudrestaurantens Festvåning. Bland annat uppmärksammas tre personer som var med och skapade Liseberg och som fortfarande är i livet - Lisebergs grundare Herman Lindholm, Jubileumsutställningens generalsekreterare Harald Adelsohn och den tidigare styrelsemedlemmen Osvald Arnulf-Olsson. Lasse Dahlquist underhåller middagssällskapet med sina visor.

För att visa sin tacksamhet gentemot de anställda skänker Lisebergsbolaget 10 000 kronor till personalens understödsfond. Samtidigt tilldelas sju trotjänare - städerskan Elvira Jonsson, chefselektrikern Thorsten Svensson, biträdande trädgårdsmästarna Viggo Hansson och Artur Millesson, förmännen Gösta Pettersson och Adolf Forsberg samt verkmästaren Joel Rosell - varsin guldklocka för lång och trogen tjänst.

Ute på fältet är det gratis åk i attraktionerna mellan klockan 18-20, vilket lockar många människor - framför allt barn - till Liseberg, och under en timme är det fri dans på dansbanorna. På Stora Scenen sjunger hovsångarparet Brita Hertzberg och Einar Beyron. Kvällen avslutas med ett pampigt fyrverkeri vid Spegeldammen.

Lisebergs Restaurant AB bildas

Sedan 1923 och 1932 har Wärdshuset respektive Huvudrestaurangen drivits av familjen Karlander. När Axel Karlander i december 1952 meddelar att han inte längre är intresserad av att hyra de båda restaurangerna ställs Lisebergs ledning inför en delikat fråga. Ska de hitta en ersättare eller själva ta över driften? Den 27 januari 1953 röstar styrelsen i frågan och med fyra röster mot tre faller valet på alternativ två. Liseberg ska driva restaurangerna i egen regi.

Lisebergs Restaurantaktiebolag bildas och till direktör utses den 36-årige göteborgaren Arne Wimmerstedt som tidigare varit VD för Stadshotellet i Visby och som har ett förflutet som förste hovmästare på Berns Salonger i Stockholm. I övrigt leds det nya dotterbolaget av styrelsen för Liseberg AB. Inför säsongen genomgår både Huvudrestauranten och Wärdshuset en grundlig renovering.

Oscar Mayrhauser avlider

Natten till den 3 oktober avlider kapellmästaren Oscar Mayrhauser i sin hemstad Wien. Mayrhauser, som blev 58 år, anställdes på Liseberg 1934 och var under 19 år mycket uppskattad som dirigent för Lisebergsorkestern, framför allt i Cabarethallen.

- Det är sorg på Liseberg, ty vi tyckte alla om Oscar Mayrhauser. Han var en epok i Cabarethallens historia, säger Lisebergs vice vd Olof Calderon till Göteborgs-Posten.

Till säsongen 1954 ersätts Oscar Mayrhauser av stockholmaren Erik Johnsson.

Maurice Chevalier sjunger i Konserthallen

Den franska storstjärnan Maurice Chevalier gör bejublad succé när han uppträder i Konserthallen den 23 juli. Det är fransmannens andra framträdande på Liseberg (det första gjorde han 1946).

- I 53 år har jag sjungit så här. Jag började redan som tolvåring. Då kan var och en räkna ut min ålder... Alldeles rätt: Jag är trettiofem år, skämtar Chevalier från scenen.

Med hatten på trekvart framför Chevalier örhängen som Louise och Valentine. I den fullsatta lokalen återfinns bland andra Karl Gerhard som tillsammans med dottern Fatima lämnar blommor efter konserten.

"Det är en trollkonst för varje gång lika ny när en ensam artist tar en stor död scen i besittning och ger den av sitt liv och sin värme", skriver Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning dagen efter.

Ledarskifte på Lisebergsteatern

Per-Axel Branner övertar rollen som konstnärlig ledare för Lisebergsteatern. Han efterträder Ernst Eklund som haft tjänsten sedan teatern öppnade 1948. Eklund hann producera 15 föreställningar under sin tid vid rodret och när Branner slutar 1958 kan han se tillbaka på 13 produktioner. Under Branners tid Lisebergsdebuterar både Gunn Wållgren och Max von Sydow.

Dödsfall i Loopinggungorna

Den 23 maj avlider en 15-årig pojke i Loopinggungorna. En läkare som befinner sig i parken säger att dödsorsaken kan vara kvävning och när pojken undersöks hittas ett tuggummi i hans hals. Men obduktionen ger senare en annan förklaring. Det visar sig att pojken led av en kronisk hjärtsjukdom och att han sannolikt avled till följd av ansträngning i gungan.

