Visningar
Åtgärder

1951

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Fröken Göteborg 1951, Ethel Ellberg, testar en av bilarna i den nya Racerbanan. Foto: Liseberg
Södra entrén byggs om och blir betydligt mer attraktiv än tidigare. Tornet i bakgrunden tillhör Lustiga Huset. Foto: Kamerareportage
Folk går man ur huse för att få en skymt av den spektakulära modelljärnvägen i Rotundan. Foto: Liseberg
Nisse Jonsson uppvaktas med blommor när Veckans Revy spelas för tionde säsongen. Foto: Kamerareportage
Pressfotografer och publik trängs runt Stora Friluftsscenen för att få se Stålfarfar. 66-årige Gustaf Håkansson drar mer publik till scenen än vad de flesta artister gör! Foto: Liseberg
En tillsynes avspänd Karl Gerhard inför sitt framträdande på Stora Friluftsscenen. Foto: Liseberg
Bröderna Sven-Olof och Stig-Bertil Axelsson poserar framför Berg- och dalbanan under ett besök i augusti. Tack till Sven-Olof Axelsson för bilden! Foto: Kaisa Axelsson
Familjen Axelsson framför Spegeldammen. Vi ser pappa Gideon, Sven-Olof, mamma Kaisa, Stig-Bertil och farbror Gustav. Det är första resan till Göteborg och familjen har åkt ända från Forserum i Småland i en gammal Ford från 1937. "Det blev en lång resa och ett stort äventyr" minns Sven-Olof. Tack till Sven-Olof Axelsson för bilden! Foto: Elin Axelsson

Innehåll

Viktiga händelser

Olycka i Parkexpressen

Söndagen den 19 augusti inträffar en olycka i Parkexpressen. En vagn välter och åtta personer, varav tre vuxna och fem barn, förs till sjukhus. Ett av barnen blir kvar på Barnsjukhuset för observation. Enligt Göteborgs-Tidningen visar polisrapporten att föraren av Parkexpressen drack nära en liter sprit dagen innan olyckan och att hans alkoholpromille på olycksdagen var 1,75.

Barnteaterledare döms till straffarbete

I början av året rullas Lisebergshistoriens största skandal upp. Den 28 februari häktas ledaren för Lisebergs barnteater och hans assistent för straffbar homosexualitet gentemot pojkar i teatern. Den 22 juni kommer domen. Barnteaterledaren döms till straffarbete i ett år och tre månader för otukt med pojkar i åldern 15-18 år. Han har då varit anställd på Liseberg i fem år. Assistentens öde är oklart.

Racerbanan - årets stora attraktionsnyhet

Racerbanan, som byggs på det nya området i övre parken, är den stora attraktionsnyheten 1951. Vad ingen vet då är att den ska finnas kvar i över 20 år. Först 1972 rivs den, i samband med bygget av FlumeRide.

Populär modelljärnväg

Ett av sommarens populäraste arrangemang är visningen av världens största och tekniskt mest fulländade modelljärnväg. Den heter ”Schnellzug im Saal” och visas i skala 1:90. Visningen av järnvägen, som är den första någonsin i Sverige, äger rum i Rotundan. Tjänstemän vid Statens Järnvägar anlitas som speakers och demonstrationsledare. Tanken är att visa järnvägen under en månads tid men det stora publikintresset förlänger visningstiden vid flera tillfällen.

Södra entrén byggs om

Detta år får Södra entrén ett rejält ansiktslyft. Tidigare bestod den av en anspråkslös port i planket och fungerade mest som utgång. Nu är den betydligt mer dekorativ och utrustad med vändkors. Entrébyggnaden ritas av arkitekten Axel Jonson.

Veckans Revy firar 10 säsonger

Tio säsonger efter starten fortsätter folk att med glädje underhållas av Nisse Jonsson och hans ensemble i Veckans Revy. Föreställningar ges två gånger dagligen, utom lördagar och söndagar då man ger tre-fyra föreställningar. I tio säsonger har Veckans Revy lockat över 900 000 människor till den lilla intima lokalen norr om Bergbanan.

