Visningar
Åtgärder

1943

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Parkkarta 1943. Foto: Liseberg
Den förgyllda vagnen som dras av gulliga ponnyer är en populär nyhet i parken. Foto: Okänd
Södra området en mörk sommarkväll. Foto: Fredrik Bruno
Dags för framträdande på Stora Friluftsscenen. Foto: Fredrik Bruno
Runt Blå gången hänger mängder av de kulörta lyktor som tänds när sommarkvällarna blir mörkare. Foto: Fredrik Bruno
Ljuset från Huvudrestauranten lyser inbjudande i kvällsmörkret. Foto: Fredrik Bruno
Ett av många fyrverkerier vid Spegeldammen. Foto: Fredrik Bruno
Lilla Åby, barnens egen travbana i övre parken. Foto: Liseberg
Den nya pojkorkestern Lisebergspojkarna marscherar förbi Huvudrestauranten. Bilden är tagen 1 maj, samma dag som orkestern debuterar på Liseberg. Foto: Kamerareportage
Den nya barnscenen i övre parken. Foto: Kamerareportage
Finska krigsbarn besöker Liseberg för att glömma det grymma kriget. Foto: Kamerareportage
30 maj. Alla mödrar får en blombukett på Mors dag. Foto: Kamerareportage
Scener ur filmen Livet måste levas spelas in på Liseberg den 14 maj. Filmen regisseras av Elof Ahrle (tvåa från vänster) och till vänster om honom står Oscar Ljung, en av huvudrollsinnehavarna. Foto: Kamerareportage
Vid Barnkarusellen. Foto: Kamerareportage
Säsongkortet är en vikt liten pärm med foto, titel och andra uppgifter. Genom hela Lisebergshistorien är kortet personligt och får inte överlåtas till andra. Foto: Kamerareportage
En tur i en av årets nyheter utanför Konserthallen. Foto: Kamerareportage
Glädje och förväntan inför en åktur i Mont Blanc. Foto: Kamerareportage
Mer Mors dag. En vaktmästare överlämnar en liljekonvaljbukett till en mamma i entrén. Foto: Kamerareportage
Liseberg köper in Sveriges största modelljärnväg, vilken man hoppas ska gå hem hos publiken. Här visas den upp i samband med pressvisningen. Foto: Kamerareportage
Full aktivitet utanför Svenska Mässan, mittemot Liseberg. På Liseberg skymtar vi, från vänster, Huvudentrén, Forssjögården, Lisebergsfyren och Lisebergsbadet. Foto: Foto Sörvik, Fotofirma

Innehåll

Viktiga händelser

Liseberg blir barnens paradis

Under parollen "Barn, glädje och Liseberg hör samman" hamnar för första gången i Lisebergs 20-åriga historia barnen i fokus. I övre parken presenteras Lisebergs första - och hittills enda - travbana, kallad Lilla Åby. Fem ponnyer och ett föl samt fyra miniatyrsulkys köps in (fölet får barnen döpa i en namntävling). Ponnyerna används inte enbart till trav. De drar även runt barn i höskrindor och vagnar. Den finaste vagnen är en förgylld sjuglasvagn. Barnen få rida och köra så mycket de vill utan avgift.

Dessutom byggs en barnscen i närheten av Lilla Åby. Under ledning av Farbror Gunnar och Hillevi Stenhammar får barnen sjunga, dansa, spela och leka i det gröna. Det är inga fasta uppträdanden utan de barn som vill och vågar uppträda gör så på söndagarna, barnens speciella dag. I området finns även en ny sparkkarusell och gungor.

Premiär för skoldanserna

Tisdagen den 12 januari startar de med tiden så populära skoldanserna på Rotundan. Varje tisdag, klockan 19 till 23, är det dans till en billig peng - 1,25 kronor för herrar och 1 krona för damer. Danspedagogerna Anna Wikström och Helmut Lotz är på plats och lär ungdomarna att dansa vackert. Åke Fagerlunds orkester spelar.

