Visningar
Åtgärder

1951

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Fröken Göteborg 1951, Ethel Ellberg, testar en av bilarna i den nya Racerbanan. Foto: Liseberg
Alice Babs har precis avslutat sin första konsert på Stora Friluftsscenen. 28 april-3 maj underhåller hon publiken runt Spegeldammen. Foto: Kamerareportage
Södra entrén byggs om och blir betydligt mer attraktiv än tidigare. Tornet i bakgrunden tillhör Lustiga Huset. Foto: Kamerareportage
Folk går man ur huse för att få en skymt av den spektakulära modelljärnvägen i Rotundan. Foto: Liseberg
Nisse Jonsson uppvaktas med blommor när Veckans Revy spelas för tionde säsongen. Foto: Kamerareportage
Pressfotografer och publik trängs runt Stora Friluftsscenen för att få se Stålfarfar. 66-årige Gustaf Håkansson drar mer publik till scenen än vad de flesta artister gör! Foto: Liseberg
En tillsynes avspänd Karl Gerhard inför sitt framträdande på Stora Friluftsscenen. Foto: Liseberg
Bröderna Sven-Olof och Stig-Bertil Axelsson poserar framför Berg- och dalbanan under ett besök i augusti. Tack till Sven-Olof Axelsson för bilden! Foto: Kaisa Axelsson
Familjen Axelsson framför Spegeldammen. Vi ser pappa Gideon, Sven-Olof, mamma Kaisa, Stig-Bertil och farbror Gustav. Det är första resan till Göteborg och familjen har åkt ända från Forserum i Småland i en gammal Ford från 1937. "Det blev en lång resa och ett stort äventyr" minns Sven-Olof. Tack till Sven-Olof Axelsson för bilden! Foto: Elin Axelsson
I Lilla Varietén kan publiken se allt möjligt. Som den här hunden som både kan räkna och stapla andra djur på sin rygg. Foto: Okänd
Opp me’ rullgardinen heter säsongen första föreställning på Veckans Revy. Foto: Kamerareportage
Siljanskören med Hugo AlfvénStora Friluftsscenen den 3 maj. Foto: Kamerareportage
En världsstjärna i antågande. Foto: Okänd

Innehåll

Viktiga händelser

Barnteaterledare döms i otuktshärva

I början av året rullas Lisebergshistoriens största skandal upp. Den 28 februari häktas ledaren för Lisebergs barnteatergrupp, Lisebergarna, och dennes assistent för att ha utnyttjat ett flertal pojkar i teatergruppen.

Teaterledaren döms till straffarbete i ett år och tre månader för otukt med andra av samma kön, vilka dels ej fyllt 15 år och dels fyllt 15 men ej 18 år. Assistenten döms till sex månaders fängelse för otukt med andra av samma kön, vilka ej fyllt 15 år. Båda erkänner brott.

Teaterledaren, som anställdes på Liseberg i februari 1946, var under många år medlem i scoutrörelsen och det var där han utnyttjade den första pojken. Teaterledaren var då vice kårchef i scouterna. Mellan 1947 och 1951 utnyttjade han total nio pojkar varav åtta var under 15 år. Samtliga var medlemmar av Lisebergs barnteatergrupp.

Assistenten träffade teaterledaren genom scoutrörelsen och när teaterledaren fick anställning på Liseberg följde assistenten med och blev hans medhjälpare. De båda inledde senare ett förhållande som dock inte varade särskilt länge. I domen går att läsa att assistenten "beundrade teaterledaren mycket och stod helt och hållet under hans inflytande och auktoritet". Detta ska ha lett till att även assistenten kom att utnyttja pojkarna, i hans fall fem till antalet.

Skandalen resulterar i att Lisebergs barnteaterverksamhet läggs ner.

Stålfarfar drar storpublik

Den 8 juli gästas Liseberg av spänstfenomenet Gustaf Håkansson, mer känd som Stålfarfar. Håkansson blir rikskändis när han vid 66-års ålder cyklar, och vinner, Sverigeloppet som går mellan Haparanda och Ystad. Utom tävlan dessutom, eftersom åldersgränsen går vid 40 år. 37 000 människor besöker Liseberg denna dag. Framför Stora Friluftsscenen är det fullsatt när Håkansson visar upp sin cykel och berättar om den spännande färden genom Sverige.

Olycka i Parkexpressen

Söndagen den 19 augusti inträffar en olycka i Parkexpressen. En vagn välter och åtta personer, varav tre vuxna och fem barn, förs till sjukhus. Ett av barnen får en hjärnskakning och blir kvar på Barnsjukhuset för observation.

Olyckan inträffar vid halv fem-tiden innanför Södra entrén sedan tåget haft för hög fart i en vänstersväng. Enligt Göteborgs-Tidningen visar polisrapporten att föraren av Parkexpressen drack nära en liter sprit dagen innan olyckan. Trots en alkoholpromille på 1,75 under olycksdagen bestrider föraren anklagelserna om rattfylleri, just på grund av att merparten av alkoholen dracks dagen innan.