Stålfarfar drar storpublik

Den 8 juli gästas Liseberg av spänstfenomenet Gustaf Håkansson, mer känd som Stålfarfar. Håkansson blir rikskändis när han vid 66-års ålder cyklar, och vinner, Sverigeloppet som går mellan Haparanda och Ystad. Utom tävlan dessutom, eftersom åldergränsen går vid 40 år. 37 000 människor besöker Liseberg denna dag. Framför Stora Friluftsscenen är det fullsatt när Håkansson visar upp sin cykel och berättar om den spännande färden genom Sverige.

Badgästerna sviker

Sommarvädret är visserligen ingen höjdare men 38 593 badande i Lisebergsbadet är nytt bottenrekord. Detta är början till slutet för badet.

Klassisk Millesskulptur

Söndagen den 29 april avtäcks Carl Milles skulptur Minnesbrunn med triton i parken. Skulpturen har anor sedan 1923 då den var en del av Jubileumsutställningen i Göteborg. 76-årige Milles övervakar personligen placeringen på Liseberg samt brunnskarets utformning, vars botten består av samtliga Sveriges marmorarter. För att ge plats åt skulpturen rivs Trädgårdspaviljongen.

Kul kuriosa

Flytta Huvudentrén?

I början av 1951 är omläggningen av Korsvägen en aktuell fråga i Göteborg. Från Stadsplanekontoret kommer förslag om ny trafikordning vid Liseberg som bland annat går ut på att Huvudentrén ska flyttas till Forssjögårdens nuvarande plats, att en ny huvudväg ska byggas alldeles norr om Lisebergsteatern och att en viadukt ska byggas mellan Liseberg och Svenska Mässan, med trappor ner till spårvagnen på Örgrytevägen.

Lisebergs ledning avvisar bestämt förslaget om att flytta Huvudentrén och att bygga en viadukt. Man är dock positiv till en del andra punkter i förslaget. Dessutom kan Liseberg åta sig att minska trycket vid Huvudentrén genom att bygga om Södra entrén och göra den mer populär.

Stadsplanekontorets förslag blir aldrig verklighet. Fokus läggs i stället på att ordna trafiken vid Korsvägen och att bygga om parkeringsplatsen utanför Liseberg. Övriga förslag skjuts upp till framtiden. Liseberg passar dock på att bygga om Södra entrén.

Preventivmedel på Rotundan?

I november erbjuder sig Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, att sätta upp försäljningsautomater med preventivmedel i Rotundan. Lisebergs ledning tackar nej med motiveringen att det är ”mindre lämpligt att Liseberg på detta område skulle vara någon pionjär.”

Nyheter i korthet

Attraktioner

Spel

 • 13-spelet
 • Automathall I
 • Automathall II
 • Clippern
 • Crown & Anchor
 • Dockspelet NY
 • Erotikon
 • Fiskdammen
 • Flygbomben
 • Fortunaspelet NY
 • Färgspelet
 • Hopplan
 • Hästspelet
 • Konfektbörsen
 • Kraftmätarna
 • Namnspelet NY
 • Pilkastningen
 • Pyramiden
 • Röksalongen
 • Skarpskyttet
 • Stilografen NY
 • Super Play
 • Terrängskjutbanan
 • Varubörsen NY

Underhållning

Underhållningsprogrammet

Klicka här för att läsa stora delar av underhållningsprogrammet

Höjdpunkter

Fakta

Öppethållande: 28 april-16 september.

Väder: Till stor del kyligt och solfattigt. Mot slutet av säsongen ganska regnigt.

Entréavgift: 50 öre för vuxna (1 kr lördags- och söndagskvällar efter kl. 18) och 25 öre för barn. 25 öre för alla vardagar innan kl. 18.

Antal besökare (exkl. försålda årskort): 1 859 884 (1950: 1 852 991).

Försålda årskort: 3 353 (1950: 3 296).

Kostnad årskort: 15 kr.

Bästa dag: 8 juli, 37 650 gäster.

Sämsta dag: 7 maj, 2 233 gäster.

Lisebergsbadet öppet: 27 maj-30 augusti.

Antal badande: 38 593 (1950: 56 655).