Visningar
Åtgärder

1949

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Parkkarta 1949. Foto: Liseberg
Något oskarp, men i färg - den pampiga Konserthallen. Foto: Fredrik Bruno
Lurblåsarna på Konserthallens tak och delar av området runt Stora Friluftsscenen fotograferat från berget. Foto: Fredrik Bruno
Det är ett sådant här tåg som välter den 21 maj då sex personer skadas och förs till sjukhus. Foto: Okänd
Olyckan toppar löpsedlarna den 22 maj. Foto: Okänd
Kärlekstermometern, ett av många spel på det sena 1940-talets Liseberg. Foto: Okänd
Fullt tryck på Lisebergs scener! Foto: Okänd
Flamencodansaren José Greco och hans 19 personer starka dansensamble gör fem föreställningar i Konserthallen. Nila Amparo till vänster och Carola Goya till höger. Foto: Okänd
Dags att packa ihop! Liseberg stänger för säsongen. Foto: Kamerareportage
Blott 12-åriga Anna Maria Alberghetti efter sitt framträdande i Konserthallen. Till vänster står Lisebergsorkesterns kapellmästare Oscar Mayrhauser. Till höger Lisebergsdirektören Einar Ekströms dotter Ragnhild som delar ut present till Anna Maria. Foto: Okänd
Gamla klassiska Barnkarusellen lockar till skratt. Foto: Okänd
Fullsatt framför Barnteatern som ligger uppe på berget. Foto: Okänd
Meny från 1949. Tack till Laila Elgh som bidrog med menyn!
Dagens Program köps för en billig peng. I det lilla häftet går att läsa vad som händer på Lisebergs scener under dagen.

Innehåll

Viktiga händelser

Blå Tåget i lågor

Strax innan fyra på eftermiddagen söndagen den 10 april, endast tre veckor innan Liseberg öppnar, får brandkåren larm om att Blå Tåget på Liseberg brinner. På kort tid övertänds attraktionen och brandmännen får inrikta sig på att begränsa eldens spridning till de intilliggande byggnaderna Cabarethallen, Veckans Revy och Berg- och dalbanan. Blå Tåget brinner ner till grunden, grannbyggnaden Snurriga Huset får stänga medan spellängorna intill skadas svårt. På kort tid byggs det provisoriska Spöktåget upp på samma plats.

Liseberg torrlagt

”Den största nyheten för Liseberg i sommar blir utan tvekan att här kommer att bli absolut torrlagt”. Orden kommer från Lisebergs vd Einar Ekström som snabbt förtydligar att torrläggningen inte innebär ett hot mot vare sig helan eller halvan.

– I sommar skall man inte som förr vid regnväder behöva klafsa omkring i den berömda Lisebergssörjan. Vägar och gångar är också permanentade. Kommer det regn så rinner det bort på någon eller några minuter. Jobbet har kostat massor med pengar och är ett av de dyrbaraste arbeten man haft på Lisebergsområdet, säger han.

Tyrolerhallen blir Ekebacken

Tyrolerhallen genomgår en totalrenovering och byter namn till Ekebacken. Förändringen är ett led i Lisebergs strävan att ”tillhandahålla förstklassiga och smakfullt inredda restauranglokaler”. Det är också ett sätt att minska fylleriet i parken.

”För den som önskar finns det vin och öl. Men den gamla ordningen är slut, då man kunde slinka in på Tyrol och få en pava vin och en öl eller två bara man beställde en korv. Nu blir det ingen servering utan en riktig måltid” skriver Ny Tid inför restaurangens öppnande.

Liknande åtgärder görs i en annan del av parken. VARA-bolagets ölservering vid Stora Dansbanan innanför Huvudentrén tas bort och ersätts av ett konditori. Förändringen ger resultat. I november skriver polismästare Uno Hernroth att ”beträffande nykterhet och ordning inom och i omedelbar närhet av nöjesfältet är jag personligen av den uppfattningen att en förbättring ägt rum under den senaste säsongen jämfört med föregående år. Denna uppfattning delas såväl av övrigt befäl som av den polispersonal, som varit i tjänstgöring vid Liseberg.”

Olycka i Parkexpressen och på Lisebergsbadet

Lördagen den 21 maj inträffar en olycka i Parkexpressen, sightseeingtåget som åker runt i övre parken. Tåget välter i den så kallade Burmabacken som går från Lisebergsteatern vidare upp på berget. Sex personer, två barn och fyra vuxna, skadas varav en förs till sjukhus.

Torsdagen den 9 juni skadas en 13-årig flicka sedan hon halkar på väg ner från hopptornet vid Lisebergsbadet. Flickan förs till sjukhus där en skadad ryggkota och en spricka i skallbenet konstateras.

Speciella familjepriser

Den här säsongen införs speciella familjepriser på ett flertal attraktioner på söndagar- och helgdagar klockan 13-18. Priset är då sänkt till 25 öre för både vuxna och barn.

Kul kuriosa

Skarp ammunition på skjutbanan

En av årets nyheter är att Liseberg, som första nöjesfält, låter besökarna skjuta med skarp ammunition. Vid den nya skjutbanan, som ligger bredvid restaurang Ekebacken, finns nykonstruerade korta gevär som skjuter kammarammunition. ”Det bör bli en lockelse för intresserade skyttar” skriver Göteborgs-Posten.

Skoputsning för den som önskar

Herrarna Stig Ekström och Per Olof Eklund ber att få bedriva skoputsning på Liseberg. Ledningen säger ja och när parken öppnar den 30 april kan folk uppsöka någon av de två skoputsningskioskerna för att få skorna i fint skick.

Attraktioner

Spel

Nyheter i korthet

  • Samarbete inleds med Gunnar Månsson AB om inköp av attraktioner och spel.
  • Sporthallen (intill Blå Tåget) är ny för året.
  • I stadsfullmäktige diskuteras planer på ännu en göteborgsk nöjesanläggning i kommunal regi. Liseberg följer utvecklingen med intresse.

Underhållning

Hela underhållningsprogrammet

Klicka här för att läsa hela underhållningsprogrammet

Fakta

Öppethållande: 30 april-18 september

Väder: I stort sett bra väder, särskilt under den andra delen av säsongen.

Entréavgift: 50 öre för vuxna (75 öre lördags- och söndagskvällar) och 25 öre för barn. 25 öre för alla vardagar innan kl. 18.

Antal besökare (exkl. försålda säsongkort): 1 779 151 (1948: 1 697 513)

Försålda säsongkort: 2 933 (1948: 2 804)

Bäst besökta dag: 4 september, 34 141 gäster

Sämst besökta dag: 9 maj, 2 672 gäster