Max von Sydow och Nicolai Gedda debuterar

Under sommaren medverkar Max von Sydow i pjäsen Man till salu som spelas i Lisebergsteatern. Det är första gången som han uppträder på Liseberg. I föreställningen medverkar även bland andra Gunn Wållgren, Ingrid Thulin och Håkan Westergren. von Sydow har visserligen flera års erfarenhet av såväl Dramaten i Stockholm som stadsteatern i Norrköping-Linköping, men detta är innan de stora filmrollerna. Hans medverkan går dock inte helt obemärkt förbi i pressen.

”Max von Sydow spelar 'stor skådespelare', en bravurothello och ho vet, om han inte blir det också. Han har fått mycket tacksamt på sin lott och håller balansen fint”, skriver Göteborgs-Posten dagen efter premiären.

Lika positivt inställd var recensenten i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidnings som skrev:

”Bland andraplansrollerna hade man mycken glädje av Max von Sydows festligt genomförda karikatyr av Den Store Skådespelaren”.

Och för den som undrar. Uttrycket "ho vet" är ett gammalt uttryck för "vem vet".

En annan som gör Lisebergsdebut är den blivande operastjärnan Nicolai Gedda. I tidningarna går det att läsa att Gedda är född av ryska föräldrar som kom till Sverige för 35 år sedan, att han är född i Stockholm där han också fick sin musikaliska utbildning och att han efter sin ovanligt lyckade debut på stockholmsoperan 1952 fick anbud från La Scala i Milano.

Kuriosa

Alvestaepidemin gör sig påmind

En bidragande orsak till att Liseberg tappar gäster denna sommar är den stora salmonellaepidemi, av samtiden kallad för paratyfus, som drabbar Sverige. Den sprids över landet via smittat kött från ett slakteri i småländska Alvesta, där av namnet Alvestaepedemin. Göteborg är ett av de områden som drabbas hårdast. Totalt insjuknar närmare 9 000 människor i hela landet, varav 90 personer dör till följd av smittan.

Alkoholfritt värdshus?

I mars månad befinner sig Lisebergs värdshus i brännpunkten under en spritdebatt i stadsfullmäktige. En herr Lindblad (politisk tillhörighet okänd) anser att Värdshuset varken ska beviljas vin- eller spriträttigheter utan förvandlas till en nykterhetsrestaurang.

Votering får tillslut avgöra frågan. Utgången förefaller oviss och tillslut skiljer endast fem röster. Herr Lindblads förslag får 22 medan 27 röstar för alkoholtillstånd.

Ortrud – unik ledare för symfoniorkestern

Den 12 augusti spelar Göteborgs Symfoniorkester i Konserthallen. Solist är hovsångaren Joel Berglund. Fint så det förslår, men absolut inget konstigt med den konstellationen. Det anmärkningsvärda är dirigenten som leder orkestern. Det är nämligen en kvinna.

Ortrud Mann har en gedigen musikalisk bakgrund. Under sin musiklärarutbildning i början av 1940-talet väcks intresset för att dirigera. Trots hårt motstånd från manliga kollegor blev hon 1944 Sveriges första kvinnliga dirigent då hon anställdes att dirigera Hippodromteaterns orkester i Malmö.

Framträdandet i Konserthallen är det första av två på Liseberg. Även sommaren 1955 leder hon Göteborgs Symfoniorkester.

Jussi ställer in – två gånger om

Under de tolv år som Einar Ekström styrt Liseberg har Jussi Björling ännu inte ställt in ett framträdande. Men den 22 juli annonseras att kvällens konsert inte blir av. Sångaren har lämnat besked om att han är indisponibel.

- Så länge jag inte fått läkarintyget vill jag inte uttala mig om saken, säger Ekström. För egen del har jag ju tidigare vant mig att lita på honom. De som köpt biljett får igen sina pengar, mer kan jag inte göra åt saken.

En ny konsert planeras till den 16 augusti men dagen innan kommer besked om att även den blir inställd. Den gången har Björling ont i benet.

Tillslut blir det konsert. Två stycken till och med. Den 6 september, i samband med Barnens Dag, gör Jussi Björling dubbla framträdanden på Stora Friluftsscenen. Vädret är strålande och i området runt Spegeldammen är det tjockt med folk.

Casino på Liseberg

Casinospelet intill Polketten är en av årets nyheter. I pressen beskrivs det som ett elegant Monte Carlo-casino. ”Förmodligen är detta det elegantaste spel som rullat norr om landsvägen", skriver Arbetarposten. Casinospelets ägare, herr Paul Hoffman, berättar att spelet kostar omkring 20 000 kronor.

Enligt svensk lag får ett spelhus inte betala mer än 20 gånger insatsen. Utbetalningar stoppas därför vid fem kronor. ”Med 25 öre på fickan och otur i kärlek kan man sålunda ha turen att vinna ihop till några extravarv på Polketten” skriver Arbetarposten.