Detta är varken första olyckan eller incidenten som Parkexpressen är inblandad i. Många Lisebergsgäster är sedan tidigare kritiska till att tåget körs hänsynslöst och signalerar våldsamt bakom intet ont anande promenerande besökare, som snabbt tvingas hoppa undan.

Efter olyckan tas tåget bort.

Racerbanan - årets stora attraktionsnyhet

Racerbanan, som byggs på det nya området uppe på berget, är årets stora attraktionsnyhet. Vad ingen vet då är att den ska finnas kvar i över 20 år. Racerbanan blir en fullträff - nära en kvarts miljon människor åker i bilarna under sommaren.

Succé för modelljärnväg

Ett av sommarens populäraste arrangemang är Järnvägsutställningen där världens största och tekniskt mest fulländade modelljärnväg visas upp. Modellen heter ”Schnellzug im Saal” och visas i skala 1:90. Den är 18 meter lång, 10 meter bred och belagd med 350 meter räls. Modellen har 34 olika lokomotiv och publiken får följa de olika tågen då de i full fart kör från stad till stad. Där finns världens främsta expresståg, som alla på ett verklighetstroget sätt kör, stannar, lastar, växlar och kör igen.

"Det är rena trolleriet när alla tågen, bussarna och båtarna komma och gå", står det i Lisebergs marknadsföring.

Visningen av järnvägen, som är den första någonsin i Sverige, äger rum i Rotundan. Tjänstemän vid Statens Järnvägar anlitas som speakers och demonstrationsledare. Från början är tanken att visa modellen 15-30 juni men tack vare det stora intresset pågår visningen till den 12 augusti.

Södra entrén byggs om

Detta år får Södra entrén ett rejält ansiktslyft. Tidigare bestod den av en anspråkslös port i planket och fungerade mest som utgång. Nu är den betydligt mer dekorativ och utrustad med vändkors. Entrébyggnaden ritas av arkitekten Axel Jonson.

Veckans Revy firar 10 säsonger

Tio säsonger efter starten fortsätter folk att med glädje underhållas av Nisse Jonsson och hans ensemble i Veckans Revy. För att uppmärksamma jubiléet spelas en Festföreställning den 29 augusti där ett antal skådespelare "från förr" bjuds in.

Under de tio säsongerna har Veckans Revy lockat över en miljon människor till den lilla intima lokalen norr om Bergbanan. Revyledaren Jonsson, som varit med från starten, har så långt satt upp 36 revyer och hunnit med 22 000 klädbyten.

Klassisk Millesskulptur

Söndagen den 29 april avtäcks Carl Milles skulptur Minnesbrunn med triton i parken. Den invigs av professor Axel Romdahl, som i karta drag berättar om brunnens öden genom åren. Skulpturen har anor sedan 1923 då den var en del av Jubileumsutställningen i Göteborg. 76-årige Milles, eller någon av hans närmaste medhjälpare - som konstnären Axel Wallenberg - övervakar placeringen på Liseberg samt brunnskarets utformning, vars botten består av samtliga Sveriges marmorarter.

Trädgårdspaviljongen rivs

För att ge plats åt Minnesbrunn med Triton rivs Trädgårdspaviljongen inför säsongen. Den lilla musikscenen som låg sydväst om Konserthallen hade funnits i parken sedan 1928. Allt som oftast var det Oscar Mayrhauser och hans Lisebergsorkester som spelade i paviljongen.

Kuriosa

Svagt intresse för konserter

- Konsertsäsongen har varit en avgjord besvikelse för mig, säger Lisebergs vd Einar Ekström när han summerar sommaren. Det tycks vara allt svårare att finna gehör hos publiken för högvärdiga nöjen, om ej dessa är knutna till ett visst publikdragande stjärnnamn. Vi har gjort vad vi kunnat, men när t. ex. en konsert med stor orkester, operans främsta krafter och en känd dirigent samlar ett fjärdedels hus, då blir man ledsen. Den ypperlige franske violinisten René Benedetti fick också spela för nästan tomt hus.

Det svaga intresset får konsekvenser inför nästa sommar.

- Nästa säsong kommer konsertprogrammet att få finna sig i en betydande nedskärning, ty vi planerar ett helt nytt slagnummer i Konserthallen, ett sex veckors arrangemang med internationella artister. Mer vill jag inte säga ännu, men att det blir en publikattraktion av rang är säkert, säger Ekström.

Flytta Huvudentrén?

I början av 1951 är omläggningen av Korsvägen en aktuell fråga i Göteborg. Från Stadsplanekontoret kommer förslag om ny trafikordning vid Liseberg som bland annat går ut på att Huvudentrén ska flyttas till Forssjögårdens nuvarande plats, att en ny huvudväg ska byggas alldeles norr om Lisebergsteatern och att en viadukt ska byggas mellan Liseberg och Svenska Mässan, med trappor ner till spårvagnen på Örgrytevägen.

