Visningar
Åtgärder

1927

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Lisebergs VD Herman Lindholm testkör de sprillans nya Radiobilarna. Foto: Kamerareportage
Det nya Reklamtornet på berget. Tornet används både som reklampelare och utsiktstorn. Foto: Liseberg
Årets andra attraktionsnyhet, Autokarusellen, testas på pressvisningen den 19 maj. Foto: Kamerareportage
Den nya musikpaviljongen i Tivolirestauranten. Här spelar oftast militärorkestrar. Foto: Liseberg
6 april 1927. Arbetet med att få parken klar till premiären pågår för fullt. Foto: Kamerareportage
Lilla Paviljongen är en av årets två nya scener. Till vänster ligger Konserthallen. Foto: Liseberg
Kindgillet – den gamla ryggåsstugan som än idag finns kvar på Liseberg. Foto: Kamerareportage
Bergbanan provåks på pressvisningen den 19 maj. Foto: Kamerareportage
10 Romanos visar upp sina konster på Friluftsscenen 12-31 maj. Foto: Liseberg
Barnkarusellen uppskattas av Lisebergs yngsta gäster. Till höger i bakgrunden ligger Polketten. Foto: Kamerareportage
Isbaletten Klamek framförs i Cabarethallen 15 juni-15 juli. Foto: Liseberg
En familj promenerar i södra gården. Bergbanan till vänster, Lustiga Huset i mitten och Eggers restaurang till höger (där Tyrolen senare kommer att byggas). Foto: Liseberg
Det är sista sommaren som Bergbanan ser ut så här. 1928 får den nya väggmålningar. Foto: Liseberg

Innehåll

Viktiga händelser

Radiobilarna har premiär

Lisebergs mest långlivade åkattraktion, Radiobilarna, har premiär klockan sju på kvällen onsdagen den 12 maj 1927. Det är naturligtvis inte samma radiobilbana som dagens (attraktionen har bytt både plats och skepnad ett flertal gånger genom åren), men sedan denna dag är Radiobilarna ett stående inslag i Lisebergs attraktionsutbud.

”På tal om bilsensationer så har på backen intill Lustiga Huset installerats något som heter ’Radiobilarna’. Där går det an för dem som äro roade att köra bil huller om buller och hur man vill. Kollisionernas stötar lindras av gummiskydd och ett kontaktnät i taket svarar för att maskinerna aldrig får stopp”, skriver Göteborgs-Posten när de besöker Liseberg några veckor innan premiären 1927.

Radiobilarna tas emot med öppna armar av Lisebergs gäster. ”Det stod genast klart att berg- och dalbanan fått en farlig konkurrent i radiobilen, som logerar mitt emot. Runt denna var det konstant kö, och det är svårt att avgöra vilka som hade roligast, de som sågo på eller de som prövade den ’fartfyllda’ färden” skriver en tidning dagen efter premiären.

Det första Lisebergstornet

Till säsongen 1927 presenteras Reklamtornet, eller Lisebergstornet som det även kommer att kallas. Det placeras i övre parken, där Linbanan passerade fyra år tidigare. Förutom att det gör reklam för Liseberg, i form av en stor neonskylt, används det även som utsiktstorn för Lisebergs gäster. I tornets inre döljer sig rester av linbanan som var så populär under Jubileumsutställningen 1923. I innandömet finns även trappor som leder upp till tornets topp.

Södra entrén ser dagens ljus

Under Lisebergs första fyra år finns endast en entré till parken – Huvudentrén vid Örgrytevägen. För att underlätta för gäster som kommer söderifrån byggs Bohusporten som står klar till säsongen 1927.

”Det övergivna området söderut kommer hädanefter tydligen att bli livligare. Från det hållet väntas en livlig trafik, eftersom den nya entrén åt Bohusvägen nu är färdig och premiärdagen kan slås upp för Mölndals- och Getebärgsängsbor, vilka nog säkert hälsa denna genväg med glädje, skriver Göteborgs-Posten inför premiären.