Kaffebörsen inför rätta

Lagen som omnämns i stycket om Casinospelet leder till att Kaffebörsen på Liseberg blir föremål för domstolsgranskning. I egenskap av verkställande direktör åtalas Einar Ekström för förseelse mot lotteriförordningen.

I den populära Kaffebörsen är första pris ett halvt kilo vakuumförpackat kaffe. Åklagaren menar att Liseberg överskrider den maximala vinstsumman på 5 kronor eftersom det uppskattade värdet för ett halv kilo kaffe, inklusive emballage, ligger omkring 6,40 kronor.

Ekström och hans advokat menar att Liseberg tack vare en förmånlig överenskommelse med kaffeleverantören inte har överstigit 5 kronor. Inräknat burken menar Ekström att kostnaden är 5,20-5,30 kronor, men att det är kaffet – inte burken – som de spelande vill åt. Ekström stöder sig även på det tillstånd som Liseberg har fått av poliskammaren.

I mitten av maj faller Rådhusrättens dom. Ekströms döms till 20 dagsböter à 20 kronor för att Kaffebörsen under säsongen 1952 överskred det tillåtna vinstvärdet med 20 öre. För att spelet inte ska bryta mot lagen under innevarande säsong sänks förstapriset, från ett halvt kilo till 400 gram kaffe.

Kritik mot badets öppettider

I högsommarvärmen är det många stadsbor som skulle uppskatta ett dopp i Lisebergsbadet före eller efter arbetsdagen. Dessvärre är det omöjligt för folk med vanlig arbetstid eftersom badet inte öppnar förrän klockan 10 och stänger redan 17. Klagomålet är gammalt och återkommer regelbundet varje sommar.

Enligt Lisebergs vd Einar Ekström handlar det om ekonomi. Som det är nu har badet ett personalskift. Längre öppethållande kräver ytterligare ett skift, vilket skulle innebära fördubblade kostnader. Badpersonalen betalas nämligen inte per timme utan har lön som heltidsanställd.

Liseberg kryper närmare Jakobsdal

I början av juli får Liseberg tillstånd att bygga två broar till området Balders Hage som ligger öster om Mölndalsån. På kort sikt handlar det om att skapa en bättre förbindelse mellan nöjesfältet och de nya växthusen som håller på att byggas i Balders Hage. På längre sikt kan det bli aktuellt med nöjesattraktioner öster om Mölndalsån.

De boende i Jakobsdal, som är vana vid ljudet från nöjesfältet, ställer sig enligt en artikel i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning en ”smula tveksamma” till framtida nöjesattraktioner i Balders Hage. Någon menar att en dansbana med högtalarsystem lär leda till försämrad nattsömn medan ett par herrar menar att oväsendet knappast lär bli värre än det är nu. En dam ser gärna att Liseberg inte kommer närmare. Då blir det en ökad trafik i området vilket kräver skärpt vakthållning och bättre belysning.

Vad alla Jakobsdalsbor redan är överens om är att fyrverkerierna på Liseberg är mycket störande. Framför allt för att de bränns av så sent – en kvart i elva på kvällen. En tidigareläggning ett borttagande är sedan länge ett allmänt önskemål i stadsdelen.

Biljettfiffel leder till stämning

En vakt vid Polketten och ytterligare två män grips i slutet av juli för att på olika sätt varit inblandade i biljettfiffel. Det börjar med att vakten ger bort en grabbnäve biljetter till en danssugen yngling. Denna yngling säljer sedan biljetterna vidare till en stuveriarbetare vilken senare samma kväll grips för fylleri på Järntorget.

När stuveriarbetaren dagen efter inser att han är pank beger han sig till Liseberg för att sälja dansbiljetterna. Det går inget vidare. Mannen grips och hela härvan rullas upp. Vakten anklagas för olovligt förfogande medan de övriga två männen har en stämning att vänta för bedrägligt beteende.

Vågat program i Lisebergsbadet

Simmarnas stora höstfinal i Lisebergsbadet den 2 september blir något utöver det vanliga. För första gång någonsin i Göteborg blir det simtävling i konstgjorda vågor. Dessutom bjuds det på vattenbalett, vattenpolo för både damer och herrar (där damerna uppmanas att klippa naglarna innan matchen) samt uppvisning i simhopp. Dessutom uppträder Five Charlies - den komiska simkvintetten, som enligt uppgift håller utomordentligt hög klass.