Lisebergs ledning avvisar bestämt förslaget om att flytta Huvudentrén och att bygga en viadukt. Man är dock positiv till en del andra punkter i förslaget. Dessutom kan Liseberg åta sig att minska trycket vid Huvudentrén genom att bygga om Södra entrén och göra den mer populär.

Stadsplanekontorets förslag blir aldrig verklighet. Fokus läggs i stället på att ordna trafiken vid Korsvägen och att bygga om parkeringsplatsen utanför Liseberg. Övriga förslag skjuts upp till framtiden. Liseberg passar dock på att bygga om Södra entrén.

Preventivmedel på Rotundan?

I november erbjuder Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, att sätta upp försäljningsautomater med preventivmedel i Rotundan. Lisebergs ledning tackar nej med motiveringen att det är ”mindre lämpligt att Liseberg på detta område skulle vara någon pionjär.”

Väsktjuvarnas paradis

Enligt Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning kommer förtvivlade flickor så gott som dagligen in på Lisebergs polisstation och anmäler att de blivit bestulna på sina handväskor på Stora Dansbanan. Intill dansbanan finns en kassa där det går att lämna in värdesaker, men de som inte känner till denna förvaring använder gärna väskställen som är placerade runt om på dansbanan. Det är vid dessa ställ som stölderna äger rum.

En polisman berättar att det utbrutit en formlig epidemi av väskstölder på Liseberg och att det av allt att döma är en liga, bestående av både manliga och kvinnliga väsktjuvar, som är i farten. Flera av flickorna berättar att deras kavaljerer erbjudit sig att lägga upp väskan, och när dansen tagit slut har väskan varit borta.

De stulna väskorna påträffas ofta på Lisebergsområdet eller utanför, rensade på värdesaker. En morgon hittar en vakt inte mindre än sex väskor liggandes utmed Mölndalsån. Tidningen uppmanar Lisebergs ledning att ta bort väskställen, eller åtminstone skylta bättre med varnande texter.

Varför stänger Liseberg så tidigt?

Göteborgarna tycker om sitt Liseberg. Men om något ska få negativ kritik så är det stängningstiderna. Varför slår man igen redan kl. 23 på vardagarna och kl. 24 på lördagarna? Anledningen är några saftiga slagsmål som tidigare ägde rum sent på kvällarna. Sedan man rensat upp bland bråkstakarna har det blivit bättre, men polisen anser att kl. 23 och 24 är en lämplig tid att stänga.

Badgästerna sviker

Sommarvädret är visserligen ingen höjdare men 38 593 badande i Lisebergsbadet är nytt bottenrekord. Lisebergschefen Einar Ekström beskriver frekvensen på badet som ”rena natta”. Han lovar att så fort Göteborg fått sitt stora utomhusbad (Valhallabadet) så ska Lisebergsbadet ändra skepnad.

– Det skall bli hemvist för sjölejon och därmed tillföra nöjesparken ytterligare en attraktion, säger han.

Lite siffror...

1951 är Liseberg 150 000 kvm stort - lika stort som förebilden Tivoli i Köpenhamn. Över 1000 personer är tjänst under sommarsäsongen. 500 av dem arbetar i någon av restaurangerna. Att dansa kostar 20 öre, 5 öre dyrare än ifjol men 10 öre billigare än på Gröna Lund. Biljetten till de bästa platserna i Cabarethallen höjs från 1,50 kr till 1,75.

Nyheter i korthet

Attraktioner

Spel

Underhållning

Underhållningsprogrammet

Klicka här för att läsa stora delar av underhållningsprogrammet

Höjdpunkter

Evenemang

Mat och Dryck

Restauranger och caféer


Kiosker

  • Frukt och konfektyr (AB Chokladfabriken Marabou)
  • Glass och korv (Herr Giovanni Galligani)
  • Souvenirer m.m. (Herr Nils Trell)
  • Tidningar och tobaksvaror (Göteborgs Tobakshandlares ekonomiska förening)
  • Vatten och läskedrycker (AB Apotekarnas Förenade Vattenfabriker)
  • Våfflor (Fru M. Norberg)


Fakta

Öppethållande: 28 april-16 september.

Väder: Till stor del kyligt och solfattigt. Mot slutet av säsongen ganska regnigt.

Entréavgift: 50 öre för vuxna (1 kr lördags- och söndagskvällar efter kl. 18) och 25 öre för barn. 25 öre för alla vardagar innan kl. 18.

Pris dans: 20 öre (1950: 15 öre)

Antal besökare (exkl. försålda årskort): 1 859 884 (1950: 1 852 991).

Försålda årskort: 3 353 (1950: 3 296).

Kostnad årskort: 15 kr.

Bästa dag: 8 juli, 37 650 gäster.

Sämsta dag: 7 maj, 2 233 gäster.

Lisebergsbadet öppet: 27 maj-30 augusti.

Antal badande: 38 593 (1950: 56 655).