Vad man dansar? Swing såklart. Gammeldans är bannlyst.

Inför dansen handlar mycket om kontroll. Ingen sprit, inga ovälkomna "element", hög föräldranärvaro, ordning och reda.

- Givetvis kommer dansen att ske under snygga och fullt betryggande former och naturligtvis äro ungdomarnas föräldrar och andra vuxna välkomna till dessa dansaftnar, säger Lisebergs vd Einar Ekström till Göteborgs-Tidningen.

Rektorn på Hvitfeldska läroverket, Sven E. Ohlon, tilltalas av att dansen ska ligga på ”ett högt plan”.

- Det är roligt, att ungdomen på detta sätt får tillfälle att dansa under effektiv kontroll, säger han till samma tidning.

Omkring 500 ungdomar premiärdansar (drygt 1 000 veckan därpå). Snittåldern ligger på 16 år (vilken även är åldersgräns). Göteborgs-Posten lugnar alla mammor och pappor: "vi upptäckte inte ett enda par dansande »cheek to cheek», vilket ju lär vara det värsta", skriver man.

Några orosmoln finns dock. Som att många ungdomar uppges vara trötta och lättirriterade i skolan dagen efter dans. Det sägs också att Rotundans belysning skapar sminkvanor hos de unga flickorna och att Lisebergsdansen rent allmänt bidrar till att ge smak för utevanor.

Liseberg tar ansvar för det som är rimligt, nämligen att tidigarelägga sluttiden till 22:30.

Evert Taube debuterar

Den 15 maj uppträder Evert Taube på Liseberg för första gången. Under konserten, som äger rum i Konserthallen, framför han numera klassiska visor som Sjösala vals och Calle Schewens vals. Trots att Taubes röst är ansträngd ger recensenterna tummen upp.

Lisebergspojkarna ser dagens ljus

Lisebergs återupplivar Gossorkestern, som var så populär under Jubileumsutställningen 1923, och de efterföljande åren på Liseberg.

Nu kallas orkestern för Lisebergspojkarna. Den består av 18 blåsare, slagbäcken, bastrumma och två småtrummor. Musikern Edgar Lundberg utses till lärare för orkestern, som under vintern och våren övar tillsammans tre timmar varje lördag. Lisebergspojkarna uppträder i blåröda uniformer

På söndagar och helgdagar samt vissa speciella dagar marscherar de genom parken och spelar för Lisebergspubliken.

Kadriljen byggs om

Efter bara en säsong i parken får dansbanan Kadriljen ett ansiktslyft. Om sanningen ska fram rivs den och ersätts av en ny dansbana med samma namn. Den nya banan är en halvrund skapelse med tak och scenhus. Den gamla saknade tak och golvet var inte optimalt. Förutom dans används Kadriljen till barnprogram. Precis som så mycket annat på den här tiden är nya Kadriljen ritad av arkitekten Axel Jonson.

Kuriosa

Kreativa besparingsåtgärder

På grund av ökade kostnader försöker Lisebergs ledning dra in mer pengar till bolaget. Dyrtidstillägg är en nyhet som kostar mycket, men även materialkostnaderna ökar.

Varför inte höja entrépriset? Lisebergs vd Einar Ekström, som gör sin första hela säsong, föreslår just detta: att höja avgiften för vuxna från 65 öre till 75 öre. Samtidigt vill han sänka avgiften för barn från 30 öre till 25 öre. Han vill även höja avgiften till Cabarethallen, dansen och friluftsscenerna. Kollegorna i ledningen, som har mer Lisebergserfarenhet, är skeptiska. De anser att avgiftshöjningar om möjligt bör undvikas.