Konsertverksamheten en förlustaffär

Under säsongen hålls 15 avgiftsbelagda konserter i Konserthallen. Den totala publiksiffran är 13 228, vilket ger ett snitt på cirka 882 per konsert, eller 2/3-delars beläggning. Lisebergs nettokostnad för samtliga konserter landar på 25 000 kronor, vilket innebär en förlust på 11 772 kronor. Lisebergs ledning anser dock att förlusten är relativt liten med tanke på konserternas kulturella värde.

Nyheter i korthet

 • Liseberg öppnar redan den 25 april. Så tidigt har parken aldrig öppnat under sin 35-åriga historia. Dessutom håller man i år öppet ända till 20 september, alltså en vecka längre än normalt. Det är Svenska Mäs­sans internationella höstmässa som gjort att man vågar sig på försöket att förlänga säsongen.
 • Lurblåsarna i gips ovanför Konserthallens entré byts ut. Det anses inte längre lönsamt att reparera de skador som Göteborgsvädret åsamkat de gamla. De nya gipsfigurerna, som precis som tidigare är sex till antalet, kostar tusen kronor styck.
 • Nisse Jonsson, ledare för Veckans Revy fyller 50 år den 13 maj. Han firas hela dagen lång med avslutande supé för vänner och kollegor i Festvåningen på kvällen. Utöver födelsedagen stoltserar Nisse med över en miljon besökare sedan Veckans Revy drog igång 1942.
 • Utöver Casinospelet är Atomspelet årets nyhet på spelsidan.
 • Flera växthus och en ny tjänstemannavilla (2 lägenheter om 3 rum och kök) byggs i Balders Hage. I villan flyttar Lisebergs trädgårdsmästare Erik Olofsson och verkmästare S. Andersson in.
 • Hugo Larsson, mångårig kassör i Liseberg AB, avlider 78 år gammal.
 • 22-åriga Berit Skogström utses till Miss Liseberg. I arbetsuppgifterna som Miss Liseberg ingår att presentera programmen i Cabarethallen, iklädd ett flertal olika dräkter signerade scen- och dekorchefen Birgit Afzelius-Wärnlöf. Kuriosa: Anställningstiden är omkring fyra månader, arbetstiden i stort klockan 20:00-22:30 varje kväll, sju dagar i veckan. Varje kväll genomgår hon sju klädbyten. Lönen är inte under 600 kronor per månad.
 • En dam slås medvetslös på en av dansbanorna. Det är två ynglingar som kivas i all vänskaplighet och när den ena hoppar bakåt vill det sig inte bättre än att han knuffar till damen som faller i marken så hårt att hon tappar medvetandet. Efter en tur till sjukhuset är hon snart på benen igen.
 • Får skottarna ha något under kilten eller är det förbjudet? Går alla skottar omkring i kilt på gatorna? Hur fungerar en säckpipa? Är det svårt att spela? Spelar man aldrig annan musik i Skottland? Det är många frågor som Lisebergspubliken ställer sig när de ser säckpipeorkestern The Seafort Highlandera i parken. Göteborgs-Tidningen gör ett stort bildreportage som går igenom varenda detalj i den skotska utstyrseln.
 • Don’t mention the war! I början av augusti blir en Lisebergsbesökare slagen med batong av en amerikansk militärpolis. Händelsen inträffar vid berg- och dalbanan då svensken frågar amerikanen om han var med i Koreakriget. Svaret, ett slag över örat med batongen, resulterar i sjukhusbesök för svensken. Amerikanen blir efterlyst.

Attraktioner

Spel

Underhållning

Underhållningsprogrammet

Klicka här för att läsa stora delar av underhållningsprogrammet

Höjdpunkter

Temadagar

Barnens Dag, 6 september

 • Musikernas Dag, 28 augusti
 • Sverige-Amerika Dagen, 23 augusti

Fakta

Öppethållande: 25 april-20 september.

Väder: Solfattig och ganska regnig sommar. Ett antal större lördagar och söndagar förstörs av ihållande regn.

Entréavgift: 75 öre för vuxna (1 kr lördag-söndag efter kl. 18). 25 öre för barn. 25 öre för alla, oavsett ålder, måndag-fredag innan kl. 18.

Antal besökare (exkl. försålda årskort): 1 764 414 (1952: 1 843 931).

Försålda årskort: 2 829 (1952: 3 290).

Bästa dag: 1 maj, 39 718 gäster.

Sämsta dag: 28 april, 1 335 gäster.

Lisebergsbadet öppet: 10 juni-28 augusti.

Antal badande: 42 401 (1952: 36 685).

Antal anställda: Cirka 50 heltidsanställda, 800-1000 säsongsanställda.

Attraktionerna som lockar flest: Stora Dansbanan - 1 miljon par, Bergbanan - 500 000, Cabarethallen - 250 000, Lisebergsteatern - 25 000 och Konserthallen - 20 000.