Kindgillet flyttar in

I december 1927 är Kindgillets stuga på plats i parken. Då, som nu, är den placerad på höjden väster om Huvudentrén, intill den gamla väderkvarnen. Det är medlemmar i Kindgillet i Kinds härad som ansökt om att få placera stugan på Liseberg. Den ska dels användas som samlingslokal för Kindgillet, men även allmänheten ska få glädje av stugan. Den kommer nämligen att stå öppen så att vem som helst kan kika in. Den nya stugan på Liseberg är allt annat än ny. Det är en minst 150 år gammal ryggåsstuga som har forslats till Göteborg från Ambjörnarp.

”Snäckan” blir Friluftsscenen

Det som idag är Stora Scenen var från början en mindre musikpaviljong. Den kallades ”Snäckan” på grund av sin snäckliknande form. Inför säsongen 1927 rivs Snäckan och ersätts av en Friluftsscen. Ett första steg mot allt större artistuppträdanden.

Autokarusellen – inte lika poppis som Radiobilarna

Autokarusellen heter årets andra attraktionsnyhet. Enligt pressen är det världens dyraste karusell (varje bil går på ett par tusenlappar). Men varken kostnaden eller åkupplevelsen tycks imponera på Lisebergs gäster. Efter bara två säsonger säljs attraktionen till Gröna Lund.

Scener byggs – och rivs

Utöver den ombyggda Friluftsscenen byggs två mindre scener i parken. Den ena, Lilla Paviljongen, placeras söder om Konserthallen. Den andra är inbyggd i Tivolirestaurantens fasad. Den sistnämnda ersätter Musikestraden som funnits framför Värdshuset sedan 1924.

Kul kuriosa

Allt har sin tid

Redan 1927 finns färdiga ritningar på en danssalong vid Örgrytevägen. Den nya dansrotundan beräknas kosta 106 000 kr och styrelsen ger faktiskt klartecken för att inleda bygget. Men längre än så kommer man inte. Först 13 år senare blir danssalongen verklighet då Rotundan byggs (Rondo).

Personalförmåner

Nuförtiden är ett antal fri entré-biljetter och åkpass en del av Lisebergs personalförmåner. 1927 får varje ordinarie anställd rätt att köpa ett frikort för hustrun och ett för barn för 2,50 kr styck.

Fri entré för civilklädd polis

Det här året får civilklädd polis för första gången fritt inträde mot uppvisande av polisbricka. Lisebergs ledning ser fördelar med att civilklädd polis vistas i parken, i fall att någonting händer. Bortsett från krigsåren, då civilklädd polis får betala skatt för att komma in i parken, är detta en tradition som håller i sig till början av 2010-talet.

Attraktioner

Spel

 • Automathallarna
 • Badspelet
 • Bilspelet och Bowling
 • Derbyspelet
 • Excellentbanan
 • Hopplan
 • Hästspelet
 • Kanonbiljarden
 • Kraftmätaren
 • Loopingbiljarden
 • Luftgevär
 • Mekaniska skjutbanan
 • Pillersväljare
 • Priskjutning
 • Ringkastning
 • Vågar

Underhållning

Hela underhållningsprogrammet

Klicka här för att läsa hela underhållningsprogrammet

Ett urval

Fakta

Öppethållande: 12 maj-18 september.

Väder: Under sommaren ganska gynnsamt, även om maj månad var ovanligt kall och hela försommaren mycket regnig.

Entréavgift: 50 öre för vuxna och 25 öre för barn under 14 år. Vardagar kl. 13-17: 20 öre respektive 10 öre.

Antal besökare (exkl. försålda årskort): 610 846 (1926: 560 290).

Försålda årskort: 1 563 (1926: 1 233).

Pris årskort: 10 kr för äldre och 5 kr för barn.

Fler bilder