Ett annat, mer raffinerat, tillvägagångssätt är att låta ett Dagens Program ingå i entréavgiften. Genom att inte sälja programmen enskilt kringgår man nämligen nöjesskatt för dessa. Efter lite räknegympa framgår att en miljon besökare innebär 20 000 kronor i besparingar. Sköna slantar såklart, men med tanke på en befarad reaktion från allmänhet, press och eventuellt även myndighet, fimpas även den idén.

Sand i stället för grus i ransoneringstider?

En insändare i tiden. Göteborgs-Posten, den 12 maj:

"Till Styrelsen för Liseberg riktas en vördsam anhållan att i stället för det vassa grus, som nu finns på de flesta gångarna i parken, fylla på den vanliga sanden, som ju ej är så vass och för skodonen mindre farlig. Särskilt nu i skoransoneringstider är ju detta särdeles aktuellt. Eller kanske det skulle låta sig göra att trumla ned det grus, som nu finnes, så att det på så vis bleve mindre besvärande?" - signaturen Lisebergsgynnare.

Lisebergs svar:

Lisebergsledningen har redan haft sin uppmärksamhet riktad på saken och vidtagit en del åtgärder. Vi har alltid haft grus på parkgångarna, men i år är det en något finare sort, 8 millimeter i stället för det tidigare använda 10 millimeter. När meddelandet om skoransoneringen kom hade vi redan lagt ut gruset. Strax efteråt lät vi köra med en vält för att få ned de vassa kanterna. Just nu är det ganska väl tilltrampat. Det brukar inte dröja så länge innan gruset plattas ut och blir tämligen ofarligt för skodonen. Att som "Lisebergsgynnare" föreslår fylla på vanlig sand låter sig ej göra, emedan denna är alldeles för lös och sprids ut mot kanterna. Allt vad som kan göras åt saken skall emellertid bli gjort. - Einar Ekström.

Premiär för Norges dag

För att stötta sitt grannland, som ockuperas av tyska trupper, anordnar Liseberg Norges dag den 16 maj. En Norgesoaré framförs i Konserthallen där Åke Söderblom, Lasse Dahlquist, Elsa Ekendahl-Axelson, Ann-Mari Ström, Kåre Vicklund, Guido Vecchi, Carl Tillius samt Lisebergsorkestern, under ledning av Oscar Mayrhauser medverkar. Biljetterna kostar en krona och intäkterna går oavkortat till Norgehjälpen. Om summan inte når upp till 2 000 kronor betalar Liseberg ändå 2 000, enligt ett beslut av Lisebergs styrelse.

Norska flaggor vajar och norska barn deltar i barnparaden och medverkar vid barnföreställningarna på Lilla Friluftsscenen. Den speciella Norgenålen säljs i parken.

