Visningar
Åtgärder

1926

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Ernst Rolf med sällskap på Göteborgs centralstation. 28 augusti-12 september sätter han upp sin revy i Cabarethallen. Foto: Kamerareportage
Lisebergs nya gammeldansbana Polketten har premiär. Foto: Liseberg
Den stora nyheten i Lustiga Huset är att den så kallade tobogan (rutschbanan) nu går utanpå tornet och avslutas i drakgapet i bildens nedre vänstra hörn. Foto: Liseberg
Nyheten Kraftmätaren, eller Klubbslaget som den kommer att kallas långt senare, ligger vid foten av Bergbanans norra kurva. Till vänster skymtar Teater Mysterieus. Foto: Kamerareportage
Sagogrottan med tillhörande padda och orm är en av årets nyheter. Foto: Liseberg
Först ut i Cabarethallen denna sommar är Ungerska Nationalbaletten Toronyi Biri som uppträder 2-30 juni. Foto: Liseberg
Lisebergs baksida snyggas upp inför säsongsstarten. Byggnaderna är, från vänster: Lilla Varietén, Lustiga Huset och Bergbanan. Foto: Kamerareportage
För att ge plats åt Polketten flyttas ringkastningspaviljongen Hopplan till Gillesgården inför säsongen. Foto: Kamerareportage
Den våghalsiga simhopperskan Miss Quiency står för en av årets mest minnesvärda uppvisningar. Foto: Liseberg
Tidstypiska reklamskyltar i parken. Konserthallen i bakgrunden. Foto: Liseberg
En storm drar in över Göteborg den 25 april och välter ett träd innanför Huvudentrén. Där den högra byggnaden ligger byggs senare Lisebergs Planetarium (som senare blir Lisebergsteatern). Foto: Kamerareportage
Cegrellers Rotunda (till vänster) är ett populärt inslag i Lisebergs nöjesutbud 1925-1931. Här leds dansen av Axel Cegreller. I mitten ligger Théatre Mysterieus följt av Onkel Sam. Till höger skymtar Bergbanan. Foto: Liseberg
Gossorkestern uppträder i parken. Foto: Liseberg

Innehåll

Viktiga händelser

Herman Lindholm ny VD för Liseberg AB

Efter att Edward Ferdinand Goldkuhl slutat tillträder Herman Lindholm tjänsten som verkställande direktör för Liseberg AB. Socialdemokraten Lindholm är en av Göteborgspolitikens starka män och en gång initiativtagare till byggandet av nöjesfältet på Liseberg. Han är sedan tidigare styrelseordförande i Liseberg AB. Som kuriosa kan nämnas att Herman Lindholms första VD-lön är 6 000 kronor. Per år.

Cabarethallen ser dagens ljus

Årets största nyhet är att Utställningsteatern, som varit med sedan premiäråret 1923, byter namn till Cabarethallen. Men historien kunde tagit en helt annan vändning. I den ursprungliga planen för nöjesfältet var tanken att riva Utställningsteatern, allt utom själva scenen. Dit skulle man sedan flytta föreställningarna som framfördes på Friluftsscenen.

Planen diskuterades flitigt men verkställdes aldrig. Ett klokt beslut skulle det visa sig eftersom Cabarethallen med tiden blir ett av Lisebergs stora dragplåster.

– Lördagar och söndagar givas föreställningarna som regel för fulla hus, och måndagarna ha nu att uppvisa samma antal sålda biljetter som lördagarna då vi först startade, säger Lisebergs inspektör Carl Jenzén om Cabarethallens lyckade start.

Polketten har premiär

Framgången med gammeldans i Gillesgården 1925 ökar behovet av ännu en dansbana. Den byggs 1926 och placeras vid Karusellplatsen i närheten av Bergbanan. Därmed inleds sagan om Polketten.

Från början är Polketten en friluftsdansbana, med andra ord dans under bar himmel. ”Med sina festliga röda jätteblomster av plåt ser den inbjudande ut redan i förmiddagssolskenet. När de många lamporna som paraplymässigt äro upphängda över banan från den höga masten i mitten tändas och när slingerväxterna ha hunnit nästla sig in i det ännu nymålade gallerverket blir lockelsen säkerligen oemotståndlig varenda kväll. När det regnar ha de andra dansetablissementen sin chans”, skriver Göteborgs-Posten några veckor innan premiären.

Göteborgs Folkdansareförbund får ansvaret att sköta Polketten medan förbundets allmogespelmän står för musiken.

Rolfrevyn spelas i Cabarethallen

Rolfrevyn, av och med revykungen Ernst Rolf, spelas i Cabarethallen 28 augusti-12 september. 18 föreställningar ges inför totalt 10.948 besökare.

I revyn medverkar, förutom Ernst Rolf, även John Wilhelm Hagberg, Katie Rolfsen, Einar Fagstad och Erik Gustafsson. Revyn har två akter där den andra utgörs av den amerikanska revyn Black People, som Ernst Rolf har anlitat för att slippa konkurrens. Black People planerade nämligen att uppträda i Göteborg under egen regi.

