Visningar
Åtgärder

Äktenskapskarusellen

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök

Äktenskapskarusellen är en komedi i två akter av Leslie Stevens (originaltitel The Marriage-Go-Round) som spelades på Lisebergsteatern 29 april-15 oktober 1960. Komedin är en av Lisebergsteaterns största succéer någonsin. Det publika intresset var så stort att Äktenskapskarusellen spelades i en hel månad efter att Liseberg hade stängt för säsongen. Sedan teatern öppnade 1948 hade det aldrig inträffat tidigare.

- Jag har varit med om många publiksuccéer men aldrig någon så stor som den här, sa Gösta Bernhard, teaterdirektör och en av huvudrollsinnehavarna.

Medverkande


Regi: Gustav Molander

Översättning och bearbetning: Stig Bergendorff och Gösta Bernhard

Dekor: Gunnar Lindblad

Damernas kläder: Svenbörje Gaborn

Direktion: Stig Bergendorff och Gösta Bernhard

Press

Smaken är som baken. Trots allt ifrån ljummen till direkt dålig kritik i pressen älskade publiken den här komedin. Följande gick att läsa i två tidningar efter premiären:

"Ingenting har hänt, fastslår författaren. När man går ut, är man mycket villig att hålla med honom, åtminstone i repliken! Inte heller känner man sig yr av farten i denna karusell. Detta hindrar dock inte att man känner sig underhållen." - Göteborgs-Posten, 30 april 1960.

"Det var en svårartad kväll där allt det svaga, tjatiga, klumpiga och ointelligenta i stycket med obönhörlig konsekvens och envishet uppvisades av ensemblen. I första akten fanns ännu nyhetens behag men i andra avdelningen gick all luft ur tillställningen och kvartetten." - Okänd tidning, efter premiären

Kuriosa

  • Pjäsen skrevs av Leslie Stevens 1958. I filmversionen, som kom ut 1961, spelade Susan Hayward, James Mason och Julie Newmar huvudrollerna.
  • Regissören Gustav Molander lånades ut av Svensk Filmindustri (SF). Det var hans debut som regissör i Göteborg.
  • Samtidigt som Äktenskapskarusellen spelades på Liseberg gick den även på Broadway och i London.
  • Det var Truxa som rekommenderade Gösta Bernhard att anlita Lis Adelvard.
  • Att Börje Nyberg och Tore Thorén lämnade föreställningen berodde på att de båda fick jobb på andra teatrar. Thorén fick exempelvis jobb på Norrköpings stadsteater.