Visningar
Åtgärder

1925

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Bergbanan byter utseende. Mannen bakom verket är konstnären Joel Mila som målar banan i kobolt, cinnober och andra lysande färger. Foto: Liseberg
Den världsberömda familjen Binder trollbinder publiken vid friluftsestraden. Foto: Liseberg
Av allt att döma en reklamvagn. Vagnen pryds av en målning föreställandes Lustiga Huset. Foto: Liseberg
Två nymålade attraktioner. Bergbanan till vänster och Lustiga Huset till höger. Foto: Liseberg
Flygkarusellen i full aktion. Till vänster Bergbanan och till höger Hasselblads Restaurant följt av Lustiga Huset. Foto: Liseberg
Det skojades friskt i pressen om det nybildade kommunala bolaget Liseberg AB. Snällt, som i den här teckningen. Lindholm är Herman Lindholm, grundare av Liseberg och vid tillfället bolagets styrelseordförande. Foto: Liseberg
...och mer elakt, som i den här. Bjerke är Lisebergs arkitekt Arvid Bjerke. Foto: Liseberg
Billighetsdagarna var uppenbarligen en lyckad satsning 1924. De återkommer även detta år. Foto: Liseberg

Innehåll

Viktiga händelser

Lisebergs Aktiebolag bildas

1923 var nöjesfältet på Liseberg en del av Jubileumsutställningen i Göteborg. 1924 drevs nöjesfältet av utställningens nöjesutskott, men den 8 januari 1925 övergår driften till det nybildade bolaget Liseberg AB.

Bolaget bildas med ett aktiekapital på 100 700 kr, var av Göteborgs Stad äger 100 000 kr. Jubileumsutställningens kostnad för anläggningen, inklusive de omfattande nöjesanordningarna, värderades till omkring 2,5 miljoner kr. Av denna summa amorterades 1,5 miljoner kr under sommaren 1923. Liseberg AB övertar därför anläggningen för 1 miljon kr, pengar som ska betalas tillbaka med ett 30-årigt amorteringslån, ett lån som Göteborgs Stad går i borgen för.

Lisebergs första styrelse:

Ordförande: Kamrer Herman Lindholm

Vice Ordförande: Konsul Erland Erlandsson

Kassaförvaltare: Direktör Osvald Arnulf-Olsson

Sekreterare och ombudsman: Advokat Henrik Almstrand

Styrelseledamot: Arkitekt Arvid Bjerke

Styrelseledamot: Redaktör Hakon Wigert-Lundström

Styrelseledamot: Direktör Douglas Levisson

Styrelseledamot: Direktör August Åkesson

Edward Ferdinand Goldkuhl – Lisebergs första VD

Den nya styrelsens första uppdrag blir att utse en verkställande direktör. Bland ett stort antal sökande går uppdraget till överstelöjtnant Edward Ferdinand Goldkuhl. Men Goldkuhl blir inte långvarig på posten. Redan den 31 oktober ber han att få lämna sin tjänst, alltså endast tio månader efter tillträdandet. Anledningen är ökad arbetsbelastning i samband med regementets omorganisation (Goldkuhl är även yrkesmilitär).

Lisebergs styrelse går med på att släppa Goldkuhl, på villkor att han stannar kvar året ut, dels för att medverka i nästa års budgetarbete men framför allt för att göra en fullständig inventering över bolagets tillgångar.

Som kuriosa kan nämnas att Goldkuhl har en månadslön på 500 kronor under sin anställningstid.

Berg- och Dalbanan byter utseende

Inför säsongen målas Bergbanan om. Mannen bakom verket är konstnären Joel Mila. Fotografiet till höger är visserligen svartvitt men i verkligheten skiner banan i kobolt, cinnober och andra lysande färger.

En tidning ger en målande beskrivning: ”Den gamla hederliga berg- och dalbanans klippväggar har han befolkat med ett brokigt liv. Underbara växter och jätteblommor, som stråla i alla regnbågens färger, ha slagit ut, jätteormar kräla hotfullt uppe vid krönen och andra vilda djur av alla slag ha här sitt tillhåll. Hela historien är mycket lyckad, fantastisk frodig och glad, precis som det bör vara."

Cegrellerska dansrotundan har premiär

Alldeles vid foten av berg- och dalbanans norra sida inreds en danslokal, den Cegrellerska dansrotundan. Tidigare fanns en rullskridskobana i lokalen men denna sommar för balettmästare Axel Cegreller spiran, assisterad av ett förstklassigt danskapell. Salongen är ritad av Lisebergs huvudarkitekt Arvid Bjerke och dekorerad av konstnären Paul Källström.

Enligt Axel Cegreller är den nya rotundan ”ett litet försök att låta utställningens dansrotunda stå upp igen fast i förminskad upplaga". Dansrotundan som Cegreller relaterar till är den som fanns i Huvudrestauranten vid Näckrosdammen 1923.

Göteborgs-Tidningen hälsar på Axel Cegreller några dagar innan premiären:

”Vid den blivande Rotundan står herr dansmästare Cegreller och smider stora sommarplaner. Här ska dansas! Men inte nog med det. Det skall bli en extra fin dansrotunda här. Ljus och färgglädje ska inte saknas. Fyra strålkastare, en lucka i taket för nedsläppandet av ballonger och en särskild plats upp i rymden för den som blåser saxofon ska anordnas”, skriver tidningen.

Lillköping blir Gillesgården

Lillköping, som 1923 var en lilleputtstad och 1924 hemvist för Barnens Paradis, förvandlas nu till Gillesgården. Folkdansgillet tar över anläggningen som förses med en stor dansbana mitt på gården. Bord och bänkar snyggas till och målats om, liksom alla byggnader.

I Gillesgården regerar gammeldans, som vals, polka, mazurka och rheinländer. ”Danser som vi för ett 30-tal år sedan kunde skåda på vilken dansbana som helst men som sedan dess utträngts av lata latituders danser” skriver en nostalgisk journalist på Göteborgs-Posten.

Gammeldansen i Gillesgården blir en succé. Intresset är så stort att ytterligare en bana byggs för denna dans – Polketten – som har premiär 1926.

Lustiga Huset målas om

I likhet med Bergbanan byter även Lustiga Huset utseende. Även här är det konstnären Joel Mila som är framme med penseln. ”Lustiga Huset ståtar med ett crosswordsmönster i rött och vitt av så förintande verkan, att man beundrar de mystiska vidunder i svart, som våga kräla uppför dess väggar” skriver en tidning inför premiären.

Nyheter i korthet

 • Nya pyloner med blommor och ljuseffekter sätts upp utefter stora gången.
 • Lisebergs första egna växthus byggs.
 • Linbanebocken i övre parken tas bort.
 • Kongresshallen, som även kallas Konserthallen, omnämns nu även som Danshallen. Där är det dans tre dagar i veckan.

Attraktioner

Underhållning

Hela underhållningsprogrammet

Klicka här för att läsa hela underhållningsprogrammet

Ett urval

Evenemang

Mat och dryck

Restauranger

 • Karusellrestauranten
 • Lisebergs Värdshus
 • Tivolirestauranten

Caféer

 • Bengtas Café
 • Lilla Caféet

Kiosker

 • Frukt
 • Glass
 • Tidningar och tobaksvaror
 • Vatten och läskedryck

Spel

Fakta

Öppethållande: 15 maj-15 september.

Entréavgift: 50 öre för vuxna och 25 öre för barn under 12 år.

Antal besökare (exkl. försålda årskort): 478 988 (1924: 473 319).

Försålda årskort: 939 (1924: 1 465).

Pris årskort: 10 kr för vuxna och 5 kr för barn.