Det dröjer inte länge innan Rolf får problem med nöjesskattsbestämmelserna. Enligt myndigheterna är hans revy inte alls en revy utan en varieté och ska därför beskattas dubbelt. Ernst Rolf lyckas kringgå detta genom att i all hast införa en handling där John Wilhelm Hagberg i finalen plötsligt står brudgum med en mörkhyad brud.

Lustiga Huset får nya attraktioner

Säsongen 1926 blir Lustiga Huset ännu lustigare. Inne huset finns nyheten tangogolvet där besökarnas balansförmåga sätts på prov. Men den största nyheten är att den så kallade tobogan nu slingrar sig på utsidan av huset. En sensation som enligt uppgift aldrig visats i Skandinavien förut.

”I stället för att göra sin galanta färd i dess innandömen som förut har skett är det meningen att man skall få sitta och åka på transportbanor, som slingra sig utanpå huset och efter att ha passerat vederbörliga labyrinter kommer man att slungas ut genom ett stort drakgap” skriver Ny Tid inför premiären.

Onkel Sam gör entré

Kraftmätaren Onkel Sam, som kommer att kallas Klubbslaget långt senare, har premiär. Besökarna hittar den strax intill Bergbanans norra sida. ”Den som lyckas slå hatten av Onkel Sam är en dunderkarl när det gäller styrka” konstaterar Ny Tid medan Göteborgs-Tidningen ger en mer ingående, och tidstypisk, beskrivning:

”Denna kraftmätare skiljer sig från de vanliga genom sitt frappanta utseende och sin ansenliga höjd. Man har gjort gradmätaren som en jättestor Uncle Sam och är man riktigt stark, kan det slumpa sig så väl, att man klubbar fram en negergrabb, som i sin tur slår av den store hans höga kubb”.

Hasselblads blir Pilsnerpaviljongen

Hasselblads Restaurang mitt emot Bergbanan byter ägare. Det är Hotell Eggers direktör Axel Eggers som tar över verksamheten. Samtidigt skrotas namnet Hasselblads till förmån för det läskande Pilsnerpaviljongen. I Lisebergs årsberättelser kallas serveringen för Karusellrestauranten (för att den låg i närheten av Karusellplatsen). Eggers är en annan vanlig benämning.

Miss Quiency – en av årets sensationer

Ett av årets mest uppmärksammade uppträdanden är den amerikanska simhopperskan Miss Quiency. Från ett cirka 20 meter högt hopptorn dyker hon ner i en bassäng som har placerats framför Stora Friluftsscenen.

Ny Tid bevakar premiärhoppet: ”Miss Quiency befanns vara ett graciöst väsen, som likt ett stjärnskott från svindlande höjd gjorde ett språng ned i den cirka 2 meter djupa bassängen. Prestationen hälsades med starka applåder.”

Kul kuriosa

En gräsänklings dystra tillvaro

Att frugan reser bort några dagar kan få ödesdigra konsekvenser. Den 29 juli 1926 blir det nämligen bråk i berg- och dalbanan. En man som enligt polisens utredning ”lever gräsänklingens dystra liv i staden” befinner sig i parken tillsammans med en manlig och två kvinnliga bekanta.

När sällskapet åker berg- och dalbanan uppstår bråk mellan mannen och en tysk balettdam. Mannen blir upprörd på kvinnan och börjar slå henne mitt under färden. Föraren stoppar tåget och säger till sällskapet att sluta. När tåget börjar rulla är bråket snart igång igen, fast den här gången slår mannen föraren!

Oro sprider sig, inte bara i tåget utan, som en tidning uttrycker det, även ”inom hela nöjesfältet”. En polis som befinner sig på tåget griper mannen som tillsammans med sina vänner eskorteras till Getebergsängs polisstation.

Originalraketer

När det vankas fyrverkeri nuförtiden köper folk gärna raketer och smällare som är tillverkade av företaget Hammargrens. När Liseberg bjuder publiken på fyrverkeri 1926 är det bröderna Hammargren själva, Tor och Per-Uno, som anordnar detta!

Cykeltävling i långsamhetsåkning

Denna minst sagt annorlunda tävling går av stapeln söndagen den 29 augusti klockan 16. Priser på 75, 50 och 25 kronor tilldelas de som på längsta möjliga tid ”prickfritt tillryggalägger en bana kring Spegeldammen.” Uttagningen till tävlingen sker torsdagen den 26 augusti. Högst 25 tävlande får vara med.

Attraktioner

Spel

Underhållning

Hela underhållningsprogrammet

Klicka här för att läsa hela underhållningsprogrammet

Ett urval

Nyheter i korthet

  • Barnens dag har premiär.
  • Balalaikaorkestern är ett uppskattat inslag i artistprogrammet.
  • Arkitekten Arvid Bjerke lämnar styrelsen.
  • En sagogrotta och ett vattenfall är årets nyheter.

Fakta

Öppethållande: 12 maj-15 september (127 dagar).

Väder: Ganska gynnsamt även om maj månad var ovanligt regnig och kvällarna vissa tider rätt kyliga.

Entréavgift: 50 öre för vuxna och 25 öre för barn under 12 år.

Antal besökare (exkl. försålda årskort): 560 290 (1925: 478 988).

Försålda årskort: 1 233 (1925: 939).

Pris årskort: 10 kr för vuxna och 5 kr för barn.