Nyheter i korthet

 • Liseberg AB:s första ordförande, Erland Erlandsson, avlider.
 • Trätrapporna vid Stora Dansbanan, Stora Friluftsscenen och vid Södra gården ersätts av trappor gjorda av gnejs.
 • Även Cabarethallens trätrappa byts ut. Den nya görs i kalksten. Den nya trappan gör att fyra dörrar inte går att använda. Dessa görs om till skyltskåp. Fasadens som snyggas till är dekorerad av konstnärerna Odd Lycke och Simon Lundell. Inomhus bygger man för sidorna vid scenen och sidogångarna får ny armatur. Scenens sidor smyckas med ett par vackra reliefer, signerade konstnären Joel Mila. Den ena föreställer en dubbelstjärtad najad som rider på en haj, den andra, en hand som spelar på en lyra omgiven av fåglar och blommor. Cabarethallen får dessutom en verkstad, en verkstad som Lisebergs avgående vd Herman Lindholm, ställer sig tveksam till eftersom han befarar att den ska användas till icke Lisebergsrelaterat arbete.
 • Det är dålig akustik i Konserthallen. Inför säsongen byggs därför en akustiksnäcka på podiet, ritad av arkitekt Nils Einar Eriksson. Förståsigpåarna till musikrecensenter ger tummen upp - mycket bättre ljud i lokelen. Samtidigt byggs läktaren om, vilket innebär 156 fler sittplatser, och bänkarna i hallens mitt numreras. Konserthallen rymmer nu omkring 1 350 åskådare. Bänkarna omplaceras så att ordentliga utgångar skapas på sidorna. Artisterna får ett ordentligt omklädningsrum och kan nu komma in till podiet utan att synas av publiken. Dessutom tas de 600 guldrosetterna ner, förgylls och sätts tillbaka.
 • Lilla Caféet, som ligger intill [Cabarethallen]] byggs om och får tak.
 • Huvudrestaurantens festvåning byggs till och interiören genomgår en grundlig renovering, vilket resulterar i tre salar i stället för en. Med hjälp av skjutdörrar kan man ta emot två sällskap samtidigt. Den gamla festsalens tak går nu i blåvitt medan väggarna går i en gul färgton. Axel Jonson är arkitekt medan konstnären Joel Mila utför två målningar "Sydländskt perspektiv" i det nya förrummet som vetter mot Stora Dansbanan. Konstnären Gunnar Ström målar en tavla föreställande Jubileumsutställningen. Båda konstnärerna går med på att måla "anonymt", alltså utan signering.
 • Runt Spegeldammen byggs en ram av betong. Den ersätter de gamla träpålarna som ständigt fick lappas och lagas. Samtidigt får dammen ny belysning.
 • Polketten får nytt parkettgolv.
 • Skådespelarna i Veckans Revy får större svängrum. Scenen blir större och mer utrymme skapas bakom densamma.
 • Mer plats skapas på "vägen" mellan Cabarethallsplatsen och Polkettenplatsen. Där var det tidigare ganska trångt.
 • Bergbanans yttre är totalrenoverat och banan ståtar nu i glada färger.
 • En modell av Bergbanan tillverkas och ställs ut till allmän beskådning. Den är in i minsta detalj verklighetstrogen, så när på något enstaka gupp.
 • Lustiga Huset målas om och framstår nu som "röda huset".
 • Giovanni Galliganis servering vid Stora Dansbanan byggs om.
 • En dans- och konsertafton äger rum på Rotundan den 11 februari. Hela bruttointäkten, vilken landar på 2 881 kronor, går oavkortat till Norgehjälpen.
 • Polisverket vill höja ersättningen för den konstapel som håller ordning utanför Rotundan, från 3 kronor i timmen till 4 kronor. Lisebergsledningen säger nej. Man befarar att ett godkännande leder till en höjning även bland alla de poliser som tjänstgör i parken under sommaren.
 • Artistbokningarna har varit problematiska under hela andra världskriget. Än värre är det i år då artistchefen (nu kallad "artistombud") Benno Larsson kallas in till militärtjänstgöring den 1 april.
 • Gång- och bilvägen upp på berget är nu gjord av betong.
 • Bohusslöjden och karikatyrtecknaren får nya kiosker.

Attraktioner

Spel

Underhållning

Hela underhållningsprogrammet

Klicka här för att läsa hela underhållningsprogrammet

Temadagar

 • Barnens Dag, 4-5 september
 • Bohusdagen, 15 augusti
 • Kungafondens dag, 25 juli
 • Norges dag, 16 maj

Fakta

Öppethållande: 30 april-15 september.

Väder: ”Relativt gynnsamt väder”.

Entréavgift: 65 öre för vuxna och 30 öre för barn under 14 år (30 respektive 15 öre vardagar 15-18).

Antal besökare (exkl. försålda säsongkort): 1 366 155 (1942: 1 205 964).

Försålda säsongkort: 1 891 (1942: 1 517).

Pris säsongkort: 12 kr för vuxna och 6 kr för barn.

Bäst besökta dag: 5 september, 31 127 gäster.

Sämst besökta dag: 10 maj, 837 gäster.